Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

nicol21 23:12, 23 maj 2021

No rzeczywiście te trawy to marne ci się dostały. Z tym C3 to by się nie wygłupiali, widać, że ziemia dobrze się nawet nie uleżała. Przesadzali do C3 na tydzien przed wysyłką?!

A z drzew jesteś zadwolona? Możesz sklep netowy polecić [może być na priv].

Ja wolę kupować rośliny stacjonarnie, ale na ten sezon, do jesieni znaczy się, już więcej do ogrodniczego się nie wybieram. Wszystko mocno przebrane. Niewiele sklepów otwartych więc kazdy za ogród się bierze.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Anda 12:33, 24 maj 2021

Fajny warzywnik

Graby kolumnowe i nie tylko są piękne. Bardzo lubię i graby, i buki. Szpalery z kolumnowych podobają mi się w szczególności

Te trawki nieprzekorzenione to porażka. Ogólnie jest tak, że trawy powinno się sadzić jak ruszają, ale one wtedy są jeszcze takie mikrusy. Dlatego tak ważne są dobrze rozwinięte korzenie.

Zdejmowania darni współczuję. Mam glinę, więc wiem jaka to katorga.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
BASIA8 12:41, 24 maj 2021

Ach te zakupy przez internet - ręce opadają. Nowe drzewka piękne. Żabka zachwyca
Buziam Cię Mocno
Martka 19:46, 24 maj 2021

Wolny dzień, idealna pogoda, coś z tego wyszło. Zabrnęłam z pracami nawet dalej niż zakładałam. W użyciu znów była taczka, szpadle i miarki, sznurki i kilka par rękawic. Rabata z hortensjami Limelight ... gotowa! Koniec zrywania darni. 24 m2 bezdarniowego szczęścia. Przy okazji trawnik skoszony, a już przez ciągłe deszcze zaczynał kwitnienie!... kosiłam z największą przyjemnością i wszystko, co nie jest zrywaniem darni, zrobię z rozkoszą 

Dość opowieści, czas na konkrety.

A tak było na początku kwietnia:
Martka 19:46, 24 maj 2021

W nagrodę poustawiałam donice z Hakonechloa macra, ta trawa będzie dominująca w moim ogrodzie, wykorzystam ją do obwódki na rabacie limelight oraz do zabudowania rabaty z grabami. Przymiarki: Ustawiłam donice co 70 cm.

Tu na rabacie Limelight

Poza tym do towarzystwa Limelight chcę dać molinię Karl Förster, jest bardzo zwiewna i wysoka, zastanawiam się też nad dorzuceniem średnich miskantów Yaka Dance, mam trzy. Czy to będzie za dużo wszystkiego? Marzę tu również o 2-3 buczkach szczepionych, ale na razie rozpoznaję temat. Zaskoczyła mnie ta moja nagła miłość do buków!

Na rabacie grabowo-cisowo-hakonowej (jeden grab tu milczy i raczej do wymiany) - ustawiłam donice z hakonechloa i przymiarki wyglądają obiecująco, wystarczyło donic.

Martka 19:53, 24 maj 2021

A z innych: warzywa rosną.

Cisy szaleją w tym sezonie, bardzo im odpowiada deszczowa pogoda. Przyrosty bujne.

Coś żre klony, Sango kaku ma pokurczone młode listki, czy to może być mszyca? Radzicie czymś zadziałać?

Atropurpureum też smakuje. Komu?? Opuchlaki? Ślimaki?

Martka 19:56, 24 maj 2021

Juzia napisał(a)
A ja myślę, że się jeszcze zdziwisz
Młode rabaty, piękny trawnik też mogą zrobić efekt wow

Juzia, właśnie dzisiaj takie jakby wow przeżyłam jak skończyłam zrywać darń na największej rabacie  
Martka 19:58, 24 maj 2021

edi75 napisał(a)
Marta pięknie i Ciebie.. Jak zielono..trawniczek i roślinki do pozazdroszczenia. A zakupy no cóż.. Bez komentarza.

Edyto, dziękuję trawnik ma już swoje lata, w tym roku przez pogodę bardzo późno robiłam wertykulację, potem długo się zbierał, ale już jest na właściwych torach. Nawożenie, podlewanie, koszenie, tak w kółko i jest zielono.
Martka 20:00, 24 maj 2021

LIDKA napisał(a)

Wiąz wbrew pozorom może długo pożyć. I jest ładny, niech cieszy.

Lidka, dziękuję. Wzięłam wiąza, bo był w bardzo dobrej cenie, duże drzewko, a ja tak spragniona liści w ogrodzie, więc niewiele tracę. Jeśli pożyje to dobrze, jeśli nie - w międzyczasie urosną inne i też będzie dobrze, zmienność w ogrodzie ma swoje zalety.
Martka 20:05, 24 maj 2021

Agi2006 napisał(a)
Marta ale pedzisz. Za niedługo u Ciebie będzie las. Kolejne nabytki super. Nowy grab fajnie zgrywa się z resztą ! I zazdroszczę opasek rabatowych. Nie bedziesz musiała robić kancikow.

Agi, lasu pragnę! W tym roku posadziłam moje pierwsze drzewa liściaste i nie mogę się nadziwić, jaki klimat czarują, ptactwo ściągają, ciekawa jestem, co pokażą w odsłonie jesiennej.

Kanciki będę musiała robić na pozostałych rabatach, bo nie zdecydowałam się na wszystkie w opasce. Najmniej skrystalizowaną mam wizję przed ogródka. Te rabaty z hortensjami i grabami są już żelazne i od początku śmiałe w rozmiarach, więc opaska spoczęła.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies