Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Jagodaa 23:49, 24 maj 2021

Mnie ten drugi "iglaki" srebrzysty wygląda na coś w rodzaju jodły kalifornijskiej. Może już ktoś wcześniej podał Ci trafna odpowiedź, nie czytałam wszystkich wpisów dokładnie .
Alija 17:50, 25 maj 2021

Martka napisał(a)
Wolny dzień, idealna pogoda, coś z tego wyszło. Zabrnęłam z pracami nawet dalej niż zakładałam. W użyciu znów była taczka, szpadle i miarki, sznurki i kilka par rękawic. Rabata z hortensjami Limelight ... gotowa! Koniec zrywania darni. 24 m2 bezdarniowego szczęścia. Przy okazji trawnik skoszony, a już przez ciągłe deszcze zaczynał kwitnienie!... kosiłam z największą przyjemnością i wszystko, co nie jest zrywaniem darni, zrobię z rozkoszą 

Dość opowieści, czas na konkrety.

A tak było na początku kwietnia:

Marta! Ale się napracowałaś, aż czuję kręgosłup od samego patrzenia.
Ale za to, jakie efekty, już się pięknie prezentuje, a jak urosną hortensje i trawki, super!
Martka 18:52, 25 maj 2021

Lidka, Juzia, UlaB, Roocika, ta rabata powstawała ponad miesiąc, małymi kawałeczkami. Hortensje pomogła mi sadzić siostra, potem musiałam zedrzeć darń przed i za pasem hortensji. Czułam się wczoraj jak po maratonie na mecie, ledwo żywa i szczęśliwa

UlaB kupowałam stacjonarnie.

Wiaan, widzisz, a ja patrząc na Twój ogród myślę, że wiesz czego chcesz, taka konsekwencja, a ja wciąż poszukuję "mojego" ogrodu  ale frajda jest, a to najważniejsze. Buki piękne widziałam u Wiola, Milką, Effka, Roocika, zerknij, moje na razie w fazie nieśpiesznych poszukiwań.

Jagoda, dziękuję, to się zgadza z opisami, ustalone jodła kalifornijska nana. Przyrosty kilka cm rocznie.

Alicjo, pracy dużo, kręgosłup nie ucierpiał nawet, ćwiczę go regularnie i widzę efekty. Kopałam po małym kawałku i to tak się nakręcało: styrałam się w ogrodzie tak że tęskniłam już za pracą, potem styrałam się w pracy tak że znów paliłam się do ogrodu i takim systemem to popchnęłam

Dziś u mnie deszczowo i pracowo, w najbliższych planach na ten tydzień:
sadzenie traw na hortensjowej i grabowo-cisowej
zerwać darń z rabaty Annabelle (jedna z ostatnich NA RAZIE)
objechać szkółki i poszukać buków
posadzić graba
opielić rabatę z miskantami w trybie pilnym, zaniedbaną przez te nowinki ogrodowe, tak nie godzi się

To chyba jednak ... plan na dwa tygodnie ...
Dobrego wieczoru!

Marta_80 20:50, 25 maj 2021

Marta, bardzo fajnie rozwijasz swój ogród , idziesz na przód jak burza!
A co do zakupów roślin przez internet to również miałam ochotę kupić kilka sadzonek w ten sposób. Twoje doświadczenia skutecznie mnie zniechęciły i zostanę przy tradycyjnej szkółce
Agatorek 20:52, 25 maj 2021

Ale masz MEGA rabatę. Jest przepiękna (i ma super oprawę). Dosadzisz trawy i będzie zjawiskowo.
Wiąz to dobry wybór. Czytałam, że ta odmiana nie choruje tak jak inne wiązy, więc może niepotrzebnie sobie tym zawracasz głowę .

Na tej nowej rabacie masz taką ładną czarną ziemię? Piękna jest.
Agi2006 21:50, 25 maj 2021

Marta ale Ty jesteś szybka. Pomysl-realizacja. A u mnie pomysł, pomysł, nowy pomysł, powrót do poprzedniej wersji i tak mija sezon ogrodowy. .....
Annna12 22:10, 25 maj 2021

zrywanie darnii... Jakież to replaksujące zajęcie Mnie najlepiej się pracowało jak byłam wkurzona... a to dzieci a to praca... i szło szybko)) Tobie też szybko poszło
nicol21 22:42, 25 maj 2021

Wiem jak ciężkie jest zdzieranie darni, a robiłam to na dużo mniejszej rabacie. Szacun! Grunt, że jest satysfakcja. A ile kalorii spalonych?! A i endorfiny też są .
Rabata jest piękna! Trochę zmężnieje i zobaczysz - w przyszłym roku to już busz będzie.

Powiesz mi ile metrów masz do domu?!
Ja na razie tylko planuję. Zastanawiam się czy iść w tak duze graby czy jednak trzymać się formowanych w ekrany?

Klonom coś dolega. Nie wiem czy one inne choroby mają niżinne rośliny. Może to jakaś kędzierzawość liści czy coś?! Miałam pięknego sangokaku i do choroby, która go zabiła to na nic nie chorował.... Pewnie czymś trzeba popryskać. Jak wybierasz się do ogrodniczego to weź ze sobąze 2 listki najbardizej porażone [i tak lepiej je oberwać] i zapytaj co to może być. Powinni wiedzieć co na to trzeba dać.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
sarenka 05:47, 26 maj 2021

Maryja, i ja napiszę, że rabata super się prezentuje
Obrzeża są wkopane czy są położone na ziemi?
ajka 08:09, 26 maj 2021

Martka napisał(a)

Basiu, właśnie skończyłam z zakupami przez internet, źle się dzieje, chciwość sprzedających mnie poraża, nie rozumiem takiego podejścia kompletnie, sama staram się działać długofalowo i dlatego nie rozumiem.
Uściski dla Ciebie!

Cięzko zrezygnować w ogóle z zakupów przez internet, w szkółkach nawet tych największych nie wszystko się dostanie. Ja robię sobie listę, które sklepy omijać, a gdzie było ok. Niektóre moje zakupy onlinowe naprawdę były trafione: róże (piękne sadzonki i rosną jak szalone), hortensja (ogromna sztuka), kosaćce, liliowce, tawuła. Ale trawy i drzewa też raczej tylko stacjonarnie.

A rabata, naprawdę świetna, kawał pracy ...