Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Martka 20:40, 21 maj 2021

Agatorek napisał(a)

Wiesz, w sumie nie mam faworyta, na razie większość w doniczkach jeszcze, więc trudno powiedzieć.
Ale z tych posadzonych, to bardzo lubię „starego” (chyba) garneta i shainę. Ten drugi bardzo szybko wystartował i kolor ma boski (bordo).

Pozostałe wsadzone do ziemi to maleństwa, którym przymrozek „załatwił” listki (oberwał katsura i wilson pink dwarf).

Z tych, co mam w donicach, najbardziej podoba mi się „pospolity” atropurpureum. I aureum. Oba za kolory i kształt liści.
Ładny jest jeszcze ten, który mi kupiła Iwonka u siebie, beni maiko .

Mam jeszcze chętkę na klona shishigashira... ale nie mogę znaleźć w dobrej cenie w okolicy. A do Wrocławia trochę mi za daleko .

O sango kaku też myślałam, ale akurat będzie to pewnie zakup jesienny. Jest ładny, ale na szczycie mojej listy nie jest

Shaina wydaje się ciekawa, ale czy kolor nie idzie w mocną czerwień? Zrobisz mi kiedyś zdjęcie na żywo?
Atropurpureum też mnie zachwyca kolorem, a shishigashira kupiłabym naprawdę chyba tylko we Wrocławiu... Masz w planach prawie całą kolekcję palmowych Ja na razie wstrzymuję się z kolejnymi zakupami, poczekam do wiosny i zobaczę jak zimują, ale dziś przyglądając się mojej skromnej kolekcji drzewek stwierdziłam, że klony są moim nr 1.
Martka 20:55, 21 maj 2021

Dziś przyjechały dwa nowe drzewka.

Wiąz Camperdownii zajął już nowe miejsce. Wiem, że nie jest to z reguły drzewo długo żyjące, jednak nie mam żadnego płaczącego i ten jeden niech sobie popłacze w tym zaciszu za domem.

Przybył też jeden grab fastigiata. Miał zastąpić mniejszy, który się nie przyjął (niestety ale życie napisało mu inny scenariusz, skoro jest trochę większy niż tamten, dołączy do rabaty grabów w jego rozmiarze, a rabata frontowa powiększy się. To oznacza: muszę kupić jeszcze jednego graba

Martka 21:09, 21 maj 2021

Przybyło też zamówienie traw i tu niestety jestem mocno rozczarowana... miesiąc od złożenia zamówienia, dwa telefony, zero informacji ze sklepu, wreszcie zamówienie zostało zrealizowane. Zaskoczenie było wielkie!

Miskant Morning Light w pojemniku C3, po wyjęciu z donicy wygląda tak:
No to naprawdę nie jest sadzonka warta 20 zł! Wzięłam 5 i odeślę je w poniedziałek.
Pozostałe mikrusy, ale przynajmniej donice przekorzenione.
Zatem zakupy w sklepie trawy i byliny z domeną eu stanowczo odradzam.

Oraz utwierdzam się w postanowieniu, aby więcej nie kupować roślin przez internet, ostatnio nawet sadzonki od B przyszły bardzo słabe, trawy przesuszone, jedna turzyca martwa, małe, nie nie, więcej żadnych internetowych, to moje postanowienie noworoczne, jednak powzięte już teraz.

Wiolka5_7 21:15, 21 maj 2021

Wrrr! masakra !!! Za tą cenę to byś miała pełnowartościową dużą sadzonkę a nie takie coś....
Martka 21:22, 21 maj 2021

Rabata Limelight w bólach, ale rodzi się, zdejmowanie darni idzie do przodu, niestety nie mogę poświęcić ogrodowi tyle czasu ile wymaga sprawne zakończenie prac

Pomiędzy bloczkami granitowymi szczeliny mają wypełnienie z betonu, co z pewnością tylko opóźni lekko próby wtargnięcia trawy na rabatę, to jest wada mojego rozwiązania, poza tym same zalety.

Rabaty są szerokie, hortensje siedzą, trawowe towarzystwo dla nich czeka na posadzenie, myślę jeszcze o dosadzeniu na tej rabacie dwóch lub trzech buków szczepionych. Poluję na ładne egzemplarze.

Z innych dobrych wiadomości, Juzia!!! Mam i ja swoją ropuszkę! Maleństwo dziś dało się sfotografować.

Oraz z jeszcze innych dobrych, wschody udane, warzywniki zaczynają się zielenić. Teraz coś takiego jak przerywanie mnie czeka, ale jak i kiedy to robić, aby nie wyrwać wszystkiego, znów chyba za gęsto siałam...

Martka 21:32, 21 maj 2021

Mam też do Was dwa pytania i prośbę o pomoc, nie znam nazwy dwóch drzewek, które mam od lat. Jedno to sosna, ale taka mocno kolumnowa w pokroju, szerokość max ok. 80 cm, smukła.

Drugie o kolorze srebrnym, dość wolno przyrasta, ma 10 lat i wysokie na 1,60, jakaś nana chyba.

Może ktoś coś?
Roocika 21:36, 21 maj 2021

Marta, szkoda, że tamten grab jednak poległ, dobrze, że tak szybko kupiłaś zastępcę.
Zamówienie niefajnie, oszukują jak mogą. Miałam coś zamawiać z tego sklepu kiedyś, teraz już wiem, że nie ma co ryzykować.
Najlepiej jednak kupić samemu wtedy człowiek wie, co kupuje.
Świetnie Ci idzie i rabatki rosną w oczach
Edit. I ropuszkę masz, moje gdzieś zniknęły.
Joann 21:38, 21 maj 2021

Martko, jaką Ty masz piękną, soczystą trawę! W ogóle u Ciebie to się dzieje! Nad tym wiazem tez się zastanawiałam, ale krotkowiecznosc drzewa mnie trochę zniechęciła. Jednak nie da mu się odmówić urody, jest piękny. Jedno z najpiękniejszych płaczących drzew moim zdaniem.
Marlenaa 23:19, 21 maj 2021

Na iglakach to zupełnie się nie znam. Tyle tych odmian, a różnice miedzy niektórymi bardzo małe. Wiąz bardzo ładny. Jego krótkowieczność może być zaletą. Znudzi się i będzie miejsce na nową zachciankę Obrzeża super wyglądają. Przynajmniej nie będzie korciło do poszerzania rabat
Johanka77 23:36, 21 maj 2021

Martka napisał(a)
Dziś przyjechały dwa nowe drzewka.

Przybył też jeden grab fastigiata. Miał zastąpić mniejszy, który się nie przyjął (niestety ale życie napisało mu inny scenariusz, skoro jest trochę większy niż tamten, dołączy do rabaty grabów w jego rozmiarze, a rabata frontowa powiększy się. To oznacza: muszę kupić jeszcze jednego graba

O jak super!