Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Mary 18:17, 07 maj 2023

Martka napisał(a)
Ewo, dziękuję! Idealnie byłoby, gdybym miała ze wszystkich stron dobry dostęp do skrzyń, ale nie było już tyle miejsca. Klonów mi żal, były przepiękne, ale zdecydowanie, jest wiele drzew cudnej urody, szybko przeszłam na tryb „nie wszystko co chcemy mieć, wypala”. Nudy nie będzie. Skarpetki jako nawóz to było moje drugie głośne parsknięcie podczas czytania postów fakt, ogrodnik szybko znajdzie rozwiązanie. U nas nawozów z wełny owczej nie widziałam jeszcze nigdzie.
Coś mi świtało, że uźywałam kiedyś takiego nawozu.
Poszukałam w internecie i znalazłam.
Nawóz do malin i truskawek firmy Compo.
Magleska 18:59, 07 maj 2023

Martka teraz dopiero po tych kolejnych fotkach zauważyłam ile Ty pracy w tym sezonie wykonałaś -te wszystkie poszerzenia rabat -takie konkretne -ile zdzierania darni ....wow
bardzo fajnie cały ogród się prezentuje -teraz ,to już takie drobne dopieszczanki

bardzo fajne kształty uzyskałaś -począwszy od wejścia ,aż do szklanego domku -te miejsca w miarę ogarniam ,.... a ta rabata na dziko z przeniesioną misą -to już za szklanym domkiem jest ?

Muszę się do Ciebie wprosić w tym sezonie-może byśmy do Danusi skoczyły razem ........ i oczywiście zapraszam do mnie

Buziaki

https://www.youtube.com/watch?v=dIGLYTxZta4
Agatorek 19:11, 07 maj 2023

Ale Ty masz kanciki ostre!

Zachwycam się jabłonką ❤️, chyba też mam taką, ale kwiatków jeszcze nie widzę. HMm, jutro się przyjrzę z bliska

Fajnie umiejscowiłaś gumballe, mają już ładne korony . Niestety nie doradzę w sprawie nowych roślin, chwilowo mam „zawieszkę”
antracyt 19:31, 07 maj 2023

Martka napisał(a)
Jeszcze zdjęcie Heptacodium spotkanego w Anglii, potrafi nieźle się rozpanoszyć

Mojego malucha chcę podkrzesywać od dołu, aby stworzyło u góry ładną koronę. Czy to możliwe?

Można podkrzesywać i prowadzić na piękne wielopienne drzewo Widziałam w jakimś odcinku G.W. cudny egzemplarz.
Judith 19:31, 07 maj 2023

Bardzo apetyczne widoki . Graby to był świetny wybór, a powiększona rabata podokienna zapowiada się swietnie. Doradzać w kwestii roślin nawet się nie ośmielam, u mnie rozwiązanie przychodzi nagle a niespodziewanie .
A! I swietnie wyglądają czarne tulipany z białymi narcyzami w seslerii - mniodzio!

Rozplenicę można ciachać bez obaw.
Martka 19:35, 07 maj 2023

Marysiu, dziękuję! Twoim tropem podążyłam i znalazłam taki sam do pomidorów, jako że malin ani truskawek nie posiadam na stanie. Wypróbuję z ciekawości, skoro ma i azot i potas... i jeszcze poprawia strukturę wodną gleby... ? ale skarpetek nie zakopię wystarczy, że biegam z każdą skórką banana i łopatką do róż

Maglesko, sporo było tej darni pod łopatką w tym sezonie, a sezon rozpoczął się w listopadzie Kiedy mogłam, darłam po 2-3 metry, ale miałam już ostatnio dość. Mogę wreszcie powiedzieć, że mam kształt rabat. Najwyżej drobne korekty. Tak, ta druga rabata z przeniesioną misą jest za szklanym domkiem i za domem. Tu jeszcze sprzed czasu "domku", dwa sezony wstecz, już był wiąz.

Ma ponad 20m2.

Madziu, zapraszam, lubię gości! Nie mam jeszcze zbyt wiele do pokazania, ale to co mam - pokażę chętnie! Danusia koniecznie w programie! Niestety, nie mam obecnie auta, czekam na dostawę, opóźnia się o miesiąc, za tydzień mam warsztaty i chyba skończy się wypożyczalnią Dziękuję za filmik, tego mi trzeba było

Aguś, podejrzewam, że masz u mnie rośnie przy domu, dość ciepłe miejsce, zapewne dlatego już weszła w kwitnienie. Podziwiam i to powoduje lekkie przestoje w pracach kanciki to czysta przyjemność, choć dopiero teraz znalałam na nią czas. Szpadelek do kancików spisuje się rewelacyjnie.

Judith, dziękuję czarne tulipany nie mogą wyglądać źle Justyna potwierdzi Tak, graby super, szkoda, że nie pięć, ale już nie ma miejsca... rozwiązanie bodziszkowe przyjdzie, niespiesznie szukam.

Zuzo, nasze heptacodia też takie będą Jestem zauroczona jego zielenią i kształtem listków.
Anda 20:08, 07 maj 2023

Martka napisał(a)
Jeszcze zdjęcie Heptacodium spotkanego w Anglii, potrafi nieźle się rozpanoszyć

Mojego malucha chcę podkrzesywać od dołu, aby stworzyło u góry ładną koronę. Czy to możliwe?

Tak, można. Już tak zaczęłam robić z moim, a ostatnio widziałam taki podkrzesany ładny egzemplarz na żywo.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sylwia_slomc... 20:51, 07 maj 2023

Martka napisał(a)
Tymczasem… jeszcze kilka narcyzów, które wciąż piękne

Wszyscy chwalą warzywnik, a mnie zachwyciło to zestawienie śnieżnej bieli z burgundem, ma w sobie klasę.
Twój ogród porównując z początkami i ostatnimi laty wskoczył na wyższy level. To już piękny ogród jest, a nie próby ogrodowania tak sobie myślę jakby teraz wyglądał gdyby z hakonkami się powiodło. Byłby zupełnie inny bardziej minimalistyczny, a tak jest super
Alija 21:06, 07 maj 2023

Ja również chwalę warzywnik, zresztą wszystko mi się podoba u Ciebie, ale też powtórzę za Sylwią,
cudne to zestawienie.
Mary 21:35, 07 maj 2023

Martka napisał(a)
Jeszcze buczki - zachwycają mnie kolorem…

Jabłoń Tina także ma swój moment…

Jak myślicie, czy mogę pomnożyć byty i tę rozplenicę ciachnąć na pół?

Pięknie kwitnie ta jabłonka.

Rozplenicę podzieliłabym szybko póki jest chłodno. Wczoraj Hameln Gold dzieliłam na pojedyncze piórka.
Na Twoim zdjęciu nie widać całości kępy, ale wydaje się że w środkowej części nie ma zielonego. Jeśli dobrze mi się wydaje to odcięłabym zielone, a środek bym wyrzuciła.