Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Makao 22:35, 07 maj 2023

Pamiętasz nazwę tych czarnych tulipanów?
Ja mam 'Queen od the Night' choć z roku na rok coraz mniej. Muszę dosadzić.
Rumianka 22:45, 07 maj 2023

Martko, ale wszystko gustownie zaprojektowane i wykonane perfecto!!! Zestawienia kolorystyczne pierwsza klasa...Masz dobre oko do takich projektów, no i dobrą rękę do ich wykonania. Biel narcyzów zachwyciła mnie szczególnie, gdyż takich nie widziałam nigdy wczesniej. Czarne tulipany miałam przed laty, ale to była porażka, gdyż z każdym rokiem kwitły coraz słabiej, aż do całkowitego zaniku...Życzę Tobie i Twojemu ogrodowi samych sukcesów i baaardzo udanych plonów w pięknym warzywniku.
Roocika 07:47, 08 maj 2023

Martka napisał(a)
Jeszcze buczki - zachwycają mnie kolorem…

Jabłoń Tina także ma swój moment…

Ależ kwitnie pięknie! Jaka obsypana

A buczki u Ciebie już zielone... moje zielone dopiero się obudzły ale może dlatego, ze zadołowane w donicach.
Martka 08:25, 08 maj 2023

Ewuś, wrzucisz w wolnej chwili fotkę Twojego heptacodium? Jesteś matką mojego pomysłu na nie

Sylwio, rabata z narcyzami została już „obpodziwiana” ze wszystkich stron Dziękuję, jestem zachwycona białymi narcyzami Z „ostatnimi laty” to piszesz na wyrost, mój ogród rozpoczyna dopiero trzeci sezon trudno porównywać z początkami, gdy nie ma nic Gdyby z hakonkami się powiodło... miałabym trzy piękne rabaty z hakonechloa i tyle. Powodów do radości nie dostrzegam. Wielka szkoda, że tak się nie stało i nadal czekam na rozrost tych traw (podarowanych od Dobrych Dusz) i realizację planu. Ogrodu ultra-nowoczesnego nie planowałam od początku, raczej oszczędny w dobór roślin, tego się trzymam.

Alicjo, dziękuję wreszcie rozpoczął się ten miły dla oka czas...

Marysiu, jabłonka dziś oberwała przez przymrozek. Dziękuję Ci, dziś podzielę tę rozplenicę. Na pojedyncze piórka dzieliłaś, czyli chcesz uzyskać wielość sadzonek? Czy są jeszcze inne powody, by tak szczegółowo dzielić?

Aniu, czarne kupiłam jako tulipany „czarne”, pod taką nazwą. Nie udało się już zdobyć sławnego Paul Scherer.

Rumianko, dziękuję bardzo! Czarne miałam i ja lata temu, nie nastawiam się, że to będzie powtarzalny tulipan, choć wydaje mi się, że u Justyny Olciamanolcia - Paul Scherer powtarza?

Asiu, dziś był przymrozek Zielone buczki to sprawa kilku ostatnich dni. Za moment i u Ciebie ruszą.

olciamanolcia 08:38, 08 maj 2023

Martka napisał(a)

Jak myślicie, czy mogę pomnożyć byty i tę rozplenicę ciachnąć na pół?

Ja bym nawet na 4 ciachnęła- nie dalej jak tydzien temu ciachałam swoje dwie małe sadzonki łacznie na 6 sztuk. Dosadziłam do brzozowej bedzie tradycyjnie-rozplenicowo-hortensjowo-rozchodnikowo
Martka 08:49, 08 maj 2023

Właśnie u Ciebie byłam, grujecznik opijałyśmy dobry pomysł, ciachnę na cztery, niech się pomnaża majątek
olciamanolcia 09:29, 08 maj 2023

Martka napisał(a)
Właśnie u Ciebie byłam, grujecznik opijałyśmy dobry pomysł, ciachnę na cztery, niech się pomnaża majątek

Na zdrowie
Ciachaj- szybko przytyją
DariaB 10:57, 08 maj 2023

Marta mnie również zachwyciło połączenie bieli narcyzków z burgundem tulipanów, bardzo eleganckie Jabłonka Tina jest urocza wiesz, że ja jestem fanką Twojego ogrodu!
Wiaan 11:08, 08 maj 2023

Marta dzieliłam rozlenicę jesienią, cykałam się jak nie wiem co, bo z jednej zrobiłam 6 szt i wszystkie ruszyły Jeszcze mnie korci aby podzielić największą bo ona jest unikatowa, nie wiem nawet jaka dokłądnie odmiana
Martka 20:17, 08 maj 2023

Dario, a ja zajmuję się trzymaniem kciuków, wiesz dlaczego dziękuję, ogród zaczyna wyglądać, a nie tylko cieszyć Tina obsypana kwieciem, pszczoły już zwietrzyły interes

Ta faza jest najpiękniejsza

Aneto, podzieliłam dziś jedną, drugiej się nie udało. Nie miała korzeni… zdziwiłam się, jednak wszystko stało się jasne, gdy z donicy wypadł… bardzo opasły chrabąszcz majowy, jego larwa. Takiego napuchniętego z przejedzenia egzemplarza nie widziałam. Jedna rozplenica poszła na straty, choć oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie wetknęła jej do ziemi z kompostem. Kto wie…
Podzieliłam też kilka innych traw, turzyce muskegońskie, trzcinnik i trzęślicę. Obsadziłam rabatę za oranżerią wokół misy. Zrobiło się zielono.

Spotkałam się z bardzo przyjemnym widokiem, mazurek przyleciał do drugiej misy napić się, usiadł na brzegu i sprytnie schylił się kilka razy po wodę. Już wiem, a nie tylko przypuszczam, że misy miały sens
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies