Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Agatorek 21:57, 27 maj 2021

Martka napisał(a)

A z innych wrażeń ogrodowych, właśnie jestem po oprysku wszystkich klonów palmowych, które pożera strasznie przędziorek! Nie spodziewałam się takich atrakcji, najpierw przestał mi się podobać Sango Kaku, ale dziś przyjrzałam się pozostałym i liście młode w zaniku, starsze powysysane. Małe pajączki z białymi brzuszkami znalazłam. Dodatkowo Shirasawy miał na czubku opuchlaka. Zdjęcia makabryczne, ale jeśli ktoś będzie potrzebował, wrzucę. Nie wiem, czy te delikateski długo u mnie pożyją.

U mnie przędziorek załatwił mi 1,5 świerka conica (jednego całego, drugiego pół). Ale to akurat mała strata. Tez zrobiłam oprysk na pozostałych, które mam.
Ale że pożera klony? Masakra jakaś.
Mam nadzieję, że nic im (klonom, nie tym paskudom) nie będzie.

Martka 22:14, 27 maj 2021

Agnieszka, o tak, conica to ich ulubione warunki, ja mam jedną kulkę i czekam, kiedy padnie, bo szkoda mi tak wyrzucać na zbity ... ale lituję się i robię opryski, jednak nikomu nie polecę tej rośliny. Chyba, że lubi sobie pryskać.

A klony trzeba regularnie oglądać. Taki wniosek.
Agatorek 22:21, 27 maj 2021

Tak się zastanawiam, bo przecież klony i tak zrzucają liście na zimę, to chyba taki przędziorek raczej by ich nie uśmiercił?
Gdybam tylko oczywiście.
UrsaMaior 22:24, 27 maj 2021

Martka napisał(a)

Ursa, w takim razie mam przecackane trawki i przepraszam, biję się w piersi, to z nadmiaru wrażeń pod lasem źle sobie zakonotowałam, te granulki baranie to oczywiście do jeżówek, już sprostowałam w poście. Twoje hakone są obłędne.

Haha ale one się absolutnie nie będą skarżyły na takie traktowanie Jeśli ziemia zbita to kora jak najbardziej, u mnie akurat piach, więc nie trzeba. W każdym razie to wdzięczna i łatwa trawa, efekt wow gwarantowany!
Juzia 22:25, 27 maj 2021

Martka napisał(a)

Juzia, czyli czekam, aż nowe przyrosty przestaną być nowe, ostro ciacham od góry i czekam na efekt. Co mi tam. Niech straszy dziękuję!

Dół też musisz przyciąć. Choćby ociupinkę. Bo inaczej się nie zabuduje.... albo będziesz czekać wieki

Martka 22:40, 27 maj 2021

Juzia napisał(a)

Dół też musisz przyciąć. Choćby ociupinkę. Bo inaczej się nie zabuduje.... albo będziesz czekać wieki

Juzia, Ty jesteś przekochana! Tak sobie do serca wzięłaś kulko-balonik. Będę o tym pamiętała, coś tam jej u dołu skubnę, przyspieszę ten bieg czasu
Martka 22:42, 27 maj 2021

Agatorek napisał(a)
Tak się zastanawiam, bo przecież klony i tak zrzucają liście na zimę, to chyba taki przędziorek raczej by ich nie uśmiercił?
Gdybam tylko oczywiście.

Aga, obawiam się, że może uśmiercić, a już z pewnością oszpecić i osłabić. Wystarczy, że nie pozwoli wypuszczać nowych listków, bo będzie zżerał. Być może starsze egzemplarze nie są tak podatne. Ale u mnie świeżo po posadzeniu... młode... Sama jestem zdziwiona, jak to szybko poszło, kilka dni i drzewka nie do poznania.
Martka 22:45, 27 maj 2021

UrsaMaior napisał(a)

Haha ale one się absolutnie nie będą skarżyły na takie traktowanie Jeśli ziemia zbita to kora jak najbardziej, u mnie akurat piach, więc nie trzeba. W każdym razie to wdzięczna i łatwa trawa, efekt wow gwarantowany!

Oszalałam i posadziłam ich łącznie 63 to zwiastuje powstanie farmy hakonechloowej na Mazowszu... ale sadziłam w odległościach konkretnych, nie jedna na drugiej, nie nie.
Roocika 22:47, 27 maj 2021

Taki właśnie urok roślinek nowo zakupionych, popędzają, pryskają, w szklarni chowają pod kloszem, potem roślinki muszą odchorować
Ale za rok już powinno być lepiej, nabiorą bodpor ości i będzie ok.
Dałaś mi do myślenia, muszę sprawdzić, czy nie mam przędziorka na kalinie japońskiej, bo tak jej się listki marszczą.
Anda 22:48, 27 maj 2021

Martko, Ty masz przędziorki na klonach palmowych? Dobrze zrozumiałam?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies