Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Martka 22:49, 27 maj 2021

Roocika, przędziorka lub mszycę. Zauważyłam też dziś pokręcone pomidory... mszyca już jest, a one takie małe jeszcze.
Martka 22:52, 27 maj 2021

Anda napisał(a)
Martko, Ty masz przędziorki na klonach palmowych? Dobrze zrozumiałam?

Tak, Ewo, znalazłam je dziś na trzech... na czwartym nie widzę przyrostów, a liście marnieją, więc podejrzewam, że to też może być przędziorek, jutro dopiero obejrzę.
Martka 22:58, 27 maj 2021

Tak, na palmowych, mam je dopiero od tego roku. Na Sango Kaku, Atropurpureum i podejrzany jest też Shirasawy. Nie wzięły się tylko za Dissectum Garnet.
Anda 23:08, 27 maj 2021

Martko, pokaż zdjęcia proszę Trochę dziwne to …
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Martka 23:32, 27 maj 2021

Ewo, tak to wyglada od spodu liścia, małe białe pękate pajączki którym nie udało mi się zrobić zdjęcia tel komórkowym ze zbliżeniem. Efekty zerowania takie:

Edit: zrobiłam jeszcze zdjęcia Sango Kaku, znalazłam pajączka. Hm... Choć wczoraj dokładnie spryskałam... Nowy przybył?...

UrsaMaior 07:05, 28 maj 2021

Martka napisał(a)

Oszalałam i posadziłam ich łącznie 63 to zwiastuje powstanie farmy hakonechloowej na Mazowszu... ale sadziłam w odległościach konkretnych, nie jedna na drugiej, nie nie.

Dobrze, dobrze, odstęp musi być konkretny. W zeszłym roku likwidowałam kępy, miały 120 cm.
Milka 08:07, 28 maj 2021

Martka napisał(a)

Oszalałam i posadziłam ich łącznie 63 to zwiastuje powstanie farmy hakonechloowej na Mazowszu... ale sadziłam w odległościach konkretnych, nie jedna na drugiej, nie nie.

O rany, ta liczba robi wrażenie ale będzie pięknie

Ja tez mam stale przędziorki na conikach, jakoś w tym roku mniej.
Agi2006 08:37, 28 maj 2021

Marta mój jedyny klon autropurpureum tez był zżerany w tamtym roku przez jakiegoś cosia. Ale ja podejrzewałam opuchlaki. Stare liście były w dziurach a nowym nie dawał szans na rozwój. Liście na jesień opadły. I teraz jest ładny ale domyślam się ze niedługo będzie powtórka z rozrywki
Anda 09:00, 28 maj 2021

Martko, tak się zastanawiam, dlaczego u Ciebie akurat wszystkie klony zostały zaatakowane. I przez co, bo przędziorki są o wiele mniejsze i najchętniej występują w czasie suchej, słonecznej pogody. A jaki oprysk stosujesz?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Agatorek 09:34, 28 maj 2021

Hmm, te klony masz kupione w jednym miejscu? Może przyjechały z czymś ...