Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Juzia 13:40, 28 maj 2021

Martka napisał(a)

Juzia, Ty jesteś przekochana! Tak sobie do serca wzięłaś kulko-balonik. Będę o tym pamiętała, coś tam jej u dołu skubnę, przyspieszę ten bieg czasu

CIebie sobie do serca wzięłam, a nie kulko-balonik
Ładnie wyglądająca roślina jest spoko, ale ładnie uśmiechnięta ogrodniczka to jest dopiero coś!
Po to jest forum. Żeby sobie pomagać. CHwalić się zdjęciami ogrodu można na fejsie
Martka 14:24, 28 maj 2021

Roocika napisał(a)
Marta, ja też do tej pory dodawałam zawsze korę, starałam się tą przekomostowaną.
Od niedawna wiem, też od Ewy, że nie powinnam jej dodawać, w szczególności tam, gdzie jest mokro, bo gnije, nie wiedziałam , teraz już wiem, ale nauki jeszcze dużo przed nami, szkoda, że często na własnych błędach
Walczę z moim bagienkiem, po tych ostatnich deszczach nie wiem co z tego będzie. Znowu mam chwile zwątpienia.
Mam nadzieję, że Twoje klony dojdą do siebie.

Asiu, od wczoraj mam nad czym myśleć. Chcę jednak bardziej zmierzać w kierunku ogrodu różnorodnego, nie może być taki, jaki chciałam na początku, kontrolowany i uporządkowany. Dostrzegam coraz więcej zalet różnorodności w ogrodzie, ale i wręcz jej konieczność. Po dzisiejszej wymianie inf. z Andą i Wami postanowiłam mocniej niż planowałam iść w kwitnące byliny. To będzie trwało, nie mogę się teraz ot tak rzucić na wszystko co kwitnie w centrum ogrodniczym ale biorę się za ponowne studiowanie Waszych wątków pod tym kątem (do tej pory widziałam w nich wszędzie klony i graby i hakonechloa

Ewolucyjnie to wygląda tak: najpierw była u mnie era iglaków i trawnika, teraz era drzew liściastych i traw, ale era kwiatów już wkrótce! Takie mam przemyślenia.
Martka 14:33, 28 maj 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)
To nie są przędziorki na procent, jakiś inny szkodnik....

A czy może być też tak, że przędziorki żerują, a ten szkodnik ze zdjęcia to po prostu sobie pozuje? Oglądałam książkę "Choroby i szkodniki" (Łabanowski/Soika/Orlikowski/Wojdyła) i zdjęcia/objawy żerowania pasowały mi do opisu przędziorka grabowca. Te pajączki u mnie wydają się z kolei za okrągłe jak na przędziorka. Tak czy owak będę obserwowała, co dalej.
Martka 14:34, 28 maj 2021

Juzia napisał(a)

CIebie sobie do serca wzięłam, a nie kulko-balonik
Ładnie wyglądająca roślina jest spoko, ale ładnie uśmiechnięta ogrodniczka to jest dopiero coś!
Po to jest forum. Żeby sobie pomagać. CHwalić się zdjęciami ogrodu można na fejsie

Juzia, jak pięknie to napisałaś, ojej, jak tu się wstawia serduszko?? Nie wiem, no to wstawię uśmiech
Anda 15:14, 28 maj 2021

Martka napisał(a)

A czy może być też tak, że przędziorki żerują, a ten szkodnik ze zdjęcia to po prostu sobie pozuje? Oglądałam książkę "Choroby i szkodniki" (Łabanowski/Soika/Orlikowski/Wojdyła) i zdjęcia/objawy żerowania pasowały mi do opisu przędziorka grabowca. Te pajączki u mnie wydają się z kolei za okrągłe jak na przędziorka. Tak czy owak będę obserwowała, co dalej.

Jesli już to raczej żeruje No może raczej żerował
Owady idą tam gdzie jest zastawiony stół
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sylwia_slomc... 15:17, 28 maj 2021

Martka napisał(a)

Trzymam kciuki za powodzenie w zwalczaniu.
Martka 15:37, 28 maj 2021

Anda, Sylwia, wsiadam właśnie na rower i ruszam zbierać pokrzywę. Kopanie nowych rabat poczeka, tu są naprawdę ważniejsze sprawy. Dziękuję Wam jeszcze raz. Ewo, jakieś książki Twojego autorstwa to by się przydały do biblioteczki podręcznej.
Anda 17:54, 28 maj 2021

Martko, ja to wszystko wiem z książek o ogrodnictwie ekologicznym To nic nowego. Wielu rzeczy dowiedziałam się tez tu na forum od innych ogrodniczek.
Słuchaj podcastu Kasi Bellingham i oglądaj jej program. Wg mnie warto

A ja dzisiaj robię wyciąg z naci pietruszki. Podleję tym bób Pokrzywa się pieni, więc niedługo będzie gotowa.
I mam jeszcze gnojówkę z chwastów po prostu. Nią podleje cisy. Taki eksperyment
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Agatorek 19:34, 28 maj 2021

Marta, a inne liściaste też mają podobne objawy, czy tylko klony?
Martka 21:21, 28 maj 2021

Anda, ha! Widziałam kilka filmów Kasi Bellingham, nawet o gnojówce pamiętam, ale nawet nie zwróciłam uwagi na to, że to jest TA słynna KASIA BELLINGHAM! Jeśli będziesz miała jakąś lekturę godną polecenia, to podeślij mi proszę linki do tytułów. Ja to książkowa jestem, lubię też poczytać, mieć usystematyzowany przekaz

Masz już natkę pietruszki? Moja dopiero wykiełkowała. Gnojówka z chwastów - chętnie zemściłabym się na podagryczniku i zamieniła go na gnojówkę. Jestem ciekawa efektu.

Gnojówka z pokrzywy nastawiona.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies