Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie

Miskantowo 18:43, 26 mar 2025

TAR napisał(a)
I w tym wypadku platnosc blikiem i zdalne otwieranie furtki sie przydaje.
Ty dbaj o kregosłup ogrod nie zajac. Troche mozna poodpoczywac.

Ja chce tego judaszowca rozpakować przy kurierze. Dlatego wybrałam platnosc przy odbiorze.
Nie dotarł. Ma być jutro.
Miskantowo 18:48, 26 mar 2025

TAR napisał(a)

Ty dbaj o kregosłup ogrod nie zajac. Troche mozna poodpoczywac.

Niby tak, juz sobie wybiłam z glowy większość prac zaplanowanych na tę wiosnę.
Zanim mnie pokręciło kompletnie, zdążyłam tylko zdjąć kawałek darni.
Małżonek przyleci to wyskoczymy po kompost, podrasuję ten poszerzony kawałek i dokończę sadzenie. Pozostałe prace sobie chyba odpuszczę w tym sezonie.

Poza tym byłam dziś u okulistki i też mi przypomniała o zakazie dźwigania.
Jak żyć?

Miskantowo 09:47, 27 mar 2025

Wiosny cd.
Przekwitają krokusy. Ciemierniki w formie. Zaczynają się pojawiać pąki tulipanów i żonkili.
Szafirki maja mnóstwo listków. Ten tydzień zapowiada się dość ciepło, na Wielkanoc mam nadzieję na show tulipanowe.
Tak wygladają moje ciemierniki kupione w ubiegłym roku. Ciekawe czy tegoroczne zakupy tez się dobrze zaaklimatyzują.

Miskantowo 07:19, 28 mar 2025

Przeszłam się rano po ogrodzie.
No nie jest dobrze.
Roboty pełno a ja póki co dałam sobie zielone światło na dziesięciominutowe sesje ogrodnicze.
Rano było to wbijanie łopaty dookoła dużych bruner. Podzielę je jeszcze na mniejsze kawałki i zrobie obwódkę tej poszerzonej rabaty. Liczę na to, ze uda mi się to zrobić małą łopatką. Kopania na razie nie przewiduję.
Kilka sadzonek trafi też w zacienione miejsce pod orzechem wloskim. Posadziłam tam jedną w ubiegłym roku i dobrze sobie radziła. Tam się nie obędzie bez kopania i robię już listę dla pana Małżona.

Lewa strona skarpy chyba w tym roku opierać się będzie na nasadzeniach naturalistycznych
Skrzyp, bluszcz kurdybanek, dzikie poziomki i trawa…
Nie widzę na razie opcji odchwaszczania.
TAR 09:56, 28 mar 2025

Miskantowo napisał(a)

Lewa strona skarpy chyba w tym roku opierać się będzie na nasadzeniach naturalistycznych
Skrzyp, bluszcz kurdybanek, dzikie poziomki i trawa…
Nie widzę na razie opcji odchwaszczania.

Uśmiałam sie, tez bedzie pieknie i zielono a ja chyba jestem z tych dziwnych, ktorym skrzyp sie podoba
An_na 13:10, 28 mar 2025

I tez będzie piknie

Miałam też kiedyś takie przemyślenia na widok skrzypu skąpanego w porannej rosie Słońce pięknie się odbijało w kropelkach wody. Właściwie to on jest bardzo ładny No i kto decyduje, że coś jest chwastem a coś nie jest? Jakby tak zrobić jedną rabatę ze skrzypem i np. jeżówkami, ładna by była przecież
tak sobie teoretyzuję
An_na 13:15, 28 mar 2025

Miskantowo napisał(a)

Tak wygladają moje ciemierniki kupione w ubiegłym roku. Ciekawe czy tegoroczne zakupy tez się dobrze zaaklimatyzują.

No cudo hiacynty i ciemierniki, bardzo mi się podoba. U mnie ani jedne ani drugie nie bardzo coś chcą rosnąć. Ciemierniki już przekwitły (kilka biednych kwiatków było) a hiacynty dopiero wychodzą.
TAR 16:27, 28 mar 2025

An_na napisał(a)
I tez będzie piknie

Miałam też kiedyś takie przemyślenia na widok skrzypu skąpanego w porannej rosie Słońce pięknie się odbijało w kropelkach wody. Właściwie to on jest bardzo ładny No i kto decyduje, że coś jest chwastem a coś nie jest? Jakby tak zrobić jedną rabatę ze skrzypem i np. jeżówkami, ładna by była przecież
tak sobie teoretyzuję

Byłoby pieknie, tylko skrzyp trzeba by bylo utrzymywac w ryzach zeby nie zeżarł jeżowek. Ale dla mnie bomba. Skrzyp jest bardzo ładny.
Przeciez smiałki darniowe to tez "chwasty" a jak pieknie sie prezentuja w ogrodach.
Roocika 18:48, 28 mar 2025

Ja też lubię skrzyp ale niestety on wszystko zjada jak się go nie ogranicza. Ale w duecie z perzem może być hahaha
magewa 19:11, 30 mar 2025

Hej Witam się w nowym wątku -zaczęłam trochę od końca ,pózniej wróciłam do początku i tak sobie podczytuje Twój wątek

Stworzyłaś piękny ogród -skarpa też Ci wyszła super wcale się tą moją nie sugeruj bo ja wiecznie na nią narzekam i wiecznie coś na niej przerabiam hahaha
teraz w tym nowym wątku możesz podejrzeć ,jaka o tej porze roku jest łysa

Masz słodkie zwierzaki i kota tu i te w Irl seterki
poza tym zazdroszczę robótek szydełkowych ,ja dopiero tej zimy pierwsze 5 szalików zrobiłam i to najprostszymi ściegami świata Aga Abiko forumowa mnie nauczyła
Zaznaczam wątek i będę zaglądać

dołączam do terapii ogrodowych zakupów