Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie

Miskantowo 07:39, 16 kwi 2025

Poranny obchód

Szalwia (chyba Caradonna) mi się rozsiała.

Anabelki wyglądaja dobrze

Trawa pampasowa zimowala w donicy, wkopana do ziemi w skrzyni, w foliaku.

Rododendron wygląda dobrze.

Miskantowo 07:44, 16 kwi 2025

Klony globusum już ładne.
Trzeci, młody, dokupiony po zabiciu przeze mnie jednego egzemplarza, też przezimował dobrze.

Róże obcięłam dość drastycznie ale wygladaja dobrze. Liście mają już spore.

Pnąca róża Peach Melba jest już naprawdę spora. Druga, z gołym korzeniem, posadzona w listopadzie, wyglada tez super.
Ten egzemplarz po lewej był posadzony w lipcu 2023. W tym roku powinno to juz zacnie wyglądać.

Migdałek zabiera się za kwitnienie.

Miskantowo 07:47, 16 kwi 2025

Szafirki startują.

Tak kępka „po slonecznej stronie”

A tu kilka cebulek sadzonych w listopadzie. To są jakiej szafirkowe mutanty,zrobiłam dla porównania zdjęcie z monetą wielkości pięciozlotowki.

Miskantowo 07:53, 16 kwi 2025

Rozsada maków Mother of Pearl, czarnuszki African Bride i wieczornika.
Dzis chyba trafią do gruntu.

Na skarpie wszystko przezimowalo.

Rojniki przy schodach tez wyglądają dobrze.

Wafel 08:46, 16 kwi 2025

Tak podejrzewałam Ewa z Daleko do raju też ma w donicy i będzie prowadzić na bonsai. Moje marzenie na przyszłość, wiśnia niekoniecznie bonsai . Piękne te jej powyginane gałązki. Doczytałam, że one nie są dułgowiecznymi drzewkami, tylko teraz nie pamiętam czy chodziło o szczepione czy formę pierwotną, muszę tą informację odnaleźć.
Patrycja_KG_Lu 08:56, 16 kwi 2025

U mnie Caradonna też się wysiała. Jak się upewniałam czy to jej siewki wrzucając zdjęcia na forum to wtedy mi Wiola napisała, że mało prawdopodobne by powtórzyły cechy rośliny matecznej. Cóż, zostawiłam, rosną, przekonam się na własnej skórze.
Miskantowo 09:11, 16 kwi 2025

Wafel napisał(a)
Tak podejrzewałam Ewa z Daleko do raju też ma w donicy i będzie prowadzić na bonsai. Moje marzenie na przyszłość, wiśnia niekoniecznie bonsai . Piękne te jej powyginane gałązki. Doczytałam, że one nie są dułgowiecznymi drzewkami, tylko teraz nie pamiętam czy chodziło o szczepione czy formę pierwotną, muszę tą informację odnaleźć.

Widzę, że mają je teraz w Leroy…
Miskantowo 09:12, 16 kwi 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
U mnie Caradonna też się wysiała. Jak się upewniałam czy to jej siewki wrzucając zdjęcia na forum to wtedy mi Wiola napisała, że mało prawdopodobne by powtórzyły cechy rośliny matecznej. Cóż, zostawiłam, rosną, przekonam się na własnej skórze.

Pożyjemy, zobaczymy
Ichigo 12:27, 16 kwi 2025

Miskantowo napisał(a)

Moja kotka jest zdecydowanie z hodowli, w której kotka sie całuje w uszko…
Gdyby nie wada oka to zostałaby u nich jako kotka hodowlana.
Po przyjeździe do domu (dluga podróż bo samochód, pociąg Wroclaw-Gdansk plus taksowka) została zgodnie z zaleceniami zamknięta w przytulnym pokoju. Miała miske ze swoją karmą, kuwetę z hodowli, kocyk i drapaczek…
Założenie bylo takie, ze po dniu, dwóch dniach mamy jej uchylić drzwi aby poznała resztę pomieszczeń.
Tyle teoria. Praktyka wyglądała tak, ze kotka po 10 minutach zwiedzania pokoju stanęła pod drzwiami i zaczęła naparzać w nie wielkimi paputami przy akompaniamencie głośnego miałuuuuu i frrr oraz trrrr.
Wypuściłam ją, przedefilowała obok mnie i zeszła na dół aby zasiąść w fotelu. Po godzinie uznała, ze na mnie jest wygodniej.
Nie boi się niczego i nikogo.
Kocha na mnie sypiać od tego pierwszego dnia i zazwyczaj włazi na mnie i ugniata niemiłosiernie. Wygląda to tak:

Twoja kotka pochodzi z dobrej hodowli.

Moja syjamka Tutiki nie dostała swojej kuwety ani kocyka. Ani żadnych zaleceń, jak postępować z nią przez pierwsze dni. Przekazanie kota wyglądało w ten sposób, że mąż pojechał pociągiem do Opola, na peronie czekał hodowca z kotem w transporterze, przerzucił go ze swojego transportera do naszego i do widzenia. Kaskę wziął. Kotka nie miała książeczki zdrowia, szczepień, nie była wysterylizowana, choć miała już 9 miesięcy. Rodowód mieliśmy otrzymać po przesłaniu zaświadczenia od weta, że ją wysterylizowaliśmy, bo kot "na kolanka" miał być tańszy niż do rozmnażania. Nie przesłaliśmy żadnego zaświadczenia, ****** rodowód.

Druga kotka, Kafka, jest niby odważna, ale to tylko pozory. Boi się obcych ludzi. Jak ktoś do nas przychodzi, chowa się pod łóżkiem. Gdy ktoś dzwoni do drzwi, warczy jak pies, a potem się chowa. Gdy widzi sąsiada na balkonie, też warczy. Tutiki mniej się boi obcych. Ale nadal zachowuje się czasami jak maltretowany kot. Jest bardzo neurotycznym kotkiem.

A to moje sierściuchy. Też lubią na mnie leżeć. W ogóle lubią leżeć i spać w naszym łóżku. Kafka ma legowisko pod łóżkiem, więc zawsze jest blisko nas.

Ichigo 12:55, 16 kwi 2025

Tak w ogóle całkiem udany poranny obchód. Wszystko pięknie rośnie, ogród się zazielenia. Teraz, przy tych wysokich temperaturach, prędko się wszystko zagęści i wybuchnie kolorami.