Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie

Miskantowo 08:23, 12 kwi 2025

Weekend zapowiada sie na idealny.
Wczoraj posadziłam tylko kilka bruner.
Trafiły pod orzecha włoskiego, powinny dać tam sobie rade (jedna na probę została posadzona przed rokiem i sprawowała się super.

Chciałam ubrać dres ale goście mi się zapowiedzieli i musze ciut dom ogarnąć.

Kręgosłup mnie zniechęcał do jakichkolwiek prac w rodzaju odkurzanie.
Dodajmy do tego długowłosego kota…
Recepta na kilka godzin pracy z samym odkurzaniem i odkłaczaniem domu jest gotowa.

Pora najwyższa też na jakieś ozdoby wielkanocne.
Moze wieczorem zajmę sie wiankiem na drzwi i kupię wiosenne kwiaty do domu.

Na razie wyjechały na stół tylko zające. I kot.
Kotka ma identyczny charakter jak nasza psica. Musi obejrzeć dokladnie kazdą nową rzecz w zasięgu wzroku.

Milych prac ogrodowych

Wafel 09:21, 12 kwi 2025

Ale fajne te zające!
Miskantowo 15:41, 12 kwi 2025

Wafel napisał(a)
Ale fajne te zające!

Świeżutki nabytek. Zastanawiam się jak je wykorzystać w dekoracji świątecznej.
Wafel 19:12, 12 kwi 2025

One są ceramiczne?
Miskantowo 21:02, 12 kwi 2025

Wafel napisał(a)
One są ceramiczne?

Tak, znalazłam na olx. Dziewczyna miała jeszcze na sprzedaż kury i owieczki. Też cudne.
Rojodziejowa 22:11, 12 kwi 2025

Bardzo fajny taki ceramiczny zwierzyniec!
Ichigo 17:41, 13 kwi 2025

Witam się .
Czytałam sobie niespiesznie Twój wątek przez cały tydzień, aż dzisiaj skończyłam. Dodam, że czytało mi się bardzo przyjemnie. Ciekawie piszesz nie tylko o ogrodzie ale i innych sprawach, tych prywatnych. Polubiłam Twoją kotkę i psy, ich historia mnie poruszyła.

Mieszkam dosyć daleko od Ciebie, bo na drugim końcu Polski. Na Podkarpaciu, niedaleko Ukrainy i rzut beretem od Bieszczad. Co nas łączy? Myślę, że glina i upodobanie do kotów. Wprawdzie w ogrodzie nie mam skarpy, ale teren płaski jak stolnica też nie jest. Jedna rabata jest trochę pochyła - sama tak chciałam, zakładając ją w takim miejscu. Twoja skarpa może i jest ogrodniczym wyzwaniem, ale sprawia, że ogród jest wyjątkowy i nietuzinkowy. Ma własny, unikalny charakter. Mnie się podoba.
Też walczę z gliną, choć ostatnio również z karczownikami. A co do kotów... Moja kotka też jest wyjątkowa. Ma na imię Kafka i lubi aportować. W zasadzie mam dwie kotki, obie gadatliwe jak to na babeczki przystało.

Pozdrawiam weekendowo .
Miskantowo 19:52, 14 kwi 2025

Dziś mój kręgosłup zachowywał się od rana bardzo przyzwoicie.
Wyszłam na pół godzinki żeby popracować.

Pół godzinki się „ciut” rozkręciło bo odchwaściłam cały zagon truskawek.
Po truskawkach pomyślałam, że wyrwę jeszcze tylko kilka chwastów z lewej części skarpy.
Kilka chwastów zmieniło się w dwa wielkie wory (takie po 120l) mlecza, gwiazdnicy i czort wie czego jeszcze.

W wyglądzie skarpy nie zmieniło to właściwie niczego.
Przekwitają wczesne cebulowe, zaczynają kwitnąć tulipany i szafirki.
Orlaya wszędzie, gwiazdnica też. Szałwia sie rozsiała i „podstawowe” jeżówki.

Jutro zamierzam wsadzić w ziemię dwa maleńkie kloniki japońskie i kilka jeżowek.
Czeka mnie ciąg dalszy odchwaszczania. W przyszłym tygodniu powinno sie udac wyskoczyć po kompost.

Na razie chyba musze zrobic szlaban na prace ogrodowe. Pora sie zabrać za jakies prace okoloświateczne…

Miskantowo 19:57, 14 kwi 2025

Ichigo napisał(a)
Witam się .
Czytałam sobie niespiesznie Twój wątek przez cały tydzień, aż dzisiaj skończyłam. Dodam, że czytało mi się bardzo przyjemnie. Ciekawie piszesz nie tylko o ogrodzie ale i innych sprawach, tych prywatnych. Polubiłam Twoją kotkę i psy, ich historia mnie poruszyła.

Mieszkam dosyć daleko od Ciebie, bo na drugim końcu Polski. Na Podkarpaciu, niedaleko Ukrainy i rzut beretem od Bieszczad. Co nas łączy? Myślę, że glina i upodobanie do kotów. Wprawdzie w ogrodzie nie mam skarpy, ale teren płaski jak stolnica też nie jest. Jedna rabata jest trochę pochyła - sama tak chciałam, zakładając ją w takim miejscu. Twoja skarpa może i jest ogrodniczym wyzwaniem, ale sprawia, że ogród jest wyjątkowy i nietuzinkowy. Ma własny, unikalny charakter. Mnie się podoba.
Też walczę z gliną, choć ostatnio również z karczownikami. A co do kotów... Moja kotka też jest wyjątkowa. Ma na imię Kafka i lubi aportować. W zasadzie mam dwie kotki, obie gadatliwe jak to na babeczki przystało.

Pozdrawiam weekendowo .

Miło mi, ze do mnie zajrzałaś.
Musze Ci się przyznać, ze nigdy nie byłam w okolicach Bieszczad.
Mam w planach naprawienie tego błędu.
Dolny Śląsk, Bieszczady i Podlasie na liście do odwiedzenia.

Walka z glina nie jest łatwa ale i tak wolę ją od piasku.
Trzyma wilgoć a po uzdatnieniu kompostem jest w ogóle w porządku. Tyle tylko, że wymaga to czasu.

Moja kocica chętnie by aportowała ale jakos zaprzestałam tej rozrywki.
Lubi mi za to przynosić pod drzwi sypialni wszystkie swoje zabawki.
Joku 20:23, 14 kwi 2025

Prace okołoświąteczne bardzo gustownie się prezentują.