Przyszłam i ja dorzucić swoje 3 grosze

.
Rady Hani Gruszki to - jak mawia mój dzieć - złoto

.
Od siebie dodam, żebyś pamietała, ze ogród ma sie podobać przede wszystkim Tobie. Nie wiesz, co Ci sie podoba? (ja kiedyś nie wiedziałam

) - oglądaj ogrody innych tu na forum, a także ogrody prezentowane w różnych pismach. Oglądaj, patrz, co Ci w sercu gra, co Ci sie podoba, a czego na pewno mieć nie chcesz, a z czasem będziesz wiedziała, jak ma wyglądać Twój ogród. Na początek - jaki ma być jego kształt (czyli organizacja przestrzeni - ścieżki, rabaty). To podstawa.
I pamiętaj - gdy wyznaczasz rabatę, nie musisz od razu wiedzieć, co będziesz tam sadzic - może na początek będzie to tylko jedno piętro roślin? Z czasem (może dopiero za kilka lat?) przyjdzie pomysł, co jeszcze chcesz tam widzieć.
Ja zaczynałam tworzyć ogród nie mając żadnej wiedzy. I gdy mówię żadnej, naprawdę mam na myśli żadnej

. Dość szybko trafiłam na Ogrodowisko i trwałam tu w charakterze li tylko podglądacza kilka lat

. Wiedza, jaką tu zdobyłam jest bezcenna. Ogród zaczęłam tworzyć chyba 7 lat temu, a wciąż mam tu i tam pustawe rabaty, które sukcesywnie zapełniam.
Życzę powodzenia, będę podglądać, jak Ci idzie

.