Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

Milka 15:57, 29 mar 2012

Wieloszka napisał(a)
Słuchajcie, kupiłam dziś w sklepie Tchibo formy do strzyżenia bukszpanów i jestem baaaaardzo rozczarowana . Po pierwsze bardzo trudno je dobrze założyć i zapiąć (nawet M. próbował, bo myślałam, że tylko ja nie umiem), a po drugie - tak jak się obawiałam, gałązki się zaginają do wewnątrz, żadna nie wystawała... A przecież moje kulki nie są idealne... Nie polecam, szkoda 60zł .
http://www.tchibo.pl/Formy-do-bukszpanow-2-sztuki-p400013128.html

to dobrze, że nie kupiłam, dalej ciacham nożycami i sekatorem!
Wieloszka 22:41, 29 mar 2012

Cały dzionek mnie nie było, a tu się tyle na ogrodowisku zaległej lektury zrobiło . Ale ja dziś też nie próżnowałam, tylko mega zakupy zrobiłam. Fotek żadnych, bo towar odbieram częściowo jutro, a reszta za tydzień. Zjechałam pół Dolnego Śląska, ale warto było
Kupiłam:
- 40 szt cisów!!!!! Zwykłych, nie hilii czy hicksi, ale wysokie na 80-90cm, ładnie rozkrzewione, w sam raz na ekran (po przycięciu oczywiście) za moimi katalpami Cena też w miarę - 45zł/szt. u Kulasa w Pisarzowicach, jutro rano odbiór.
- 2 szt. kulek cisowych (nie na pniu) średnica ok.40cm, 90zł/szt - również u Kulasa
- 4 szt. wiśni umbraculifera, obwód pnia ok.16-18cm, ładna korona, już zaczynają kwitnąć bo stały w tunelu foliowym w balocie, 145zł/szt. w Stefanogrodzie - buziole dla Noemi za ten namiar!!! Dla porównania u Kulasa były obwód 12cm za 210zł, albo takie mega duże (ze 3 razy takie jak Danusiowe) za ponad 1500zł/szt !!!
- no i serby - wys.170cm, ładne, gęste, raz już cięte 80zł/szt w Multiflorze. Odbieram za tydzień. Fajny właściciel, dużo dobrych rad nam udzielił dotyczących m.in.sadzenia, obwiózł po prawie całej szkółce, pokazywał różne cuda. Zachorowałam na sosnę bośniacką już kilkakrotnie ciętą, piekną gęstą, ale nie mam pomysłu, gdzie ją posadzić, są tam też cudowne kosówki - jak z katalogu! A ze zwykłej sosny pospolitej można wyczarować cuda odpowiednim cięciem! U Kulasa dowiedziałam się, że jest moda na serby od ok.roku i właściwie prawie wszystkie (!) sprzedali, po100-200szt. dziennie!!!

Do tej pory mam czerwone policzki z emocji Jutro jak zwiozę rośliny do siebie porobię fotki.

Wieloszka 22:43, 29 mar 2012

Dziewczyny, ja też się nie mogę doczekać naszego kwietniowego spotkania! Tyle sobie zaplanowałyśmy "atrakcji" - żeby nam tylko dnia na to wszystko nie zabrakło
noemi 22:55, 29 mar 2012

Aga zakupy super a czy u stefanogród są jeszcze wiśnie? ja tylko 1 sztukę potrzebuję

Atrakcji na spotkanie jest dużo, ale musimy rozpracować cięcie kulek w super kulki
Wieloszka 22:59, 29 mar 2012

Magda są jeszcze wiśnie, ale w tej cenie tylko kilka sztuk. Najlepiej zadzwoń i zarezerwuj sobie. U Kulasa mniejsze, a droższe...
noemi 23:02, 29 mar 2012

Ok, bardzo dziękuję , jutro zadzwonię
Pszczelarnia 23:06, 29 mar 2012

Agnieszka, dzięki za fachowe informacje. Co to się porobiło, żeby świerków serbskich nie można było kupić?! Kto to widział!
aga_pe 23:07, 29 mar 2012

Aga, jak przyjadę w kwietniu to chyba wyniosą mnie z Twojego ogrodu nogami do przodu. Zejdę z wrażenia. U mnie jak na razie jedyny konkretny zakup w tym sezonie to przyczepa kory. Jestem zła, że pogoda się popsuła. Chociaż coś bym zrobiła...
Madzenka 23:08, 29 mar 2012

Agnieszko gdzie jest ta Multiflora?
Cieszę się z udanych zakupów. Koniecznie zrób zdjęcia wiśni bo cena bardzo dobra
Wieloszka 23:11, 29 mar 2012

aga_pe napisał(a)
Aga, jak przyjadę w kwietniu to chyba wyniosą mnie z Twojego ogrodu nogami do przodu. Zejdę z wrażenia. U mnie jak na razie jedyny konkretny zakup w tym sezonie to przyczepa kory. Jestem zła, że pogoda się popsuła. Chociaż coś bym zrobiła...

Aga, tylko u mnie efekt się "rozmywa" przez dużą przestrzeń do obsadzenia A korę też kupiłam - 100worków. Tylko nie mam kiedy zdzierać szmat i dosypywać... Ja po tych zakupach wpadłam na 2 godzinki do domu i byłam tak nabuzowana energią po tych zakupach, że poleciałam do ogrodu. I mimo deszczu i wiatru przez te 2 godziny przycinałam wrzosy, berberysy i inne takie...