Bardzo mi się podobaja tego typu trawki....... u innych W moim ogrodzie kojarzą mi się z uschniętymi roślinami, a miałam takich mnóstwo w mojej krótkiej karierze ogrodniczej
Aguniu, ja kupiłam małe sadzonki, może podwójnej wielkości jak Twoje lawendy, posadziłam je tak aby się lekko stykały i przycięłam u mnie akurat będzie tworzyć niski żywopłocik na samym przodzie. Jeśli kupisz większe albo wielkie sadzonki to może posadz je za lawendami? w środku będzie lawend a z przodu jakaś trawka np. konwalnik, ale konwalnik też jest kapryśny może zatem jakaś turzyca?
A ja podpatrzyłam fajne połączenie w nowej realizacji Danusi lawendy i Cyprysik groszkowy 'Filifera Aurea Nana'.
Niezły pomysł! Muszę doczytać jaki duży rośnie, bo ta rabatka ma 1,2m szerokości (w tym 40cm zajmą lawendy... Czy się zmieści? I ile sztuk? 3 czy 5? Bardzo fajna propozycja
Ostrokrzew byłby idealny, tylko nie wiem, czy się zmieści... No i do kupienia tylko w necie... ALe wpisuję na listę
Aguniu, ja kupiłam małe sadzonki, może podwójnej wielkości jak Twoje lawendy, posadziłam je tak aby się lekko stykały i przycięłam u mnie akurat będzie tworzyć niski żywopłocik na samym przodzie. Jeśli kupisz większe albo wielkie sadzonki to może posadz je za lawendami? w środku będzie lawend a z przodu jakaś trawka np. konwalnik, ale konwalnik też jest kapryśny może zatem jakaś turzyca?
Kasiu, no co Ty mówisz, że konwalnik kapryśny? A ja myślałam, że znalazłam idealne miejsce dla niego, bo na korze były niewidoczny, a na tych kamyczkach pięknie będzie się wyróżniał...
Idę zatem poczytać o konwalniku...
napisałam, że "kapryśny" bo po ostatniej zimie wiele osób zgłaszało, że nie jest z nim dobrze. U mnie było podobnie, niektóre wypadły, a reanimuję dwie sadzoneczki... Ale to może kwestia tej ostatniej zimy.
Może nie warto z tego powodu z niego rezygnować tło żwirkowe będzie dla niego idealne
Aga, ja nie mam póki co tego cyprysika u siebie więc praktycznie to nie wiem jak on rośnie. Ale to karłowa roślinka więc miejsca powinno być dla niej wystarczająco.