Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

Wieloszka 11:17, 29 sie 2012

Joaska napisał(a)
A może na to coś nadawał by się carex buchananii??

Bardzo mi się podobaja tego typu trawki....... u innych W moim ogrodzie kojarzą mi się z uschniętymi roślinami, a miałam takich mnóstwo w mojej krótkiej karierze ogrodniczej
Wieloszka 11:18, 29 sie 2012

KasiaWB napisał(a)
a może ostrokrzew Golden Gem?

Ostrokrzew byłby idealny, tylko nie wiem, czy się zmieści... No i do kupienia tylko w necie... ALe wpisuję na listę
Joaska 11:25, 29 sie 2012

A może jakieś róże?????
KasiaWB 11:28, 29 sie 2012

Wieloszka napisał(a)

Ostrokrzew byłby idealny, tylko nie wiem, czy się zmieści... No i do kupienia tylko w necie... ALe wpisuję na listę

Aguniu, ja kupiłam małe sadzonki, może podwójnej wielkości jak Twoje lawendy, posadziłam je tak aby się lekko stykały i przycięłam u mnie akurat będzie tworzyć niski żywopłocik na samym przodzie. Jeśli kupisz większe albo wielkie sadzonki to może posadz je za lawendami? w środku będzie lawend a z przodu jakaś trawka np. konwalnik, ale konwalnik też jest kapryśny może zatem jakaś turzyca?
Wieloszka 11:32, 29 sie 2012

nieszka napisał(a)
A ja podpatrzyłam fajne połączenie w nowej realizacji Danusi lawendy i Cyprysik groszkowy 'Filifera Aurea Nana'.

Niezły pomysł! Muszę doczytać jaki duży rośnie, bo ta rabatka ma 1,2m szerokości (w tym 40cm zajmą lawendy... Czy się zmieści? I ile sztuk? 3 czy 5? Bardzo fajna propozycja
Wieloszka 11:37, 29 sie 2012

KasiaWB napisał(a)

Aguniu, ja kupiłam małe sadzonki, może podwójnej wielkości jak Twoje lawendy, posadziłam je tak aby się lekko stykały i przycięłam u mnie akurat będzie tworzyć niski żywopłocik na samym przodzie. Jeśli kupisz większe albo wielkie sadzonki to może posadz je za lawendami? w środku będzie lawend a z przodu jakaś trawka np. konwalnik, ale konwalnik też jest kapryśny może zatem jakaś turzyca?

Kasiu, no co Ty mówisz, że konwalnik kapryśny? A ja myślałam, że znalazłam idealne miejsce dla niego, bo na korze były niewidoczny, a na tych kamyczkach pięknie będzie się wyróżniał...
Idę zatem poczytać o konwalniku...
KasiaWB 12:00, 29 sie 2012

napisałam, że "kapryśny" bo po ostatniej zimie wiele osób zgłaszało, że nie jest z nim dobrze. U mnie było podobnie, niektóre wypadły, a reanimuję dwie sadzoneczki... Ale to może kwestia tej ostatniej zimy.
Może nie warto z tego powodu z niego rezygnować tło żwirkowe będzie dla niego idealne
GabiK 13:29, 29 sie 2012

Aga, wreszcie dotarłam i przeczytałam.
Moje konwalniki też zmarzły. Zobaczymy, jak w tym roku.
Parę sztuk, to możesz co roku kupować.
nieszka 13:35, 29 sie 2012

Aga, ja nie mam póki co tego cyprysika u siebie więc praktycznie to nie wiem jak on rośnie. Ale to karłowa roślinka więc miejsca powinno być dla niej wystarczająco.

http://www.iglaki24.pl/p6976,chamaecyparis-pisifera-filifera-aurea-nana-cyprysik-groszkowy-filifera-aurea-nana-c3-10-20x40-60cm-f.html
Milka 14:10, 29 sie 2012

ot, zagwozdka, co radzić!