Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

stychaz 16:38, 27 sie 2012

Wieloszka napisał(a)
Uprzejmie donoszę wszystkim wrocławiankom, że odwiedziłam w piątek punkt sprzedaży roślin "Botanik" na ul.Zatorskiej (na Zakrzowie) - bardzo się tam zmieniło na plus. Dużo większy wybór roślin, niż kiedyś: piękne wrzosy, wrzośce, żurawki (4 odmiany - 1 żółta, 1 pomarańczowa, obsidiany i jakieś bordowe - sorki za brak nazw), sporo trawek (m.in.carex ornitophoda "Variegata"! - już myślę gdzie ją posadzić ), ładne hortensje grandiflory, kilka wiśni ubraculifera, wypatrzyłam też kule bukszpanowe na pniu - cięte przez właściciela, nie są niestety bardzo gęste, ale duże i tanie (80zł) - zastanawiam się nad nimi. I dużo innych roślinek
Ale machnęłam reklamę

Dziękuję Ci Kochana za tak wspaniałą reklamę A M wytłumacz, że przesadzanie to przecież sama przyjemność
waska 20:55, 27 sie 2012

Coś dawno mnie nie było u ciebie ale nie wiem dlaczego. dziś zrobiłam taaakie. oczy PIĘKNIE !
Syla 21:03, 27 sie 2012

Wieloszka napisał(a)
Żurawki bordowe dają sobie radę, lime marmelade mimo przesadzenia i rozluźnienia ziemi dalej bidują Co z nimi robić?
Tak wygląda najładniejsza z nich:

Gorsza:

i najgorsza

Chciałabym pomóc ale nie bardzo wiem jak ja mam posadzone lime marmalade na palącym słońcu i nie tylko te , ale w miejcu gdzie jest pochyłość terenu i woda nie zalega .... może w tym tkwi przyczyna ??? Teraz wszystkie rabaty pomimo rozluźnienia gleby piaskiem podnoszę podsypując dodatkowo ziemią i rośliny zdecydowanie lepiej wyglądają .... pozdrawiam Aguś
Wieloszka 09:37, 28 sie 2012

irena_milek napisał(a)

no nie uwierzę, taki spokojny twój M., gdzie mu do wnerwiania!!
ale jakby co, rośliny rosną, robią się wielkie i trzeba przesadzać, taki los ogrodnika!

No uwierz Irenko, uwierz Najbardziej mi się chciało śmiać z argumentów "nie-ogrodnika" cytuję: "no bo jak można przesadzać krzak (chodziło o hortensję) tylko dlatego, że ma nie taki kolor jak trzeba?! " Śmieszne, że można tego nie rozumieć Ach ci mężczyźni
Wieloszka 09:42, 28 sie 2012

Aniu asc - dzięki, że zaglądasz Ja u Ciebie tylko obrazki lecę, bo nie ogarniam

Justyna stychaz pracuję nad nim cały tydzień, żeby w sobotę znów coś poprzesadzać

Waska bo u mnie za wiele nowego się nie dzieje... - jak w "Modzie na sukces" - trafisz na odcinek 5698 i i i tak wiesz o co chodzi, mimo że poprzednio obejrzałaś 4500
Wieloszka 09:49, 28 sie 2012

Syla napisał(a)

Chciałabym pomóc ale nie bardzo wiem jak ja mam posadzone lime marmalade na palącym słońcu i nie tylko te , ale w miejcu gdzie jest pochyłość terenu i woda nie zalega .... może w tym tkwi przyczyna ??? Teraz wszystkie rabaty pomimo rozluźnienia gleby piaskiem podnoszę podsypując dodatkowo ziemią i rośliny zdecydowanie lepiej wyglądają .... pozdrawiam Aguś

Syla właśnie od Ciebie ściągnęłam pomysł na lime - bo skoro na Twojej patelni wytrzymują to i u mnie dadzą radę... Ale może inny producent i ciut inna wrażliwość tych roślinek... Po wpisie KasiWB uświadomiłam sobie, że one rosną na spadku terenu, już w dole właściwie... Generalnie u mnie mokro, więc będę musiała podnieść większość rabat pod nowe roślinki. A z tych lime z 12szt. zostały 4 jako takie i myślę gdzie je przesadzić, bo nie mam już możliwości dokupić tej właśnie odmiany. Chyba, że u Kapiasów będą...
Buziolki i dzięki za dobre rady
popcorn 09:51, 28 sie 2012

Moje żółte też bardzo kiepsko wyglądają, a słyszaam że Lime Marmalade ma najlepiej z nich rosnąć... a tu u Ciebie też bieda
nie umiem pomoc..
pozdrawiam!!
Wieloszka 09:55, 28 sie 2012

Karola, wciąż próbuję je reanimować - zmarnowałam już 8szt. jeszcze mi 4 zostały do eksperymentów Może w końcu znajdę dla nich lekarstwo... Oby mi się udało zanim ostatnia ducha wyzionie
noemi 09:56, 28 sie 2012

Wieloszka napisał(a)

co do konwalnika .... miałam w zeszłym sezonie i mi wymarzł.... ale znów się nakręciłam , że chcę go mieć .... jutro zatelefonuję do ogrodu kroton.... miał ładne na początku sezonu ,jak ma jeszcze to podjadę i wybiorę ładne sztuki ... kupię większe....bo on chyba wolno rośnie , dam Ci znać .... .....

co do limki... moje też mają pączki.... może tak mają .... Finka przypomni , jak wróci z wystawy ....

Madziu, myślałam że konwalnik u nas zimuje No trudno, przetestujemy... Gdyby mieli w krotonie duże sztuki to jestem chętna - potrzebuję 7. W ZC widziałam ładne, ale nie bardzo duże za 18,50!

sprawdzałam na stronie internetowej są po 16zł duże a mniejsze po 9,50 .... te duże są dużo większe od tych z ZC po 18,50 ....tylko nie mogę się dodzwonić , żeby umówić się na odbiór osobisty ....
będziesz chciała tam ze mną podjechać?
Wieloszka 09:57, 28 sie 2012

noemi napisał(a)

sprawdzałam na stronie internetowej są po 16zł duże a mniejsze po 9,50 .... te duże są dużo większe od tych z ZC po 18,50 ....tylko nie mogę się dodzwonić , żeby umówić się na odbiór osobisty ....
będziesz chciała tam ze mną podjechać?

Pewnie! A kiedy planujesz?