Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

KasiaWB 14:55, 29 sie 2012

Masz rację Irenko, zagwozdka Agnieszki ogród jest tak piękny, że trzeba dobrze przemyśleć nasadzenia żeby efektu nie zepsuć duuuża odpowiedzialność
Wieloszka 21:31, 29 sie 2012

Dobra, dobra! Dziewczyny Wy tu nie słodźcie, tylko myślcie Kasia już zresztą fajnie wymyśliła

Kasiu a co masz przeciwko trzmielinie? Bo takiej płożącej nigdzie nie mam, a chciałabym mieć... To o co kaman?
Sebek 21:46, 29 sie 2012

Jeśli rabata ma 120 cm to wejdzie tylko cyprysik groszkowy - on rośnie duży - na 1.50 po 10 latach- ma podobną szerokość - mi po roku zasłonił różę i nie wiem czy go nie przesadzę. Nie wierzę, że ma docelowo 1 metr - nie wiem czy mój już tyle nie ma.

A konwalnik - mi po tej zimie jeden zgnił - ale na szczęście jeden z dwóch miał odnóżkę i udało się bez kupna nowego Teraz ładnie odrosły, ale tfu tfu
Wieloszka 21:58, 29 sie 2012

Sebek napisał(a)
Jeśli rabata ma 120 cm to wejdzie tylko cyprysik groszkowy - on rośnie duży - na 1.50 po 10 latach- ma podobną szerokość - mi po roku zasłonił różę i nie wiem czy go nie przesadzę. Z drugiej strony fajnie tam wygląda

A konwalnik - mi po tej zimie jeden zgnił - ale na szczęście jeden z dwóch miał odnóżkę i udało się bez kupna nowego Teraz ładnie odrosły, ale tfu tfu

Byłam dziś po pracy rzucić okiem, czy są u nas cyprysiki groszkowe - no i są, ale nie wyglądają tak ładnie jak na fotkach u Danusi... jakieś takie brązowiejące na końcówkach są... No i już doczytałam w linku od Nieszki, że jeśli je wybiorę, to nic więcej się nie zmieści... Z konwalnikiem mam ochotę spróbować, najwyżej pierwszy i ostatni raz Twój cyprysik naprawdę pięknie rośnie, widocznie warunki mu służą - ja bym go nie przesadzała
nieszka 22:01, 29 sie 2012

O widzisz Sebek! Dobrze że znasz tego cyprysika w praktyce
A jakby go przycinać to straciłby na wyglądzie?
Sebek 22:03, 29 sie 2012

W tym jego uroda, że on jest taki nieuczesany - cięty już nie będzie taki ładny
kwiatholandii 09:09, 30 sie 2012

Ja w pierwszym ogrodzie miałam ten cyprysik i był piękny, ale po kilku latach zaczął się rozłazić a w środku był brązowy. Piękne są jak są młode.
Wieloszka 10:20, 30 sie 2012

Dzięki Moniko za opinię. U nas w szkółce nawet te młode nie wyglądają zachęcająco - dlatego wcześniej nie zwróciły mojej uwagi.
noemi 11:38, 30 sie 2012

Wieloszka napisał(a)
Potrzebuję Waszej rady w kwestii obsadzenia tej małej rabatki z czerwonym klonikiem. Rabatka od dwóch lat stoi pustką, niedawno posadziłam tam parę lawend - ale na razie mikre są. Stanowisko słoneczne i suche - chyba jedyne takie miejsce u mnie gdzie sucho W drugim rzędzie przed lawendami dałabym coś a w trzecim konwalnik.
I mam pytanie o to coś pomiedzy lawendą a konwalnikiem - moje propozycje:
- żurawki o cytrynowych liściach (żółte nie komponują mi się ładnie z lawendą)
- jakieś intensywnie zielone trawki (np.carex Ice dance)
- trzmielina sunspot (tylko jak ją ciąć - w kulki czy w wałek?)
A może Wam przyjdzie do głowy lepszy pomysł na owo coś, albo w ogóle na całkowitą zmianę koncepcji?

Aga a może zrób mu skarpetę z trawek ,,,, a konwalnik nie w rzędach tylko obok też w kostkę ....nie wiem, ale kostki bardzo mi się podobają ....

zdjęcie się nie wgrało ....

wszystko o konwalniku :

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/272-portrety-roslin-ophiopogon-planiscapus-nigrescens
Wieloszka 11:44, 30 sie 2012

Noemi, już wczoraj przeczytałam artykuł o konwalniku Ale dzięki!
No właśnie tak dumam jak odejść od tych rzędów, ale nie umim Musiałby mi to ktoś narysować, albo porozstawiać rośliny... Jesteś chętna?
A może zabrać stamtąd lawendę, dać od strony tarasu coś limonkowego, a potem konwalnik w skarpecie pod klonikiem, zwężającej się (im dalej od drzewka tym mniej trawki) ?
Kurczę...