Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

Joaska 09:15, 15 maj 2015

Wieloszka napisał(a)
....

[b]Borbetko
u mnie lawenda kwitnie przez miesiąc, a kocimiętka przez 5 Będę dosadzać w tym roku. Fakt, lawenda wygląda bardziej "szlachetnie".

O widzisz aga i to jest powód żeby jednak moją lawendę wyciepaći wsadzic zamiast niej kocimiętkę, mniej skomplikowana , szybko startuje na wiosnę i długo kwitnie ...
Lawenda jak się nie zbierze w sobie w ciągu tyg. to chyba powędruje do jakiegoś przechowalnika, który muszę zrobić... bo mnie wnerwia.
nawigatorka 09:19, 15 maj 2015

Wieloszka napisał(a)
Juzia, Polinko, Karola nie wiem o co chodzi z tymi Ice D.u mnie. Może faktycznie za mało wody. Florovitem nie podlewałam, ale nawoziłam Yara Milą. Wczoraj usunęłam wszystkie kwiatki. Tak jak u Juzi - po zimie były brązowe od góry, a przecież zima była łagodna. Po ścięciu zbrązowiały znowu i taki stan trwa do dziś - nie rosną. Tylko młode trawki wyrastające z ziemi są ok. Zacznę je intensywniej podlewać - wyeliminuję jedną z możliwych przyczyn takiego ich wyglądu, nawiozę też florovitem. No i zobaczymy...

A moze ściełas ja za nisko.ja w ubiegłym roku swoją przyciemłam i jak dowiedziałam się od Pana Twarki obcięłam im punkt wzrostu i je umieściłem- jedynie co udało mi się z nich uratować to młode boczne przyrosty,które były zdrowe. Rośliny matki musiałam wymienić na nowe. Teraz juz ice dancow nie tnę a skubie najgorsze liście.
ren133 09:32, 15 maj 2015

Wieloszka napisał(a)

Dzięki za radę - przekazałam info M., jako wykonawcy (choć to przecież nie on potem będzie mył ). Jak się uda ładnie położyć klej, to nie będzie tynku, tylko sama farba.

Znalazłam optymistyczną wiadomość
Mój M jest w trakcie robienia donic i właśnie na styropian dał klej a na to planowaliśmy położyć tylko farbę ... i cały czas zastanawialiśmy się czy to wystarczy czy nie będzie problemu z utrzymaniem czystości.
Gabisia 11:14, 15 maj 2015

Zielona napisał(a)
Agnieszko, mieszankę tulipanów, którą masz pod umbrami też kupiłam. I liczyłam, że obok fioletowych pojawią się oryginalne angelique. Nawet zachowałam kartonik z opakowania, by w razie udanego duetu kupić za rok w Lidlu. Niestety wyszły mi takie same koralowe jak u Ciebie. Są piękne, ale przy tych fioletach jednak blady róż angelique lepiej by wyglądał, prawda?

Marta, u mnie to samo
Również zachowałam karteczkę, bo na zdjęciach ten zestaw wyglądał bajecznie
"Angelique" wyrosły jako lekko czerwonawe, ale potem na szczęście zbladły nieco….
IzaK 11:19, 15 maj 2015

Aga jak zwykle fenomenalnie... wszystko jak spod igły napawam się widokiem...

Ja w tym roku też się obraziłam na moją lawendę... przy tarasie ładnie odbiła, ale pod klonem ledwo co się przebija coś zielonego... może miejsce jej nie służy, a może za mocno ciachnęłam... najwyżej wymienię na szałwię omszoną ...
Gabisia 11:44, 15 maj 2015

Agniesiu, pokłony przed tobą za taki piękny ogród!
Za super pomysły, oryginalność, wierność sobie, i taki porządeczek na takiej ogromnej przestrzeni.
Jestem zachwycona. Jak zwykle

Ja też jestem obrażona i na zdechłe lawendy, i na Ice Dance za rozplenianie się na boki (u mnie akurat niezbyt pożądane) a nie przyrastanie głównej kępy.

Masz tyle cudnych trawek, że jesteś już naprawdę naszą specjalistką forumową tej roślinki!

Niech trybuny rosną, bo ognisko z nami niebawem…
Wieloszka 12:11, 15 maj 2015

Joaska napisał(a)

O widzisz aga i to jest powód żeby jednak moją lawendę wyciepaći wsadzic zamiast niej kocimiętkę, mniej skomplikowana , szybko startuje na wiosnę i długo kwitnie ...
Lawenda jak się nie zbierze w sobie w ciągu tyg. to chyba powędruje do jakiegoś przechowalnika, który muszę zrobić... bo mnie wnerwia.

Choć kocimiętkę zachwalam, to jednak lawenda ma taką... klasę
Dlatego wciąż się waham, czy przy tarasie wymienić ją na nową, ale lawendę, czy zastąpić innym gatunkiem.
Wieloszka 12:12, 15 maj 2015

nawigatorka napisał(a)

A moze ściełas ja za nisko.ja w ubiegłym roku swoją przyciemłam i jak dowiedziałam się od Pana Twarki obcięłam im punkt wzrostu i je umieściłem- jedynie co udało mi się z nich uratować to młode boczne przyrosty,które były zdrowe. Rośliny matki musiałam wymienić na nowe. Teraz juz ice dancow nie tnę a skubie najgorsze liście.

Hmmmm... to może być powód! Dopytam specjalistę przy najbliższej okazji.
Jeśli przyjdzie mi wymieniać 60szt. to już wymienię na całkiem coś innego, bo nie sposób wymienić same "matki" w takim gąszczu.
Wieloszka 12:13, 15 maj 2015

ren133 napisał(a)

Znalazłam optymistyczną wiadomość
Mój M jest w trakcie robienia donic i właśnie na styropian dał klej a na to planowaliśmy położyć tylko farbę ... i cały czas zastanawialiśmy się czy to wystarczy czy nie będzie problemu z utrzymaniem czystości.

Rozkładam temat na czynniki pierwsze od 2 miesięcy, męcząc wszystkie właścicielki donic na forum Cieszę się, że i Ty skorzystałaś
Wieloszka 12:15, 15 maj 2015

IzaK napisał(a)
Aga jak zwykle fenomenalnie... wszystko jak spod igły napawam się widokiem...

Ja w tym roku też się obraziłam na moją lawendę... przy tarasie ładnie odbiła, ale pod klonem ledwo co się przebija coś zielonego... może miejsce jej nie służy, a może za mocno ciachnęłam... najwyżej wymienię na szałwię omszoną ...

Czyli prawie u wszystkich lawendowa porażka w tym sezonie
Szałwia na zastępstwo koniecznie z jakimiś trawkami, bo po kwitnieniu zazwyczaj jej liście robią się brzydkie.