Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

Gabisia 23:52, 15 maj 2015

Wieloszka napisał(a)

Och Gabi! Ile komplementów
Ale naprawdę nie musiałaś - "ognisko" z Wami i tak się odbędzie
A co do trawek - wcale nie mam ich dużo (w sensie gatunków), bo wybredna jestem i teren trudny

Tomek Grochowski będzie w niedzielę rano w Ogrodzie Botanicznym. Zamówiłaś seslerie?

Oj, a ja na wyjazdach w weekend

Agniesiu, właśnie wróciłam z imprezy i tak oglądam sobie Twój ogród i Madżenki, i inne, i myślę sobie, że roślinki te same a ogrody nasze tak pięknie się różnią…
Jak z nutkami, tak ich mało, a tyle pięknych melodii
Aż się wzruszyłam.

Chyba winem upijam się na smutno…

noemi 00:15, 16 maj 2015

bleebla napisał(a)
Aga, o której planujesz zajechać do botanicznego?

Wyczytałam, że o 9 tej jest kiermasz …

Aga , nowości u Ciebie bardzo mi się podobają Same strzały w 10 Ślicznie

Mala_Mi 09:08, 16 maj 2015

Wieloszka napisał(a)
Madżenko, tak! Kamasje kwitną, czosnki zaczynają się otwierać. Czekam na ich duet Czy mogę już obciąć liście czosnkom?

Aż się bałam zaglądać do Ciebie, czy te kamasje to nie był przez przypadek kolejny niewypał..

"Alfred" faktycznie tylko niby "Alfred"... ale prezent jest prezent

Niby kilka nutek a ile melodii.... ale Gabisia to pięknie napisała. Samo sedno istoty ogrodów.

polinka 09:16, 16 maj 2015

Gabisia napisał(a)

Agniesiu, właśnie wróciłam z imprezy i tak oglądam sobie Twój ogród i Madżenki, i inne, i myślę sobie, że roślinki te same a ogrody nasze tak pięknie się różnią…
Aż się wzruszyłam.

Na smutno?? Gabisia porównanie ogrodu do melodii i nutek bardzo trafne i romantyczne...Grasz na jakimś instrumencie?
agniecha973 09:21, 16 maj 2015

nawigatorka napisał(a)

A moze ściełas ja za nisko.ja w ubiegłym roku swoją przyciemłam i jak dowiedziałam się od Pana Twarki obcięłam im punkt wzrostu i je umieściłem- jedynie co udało mi się z nich uratować to młode boczne przyrosty,które były zdrowe. Rośliny matki musiałam wymienić na nowe. Teraz juz ice dancow nie tnę a skubie najgorsze liście.

Pan trawka pisał, że jak się carexowi obetnie czubek liścia, to ten liść już nie rośnie, bo tak jak napisałaś, obcinasz mu punkt wzrostu. Jeśli skróciłyście wszystkie liście, to klapa. Dlatego rosną tylko boczne, bo nie oberwały po liściach.
Madzenka 22:45, 16 maj 2015

Zapomńialam o Ogrodzie Botanicznym... A miałam jechać po południu do Japonskiego...
Pokazuj foty ogrodu, słowa pisanego dość
Wieloszka 22:49, 16 maj 2015

Gabisia napisał(a)

Aż się wzruszyłam.

Pięknie to ujęłaś, więc dlaczego na smutno?
Może Ty już nie pij tego winka wcale
Wieloszka 22:51, 16 maj 2015

bleebla napisał(a)
Aga, o której planujesz zajechać do botanicznego?

Aga, planuję być raniutko o 9 po odbiór roślinek, bo potem muszę szybko uciekać. Ale - ponieważ jestem nałogowo spóźnialska - nie zarzekam się, że będę na czas
Wieloszka 22:55, 16 maj 2015

Mala_Mi napisał(a)

Aż się bałam zaglądać do Ciebie, czy te kamasje to nie był przez przypadek kolejny niewypał..

"Alfred" faktycznie tylko niby "Alfred"... ale prezent jest prezent

Niby kilka nutek a ile melodii.... ale Gabisia to pięknie napisała. Samo sedno istoty ogrodów.

Ania, no nie żartuj! Jaki niewypał - wszyscy się zachwycają, bo nikt (z nieogrodowiskowego towarzystwa) nie słyszał o kamasji. Już teraz - w pierwszym roku - świetnie wygląda. Za parę lat, jak się rozrośnie - będzie rządzić na rabacie. Muszę tylko koniecznie przesadzić ostróżki, bo zagłuszyły kilka sztuk (jak sadziłam kamasje, to ostróżki były wycięte i teraz ich wysokie liście stłamsiły kilka kamasji).
Kiedy mogę przesadzić ostróżki??? Zaraz po pierwszym kwitnieniu, czy trzeba czekać do jesieni?
Wieloszka 22:59, 16 maj 2015

agniecha973 napisał(a)

Pan trawka pisał, że jak się carexowi obetnie czubek liścia, to ten liść już nie rośnie, bo tak jak napisałaś, obcinasz mu punkt wzrostu. Jeśli skróciłyście wszystkie liście, to klapa. Dlatego rosną tylko boczne, bo nie oberwały po liściach.

Aga, ale dotyczy to również liści z zaschniętymi końcówkami???
W zeszłym roku też obcięłam wszystkie liście (ale fakt, może teraz niżej) i odbiły...
Jutro będę miała okazję dowiedzieć się u fachowca.