Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wiolka5_7 16:10, 17 sty 2023

DariaB napisał(a)

Wiola myślę dzisiaj skłaniam się ku naturalnemu zbiornikowi, w typie stawu, wtedy nie potrzebna jej pompa, ale musiałby być nieduży, a to z kolei wiąże się z problemami z glonami itd.

Ja też pompy nie planuję a rośliny... Lilie wodne i pistie aby wodę oczyszczały
LIDKA 20:09, 17 sty 2023

Madzia czyli Magleska Z Wilczego Ogrodu ma oczkowe rabaty i doświadczenie z roślinami wodnymi.
obudziła się po zimie to pewno odpowie na pytania.
Patrycja_KG_Lu 13:25, 27 sty 2023

DariaB napisał(a)

Ziemia raczej kwaśna, sypnęłam dolomitem, mączką i obornikiem. Praca wre.

Tata na szczęście pomaga bo to już ponad moje siły, a tej mi nie brakuje
Ścieżka na 1,2 m w takim razie, a drzewa już całe w pączkach. Magnolię tylko przesadzę bo rośnie bez sensu na środku.

Jaki dokładnie sprzęt wynajęłaś wtedy? Ile razy przejechane było po tym samym fragmencie? Głęboko to wymieszało? Czy przed przejeżdżaniem rozgrabiałaś te kupki? Potem wałowałaś pod trawę? Ile % spadku/ nachylenia od domu zrobiliście z tej ziemi?
Patrycja_KG_Lu 14:29, 27 sty 2023

DariaB napisał(a)

Tak, one są po lewo stojąc plecami do wejścia do domu.

Trochę tą pod murem donicę oczyściłam z betonu ale jeszcze jest go moim zdaniem za dużo. Jeszcze by go pasowało skuć. Teraz się tam na pewno nie da drzewa posadzić. I jeszcze jakieś pręty się tam znalazły, oczywiście splątane wrrr.

Daria wybrałaś finalnie co pójdzie w te dwie wolne przestrzenie? Jak przygotowałaś glebę w tych miejscach? Na ile cm wykopałaś co tam było? Mam podobne przestrzenie u siebie od południa.

Znalazłam takie inspiracje:
Pierwsza
Druga
Trzecia
Tylko one trochę niższe.

A ta wyższa czwarta
A może coś takiego dla Ciebie? piąta
DariaB 15:03, 27 sty 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Jaki dokładnie sprzęt wynajęłaś wtedy? Ile razy przejechane było po tym samym fragmencie? Głęboko to wymieszało? Czy przed przejeżdżaniem rozgrabiałaś te kupki? Potem wałowałaś pod trawę? Ile % spadku/ nachylenia od domu zrobiliście z tej ziemi?

Jejku ile pytań Postaram się odpowiedzieć
Nazwę sprzętu podam Ci później bo teraz dokładnie nie pamiętam. Przejechane było 2 może 3 razy, mieszane na głębokość około 20-30 cm. Delikatnie rozplantowałam kompost, ale nie jakoś bardzo dokładnie. Wałowałam pod trawnik. % spadku nie znam, musiałam się dostosować do tego że dom był podniesiony w stosunku do drogi i spadek się zrobił naturalnie.
DariaB 15:05, 27 sty 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Daria wybrałaś finalnie co pójdzie w te dwie wolne przestrzenie? Jak przygotowałaś glebę w tych miejscach? Na ile cm wykopałaś co tam było? Mam podobne przestrzenie u siebie od południa.

Znalazłam takie inspiracje:
Pierwsza
Druga
Trzecia
Tylko one trochę niższe.

A ta wyższa czwarta
A może coś takiego dla Ciebie? piąta

Jeszcze nie wiem co finalnie tam pójdzie, gleba jest nie przygotowana, wybrałam tylko gruz. Mam tam jakieś 30-40 cm głębokości.
Dzięki za inspiracje. Podoba mi się ta z trzcinnikami i perovskią. Myślałam też o jakimś pnączu ale sama nie wiem jakim.
DariaB 15:07, 27 sty 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Ja też pompy nie planuję a rośliny... Lilie wodne i pistie aby wodę oczyszczały

Też właśnie nie chcę pompy tylko rośliny, które będą w stanie oczyścić wodę. Wiola a jak głębokie planujesz oczko? I z tego co widziałam na Twojej inspirce to będziesz murowała brzegi?
DariaB 15:07, 27 sty 2023

LIDKA napisał(a)
Madzia czyli Magleska Z Wilczego Ogrodu ma oczkowe rabaty i doświadczenie z roślinami wodnymi.
obudziła się po zimie to pewno odpowie na pytania.

Lidziu dzięki za polecenie wątku, w wolnej chwili wpadnę do Magleski.
DariaB 15:13, 27 sty 2023

U mnie dalej zima, co prawda śnieg już trochę stopniał ale w zeszłym tygodniu było magicznie

I u mnie oczar zaczyna kwitnąć Myślę jeszcze aby dosadzić kalinę żeby coś cieszyło oczy późną zimą.

Zaszalałam i kupiłam paczkę nasion kosmosów i dwie paczuszki nasion pomidorów. Planuje jeszcze kilka paczuszek nasion kupić i liczyć na to, że odniosę sukces w wysiewach
Judith 15:20, 27 sty 2023

Powodzenia w wysiewach . Ja mam mizerne efekty swoich doświadczeń, ale kosmosy chyba tez spróbuję tym roku wysiać .
Świetne widoki, ale dziwne, gdy w głowie już wiosna, czyż nie? .