Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wiolka5_7 16:56, 08 lut 2023

DariaB napisał(a)

Wiola Ty przynajmniej wiesz czego chcesz ja się ciągle waham i zastanawiam, ale to nic, już się przekonałam, że co nagle to po diable U mnie strefa przemarzania jest na 1,20 m więc pewnie w taką głębokość musiałabym celować. Aluminium to teraz dobro luksusowe

Tak wiem co chcę,a to już połowa sukcesu reszta to wykonanie

Trzymam kciuki za realizację u Ciebie !
DariaB 11:57, 09 lut 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Tak wiem co chcę,a to już połowa sukcesu reszta to wykonanie

Trzymam kciuki za realizację u Ciebie !

Dzięki Wiola ja Tobie kibicuję i czekam na wykonanie!
DariaB 12:00, 09 lut 2023

Dziewczyny podpowiecie mi czy dobrze zaznaczyłam gałązki do wycięcia na Jabłonce ozdobnej Ola? Nigdy jej jeszcze nie cięłam.

Kurcze ale się zdjęcia zmniejszają, nie wiem czy cokolwiek widać
W tej drugiej cały ten pęd co odgina się w lewo próbowałabym chyba pociągnąć jako przewodnik.
olciamanolcia 13:00, 09 lut 2023

Ja wczoraj podcięłam ambrowca . Opitoliłam przewodnik, poprzycinalam gałązki „ intuicyjnie” i wygląda dobrze. Ma z czego wypuścić wiec zobaczymy jak będzie rósł w tym sezonie .

Wiolka5_7 13:08, 09 lut 2023

DariaB napisał(a)

Dzięki Wiola ja Tobie kibicuję i czekam na wykonanie!

Dzięki!
DariaB 13:35, 09 lut 2023

olciamanolcia napisał(a)
Ja wczoraj podcięłam ambrowca . Opitoliłam przewodnik, poprzycinalam gałązki „ intuicyjnie” i wygląda dobrze. Ma z czego wypuścić wiec zobaczymy jak będzie rósł w tym sezonie .

Ja jeszcze nie tnę, poczekam do początku marca, u mnie spore mrozy jeszcze, ale chciałam się przygotować
Patrycja_KG_Lu 20:51, 09 lut 2023

DariaB napisał(a)

Jeszcze nie wiem co finalnie tam pójdzie, gleba jest nie przygotowana, wybrałam tylko gruz. Mam tam jakieś 30-40 cm głębokości.
Dzięki za inspiracje. Podoba mi się ta z trzcinnikami i perovskią. Myślałam też o jakimś pnączu ale sama nie wiem jakim.

Moje wąskie nie są przy ścianie. Są po obu strachach ścieżki do domu. Myślę o nich przed snem i oglądam Pinteresta. A Ty już wybrałaś finalnie?

P.S. Widziałam w innym wątku, że wahasz się jeśli chodzi o warzywa. U mnie też kiedyś tak było. Wydawało mi się, że tyle wiedzy trzeba mieć o płodozmianie, odmianach, nawożeniu. Czasem warto iść na spontan. Są warzywa i zioła proste i te trudniejsze w uprawie. Można zacząć od tylko kilku tych podstawowych jak sałata, buraczek, cukinia. Dodatkowo podpowiem, że wystarczy często jeden krzak cukinii, aby wystarczyło dla rodzinki. Ja nie wierzyłam i w pierwszym roku wsadziłam 6 (!) w tym będą tylko 2 i to ze względu na rożne odmiany.
Agatorek 21:23, 09 lut 2023

DariaB napisał(a)

To lawendy i trawy lepiej wyglądają przywalone śniegiem, jak śnieg stopnieje to zwłaszcza trawy wyglądają żałośnie

U mnie też są takie górki, ale przeważnie to krecie kopce w trawie

Jabłonkę przytnij intuicyjnie, to jeszcze młode drzewko, jak będzie trzeba, to poprawisz w przyszłym roku.
DariaB 09:56, 10 lut 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Moje wąskie nie są przy ścianie. Są po obu strachach ścieżki do domu. Myślę o nich przed snem i oglądam Pinteresta. A Ty już wybrałaś finalnie?

P.S. Widziałam w innym wątku, że wahasz się jeśli chodzi o warzywa. U mnie też kiedyś tak było. Wydawało mi się, że tyle wiedzy trzeba mieć o płodozmianie, odmianach, nawożeniu. Czasem warto iść na spontan. Są warzywa i zioła proste i te trudniejsze w uprawie. Można zacząć od tylko kilku tych podstawowych jak sałata, buraczek, cukinia. Dodatkowo podpowiem, że wystarczy często jeden krzak cukinii, aby wystarczyło dla rodzinki. Ja nie wierzyłam i w pierwszym roku wsadziłam 6 (!) w tym będą tylko 2 i to ze względu na rożne odmiany.

Patrycjo cały czas skłaniam się ku tej z trzcinnikami i perovskią mogłabym im dosadzić rozchodniki, spróbuję ogarnąć ten kącik wykorzystując rośliny które mam, trzcinniki musiałbym tylko kupić bo nie posiadam
Jeśli chodzi o warzywa, to mamy działkę ROD, tam mogłabym szaleć w zeszłym roku tata posadził cukinie i dynie ale jak to mój tata to przesadził z ilością dynie nam zrosły jak szalone, cukinie też. Mieliśmy jeszcze cebulę i czosnek. Z owoców porzeczkę i dużo, dużo malin mimo, że działkę mamy odkąd pamiętam to doświadczenia prawie żadnego. Jak dziewczyny moje były małe to zupełnie nie było czasu, teraz są już samodzielne i można próbować coś działać
DariaB 09:57, 10 lut 2023

Agatorek napisał(a)

U mnie też są takie górki, ale przeważnie to krecie kopce w trawie

Jabłonkę przytnij intuicyjnie, to jeszcze młode drzewko, jak będzie trzeba, to poprawisz w przyszłym roku.

Krety mimo, że wkurzające to pożyteczne U mnie kopiec kreta imituje lawenda
Z jabłonki wytnę wilki i zobaczymy co z tego wyjdzie.