Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Nowa12 13:44, 25 kwi 2023

DariaB napisał(a)
U mnie od wczoraj leje. Wracając z pracy miałam nadzieję, że zdążę rozsypać nawóz, ale rozpadało się nim dojechałam. A zimno się zrobiło i sobie darowałam. Dojrzałam dzisiaj, że startuje chyba rutewka, ciekawa jej jestem. I zakupione epimedia chyba wszystkie żyją bo coś z ziemi wyłazi, a jedno ma już pączki kwiatowe. A ze strat po zimie to jedna hakone nie żyje nic nie wypuściła.

A ja zdążyłam wczoraj przed deszczem nawieźć ale to było ekspresowe nawożenie czyli sypnięcie granulkami bez rozgrzebywania ziemi .
U mnie pierwsze nawożenie takie na szybko zazwyczaj jest .
U mnie na razie nie ruszają prosa ale one chyba tak mają mam nadzieję .
LIDKA 19:45, 25 kwi 2023

Moje hakone wyłaża a mam 3 i 3 kolejne w donicach. Też czekam na proso bo posadziłam 10 i sie doczekać nie mogę.
Monika83 10:41, 29 kwi 2023

DariaB napisał(a)
Po weekendowe cześć i czołem
Pogoda była u nas przepiękna, na taki weekend człowiek czeka całą zimę. W sobotę pojechałam z siostrą na Rodos, posadziłyśmy truskawki, posiałyśmy rzodkiewkę i sałatę. Oby truskaweczki rosły bo tęsknię za smakiem prawdziwych truskawek, wszystkie nawet te ze straganików od lokalnych rolników smakują mi chemią Mało mi było szarpania na działce to doprawiłam się w ogrodzie. Skosiłam trawę, zrobiłam jeden kancik, krzywy i koślawy . Posadziłam trawy w donicach przy murze i ledwo zipałam

Tulipany codziennie coraz bardziej rozwinięte, ale praktycznie każdy ma przekłamany kolor w stosunku do tego co było na opakowaniach, nic to, i tak cieszą

Daria nie masz szpadla taki w pół kiężyc? To jest dobra rzecz nawet dla początkujących, ja np robię kanciki zwykłym szpadlem bo po latach nabiera się wprawy Powiem szczerze że jeszcze nigdy kancików nie robiłam nożem kuchennym nawet do głowy by mi to nie przyszło A tulipany piękne zwłaszcza ten na drugim zdj, mix tulipanów też ma pomyłkowo po dwa w różnych kolorach masakra
Agatorek 21:59, 29 kwi 2023

DariaB napisał(a)

Agnieszka nie śmiej się, ale robiłam nożem kuchennym, haha, pewnie tępy Czyli polecasz jakiś specjalny szpadelek do kancików? Pora się za takim rozglądnąć bo trawnika niby nie dużo, ale krawędzi trochę jest. Każdy tulipan cieszy

Mistrzynią kancików robionych nożem jest Justyna (olciamanolcia) . Przykłada deskę i kroi trawę ostrym (! ) nożem. Kanciki ma jak brzytwa.
Ja robię półksiężycem, bo u mnie głównie fale i trochę ciężko manewrować nożem
DariaB 11:21, 30 kwi 2023

Nowa12 napisał(a)

A ja zdążyłam wczoraj przed deszczem nawieźć ale to było ekspresowe nawożenie czyli sypnięcie granulkami bez rozgrzebywania ziemi .
U mnie pierwsze nawożenie takie na szybko zazwyczaj jest .
U mnie na razie nie ruszają prosa ale one chyba tak mają mam nadzieję .

Nawiozłam i ja! W piątek wieczorem, i od wczoraj pada, dzisiaj też, mam nadzieję, że nawóz się do końca rozpuści bo kot się wścieka, że go nie chcę wypuszczać na zewnątrz oczywiście nawozu mi brakło
DariaB 11:23, 30 kwi 2023

LIDKA napisał(a)
Moje hakone wyłaża a mam 3 i 3 kolejne w donicach. Też czekam na proso bo posadziłam 10 i sie doczekać nie mogę.

Szkoda mi tej jednej, teraz mam dziurę na rabacie. W ogóle muszę dosadzić coś na tą hortensjową bo straszy pustką Trzymam kciuki za szybki start prosa żebyś mogła nim już oczy cieszyć!
DariaB 11:25, 30 kwi 2023

Monika83 napisał(a)
Daria nie masz szpadla taki w pół kiężyc? To jest dobra rzecz nawet dla początkujących, ja np robię kanciki zwykłym szpadlem bo po latach nabiera się wprawy Powiem szczerze że jeszcze nigdy kancików nie robiłam nożem kuchennym nawet do głowy by mi to nie przyszło A tulipany piękne zwłaszcza ten na drugim zdj, mix tulipanów też ma pomyłkowo po dwa w różnych kolorach masakra

No właśnie jeszcze się nie dorobiłam szpadla do kancików, mam zakup w planach na najbliższy czas Te pękate tulipany wg opakowań miały być pomarańczowo/czerwone a widzę, że i żółte się pojawiają, no trudno, tak to już z tulipanami bywa
DariaB 11:26, 30 kwi 2023

Agatorek napisał(a)

Mistrzynią kancików robionych nożem jest Justyna (olciamanolcia) . Przykłada deskę i kroi trawę ostrym (! ) nożem. Kanciki ma jak brzytwa.
Ja robię półksiężycem, bo u mnie głównie fale i trochę ciężko manewrować nożem

Tak wiem, że Justyna jest mistrzynią pisałaś mi w poprzednim poście o jakimś konkretnej firmy szpadelku, podeślij producenta na priv
DariaB 11:31, 30 kwi 2023

Mam nadzieję, że spędzacie majówkę tak jak lubicie, czy to w ogrodach, na wycieczkach czy na grilowaniu U nas niestety pogoda póki co nie dopisuje. Pada i jest zimno. Na szczęście piątek był piękny wzięłam sobie urlop i przewaliłam 2 tony kostki granitowej, a resztę dnia spędziłam snując się po ogrodzie, fajnie było

Ola kwitnie, nie trafił w pogodę, deszcz pewnie otrzepie kwiatki
DariaB 11:36, 30 kwi 2023

Na różance tymczasowo wylądowały nadmiarowe lawendy.