Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Agatorek 18:50, 13 kwi 2023

Daria, a gdzie masz kalamintę?

Małe roślinki za rok/dwa już będą duże . Ja jestem w szoku, jak niektóre mi porosły, że zastanawiam się już nad podziałem niektórych np. kuklik pomarańczowy (tangerine?) już się kwalifikuje, ale muszę to chyba odłożyć na za rok, bo ciagle o tym zapominam
DariaB 11:52, 14 kwi 2023

Agnieszko calamintę mam przy tej wąskiej rabatce przy ścianie domu, tam gdzie rozchodniki i liatra. To te maleństwa między rozchodnikiem, a tulipanami, na wysokości rynny Druga jest bliżej winkla a trzecia bliżej różanki.
DariaB 13:03, 17 kwi 2023

Witam się po pracowitym weekendzie
W sobotę była u nas super pogoda, udało mi się zabrać za nową rabatę na tyłach domu. Przesadziłam świdośliwę, jest taka piękna, a rosła pod płotem zupełnie bez sensu. Teraz będzie zdobić okolice tarasu. Obok jest druga śś, początkowo to ona miała rosnąć przy tarasie ale jest jakaś taka licha, a jednak zależy mi na przesłonie tarasu bo moi sąsiedzi mają taras na podwyższeniu i z góry widzą co się u nas dzieje. Później planuję ją przesadzić koło wjazdu do garażu, tam będzie sobie mogła już spokojnie rosnąć. Do śś dosadziłam berberysy kulkowe, trawę red baron (paskudnie się rozłazi rozłogami), jarzmianki, kosaćce (dzieliłam kępy piłą!), bodziszka Rozanne z podziału i póki co tyle. Wszytko to moje roślinki z innych części ogrodu.

Udało mi się też posadzić rośliny zamówione na nową rabatę. Okazało się, że mam ich za mało, że chwasty już chcą przejąć kontrolę nad gołą ziemią, że kartonów mam za mało, nie mam kompostu i ogólnie bieda z nędzą ale mam nadzieję, że będzie lepiej. Roślin pewnie muszę domówić, szczególnie traw których nie mam. Z bylinami jakoś sobie będę radzić, jeżówki pewnie się wysiały, rozchodniki podzielę. Małymi krokami do przodu.

W najbliższych planach mam zrobienie obrzeży do ścieżki i ścieżkę przy ścianie garażu. Granit już zamówiony, chłopak do pracy też, czekamy na lepszą pogodę.
DariaB 13:16, 17 kwi 2023

Teraz ciut ładniejsze obrazki

Klony w donicy przetrwały zimę, szczerze to nie liczyłam na to.
DariaB 10:11, 18 kwi 2023

Wczoraj był deszczowy, mokry dzień, ale to dobrze, że pada. Nawodni mi wszystkie świeżo posadzone/przesadzone roślinki.
Tulipany z każdym dniem bardziej rozwinięte. Trawnik czeka na koszenie i nawożenie i regulację kancików. Wąsy niezłe wyhodował

Lubię ten wąski pasek między tarasem, a ogrodzeniem. Jak zakwitną hortensje to będzie jeszcze piękniej.

Tu postawiłam na mieszankę kolorystyczną, ciekawe co z tego wyjdzie

Kuklik pierwszy raz w moim ogrodzie, jestem go bardzo ciekawa.

Ola się szykuje aby przybrać najpiękniejszą sukienkę w roku
antracyt 11:30, 18 kwi 2023

DariaB napisał(a)
Witam się po pracowitym weekendzie
W sobotę była u nas super pogoda, udało mi się zabrać za nową rabatę na tyłach domu. Przesadziłam świdośliwę, jest taka piękna, a rosła pod płotem zupełnie bez sensu. Teraz będzie zdobić okolice tarasu. Obok jest druga śś, początkowo to ona miała rosnąć przy tarasie ale jest jakaś taka licha, a jednak zależy mi na przesłonie tarasu bo moi sąsiedzi mają taras na podwyższeniu i z góry widzą co się u nas dzieje. Później planuję ją przesadzić koło wjazdu do garażu, tam będzie sobie mogła już spokojnie rosnąć. Do śś dosadziłam berberysy kulkowe, trawę red baron (paskudnie się rozłazi rozłogami), jarzmianki, kosaćce (dzieliłam kępy piłą!), bodziszka Rozanne z podziału i póki co tyle. Wszytko to moje roślinki z innych części ogrodu.

Udało mi się też posadzić rośliny zamówione na nową rabatę. Okazało się, że mam ich za mało, że chwasty już chcą przejąć kontrolę nad gołą ziemią, że kartonów mam za mało, nie mam kompostu i ogólnie bieda z nędzą ale mam nadzieję, że będzie lepiej. Roślin pewnie muszę domówić, szczególnie traw których nie mam. Z bylinami jakoś sobie będę radzić, jeżówki pewnie się wysiały, rozchodniki podzielę. Małymi krokami do przodu.

W najbliższych planach mam zrobienie obrzeży do ścieżki i ścieżkę przy ścianie garażu. Granit już zamówiony, chłopak do pracy też, czekamy na lepszą pogodę.

Jeszcze chwila, wszystko buchnie zielonością i rabata Ci się zapełni Sporo podziałałaś
anuska2507 13:46, 18 kwi 2023

Dobra decyzja z przesadzeniem świdośliwy - ta jest bardzo ładna, od razu będzie zdobić
Red Barona można ograniczyć, jeśli nie chcesz, żeby się rozłaził. Ja mam wciśnięte w ziemię plastikowe obrzeże.
LIDKA 14:19, 18 kwi 2023

anuska2507 napisał(a)
Dobra decyzja z przesadzeniem świdośliwy - ta jest bardzo ładna, od razu będzie zdobić
Red Barona można ograniczyć, jeśli nie chcesz, żeby się rozłaził. Ja mam wciśnięte w ziemię plastikowe obrzeże.

Ania ten plastyk naprawdę wystarczy? Te rozłażenie mnie przeraża. Unikam takich i siejących sie roślin a wiele z nich jest ładnyych.
anuska2507 15:20, 18 kwi 2023

Ja tak mam od 2 lat na trawiastej rabatce na froncie i na razie się sprawdza, chociaż moje Red Barony nie były jakieś wielkie, bo z własnego podziału, więc jeszcze jakoś mocno się nie rozrosły.
Martka 17:04, 18 kwi 2023

Dario, podziwiam efekty, ten sezon zapowiada się bardzo ciekawie! Gratuluję prac. Jaki kolor kuklika? Zauroczyły mnie jego listki, które w sezonie, po przekwitnięciu tworzą świeżo-zielony akcent i ładne kępki.
Mieszanka tulipanów na razie nie zdradza objawów szaleństwa kolorystycznego niezależnie od koloru wszystkie cieszą
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies