Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

DariaB 10:20, 31 lip 2023

Heptakodium i glediczja posadzone, to znowu był pracowity weekend, co prawda w sobotę jak się zabrałam za pracę to zaczęło lać i lało do wieczora. W niedzielę plewiąc rabatę pod heptakodium nadziałam się na przysypaną 40 cm warstwą ziemi włókninę, myślałam, że się wścieknę.
Efekt prawie końcowy

Przypomnę, że posadzę tam stipę, jeżówki, szałwię Caradonnę, czosnki główkowate i jakieś cebulowe dla wiosny. Zastanawiam się tylko czy nie trzeba zrobić jakiejś obwódki? Z kocimiętki może? A bliżej granitowej ścieżki czy nie posadzić niskiej trawki przelewającej się na ścieżkę?
Glediczja świeci na rabacie.

A tu ujęcie z tego samego miejsca dokładanie sprzed roku ależ wszystko buchnęło.
DariaB 10:23, 31 lip 2023

Jeszcze kilka fotek weekendowych i uciekam do pracy.
Judith 10:36, 31 lip 2023

Daria, piękne widoki
Pokazałaś stan rabaty sprzed roku, ale ja pamiętam stan tego miejsca z czasów wykopków (i to tez przecież chyba sprzed roku?) . Niesamowita zmiana, niesamowity progres . Pięknie jest!
olciamanolcia 10:57, 31 lip 2023

Daria pieknie u Ciebie
Rabaty bujne bogate - front i luk na rabaty( z pozycji frontu ) lux
Rozchodniki i sesleria mega
DariaB 11:32, 31 lip 2023

Judith napisał(a)
Daria, piękne widoki
Pokazałaś stan rabaty sprzed roku, ale ja pamiętam stan tego miejsca z czasów wykopków (i to tez przecież chyba sprzed roku?) . Niesamowita zmiana, niesamowity progres . Pięknie jest!

Judith masz rację! Tak było w marcu 2022, to jest niesamowite ile można osiągnąć zaledwie w rok!
DariaB 11:33, 31 lip 2023

olciamanolcia napisał(a)
Daria pieknie u Ciebie
Rabaty bujne bogate - front i luk na rabaty( z pozycji frontu ) lux
Rozchodniki i sesleria mega

Justynka dzięki! Mam jeszcze łyse miejsca, braki na rabatach ale spokojnie się wszystko zapełni, presja czasem jest niewskazana No rozchodniki i sesleria mnie pozytywnie zaskakują.
MagdaLenka 11:43, 31 lip 2023

DariaB napisał(a)

Zawsze się cieszę jak ktoś do mnie zagląda i ma świeże spojrzenie na mój ogród i rabaty. Masz swój wątek?

Nie mam swojego wątku, bo póki co brakuje mi czasu. Pewnie założę wątek w zimie, kiedy już minie mój wyścig z chwastami. Na razie jestem na takim etapie, na jakim Twój ogród był rok temu. Mam nadzieję, że w przyszłym sezonie u mnie też już będzie tak bujnie, jak u Ciebie. W przedogródku masz spektakularny postęp. Zazdroszczę.
Rojodziejowa 11:53, 31 lip 2023

Daria, zmiany niesamowite!! Super wszystko wygląda.

A co do rabat, to ja lubię coś zimozielonego miejscami, co wiosną te rabaty bylinowe ożywia i trochę przysłania liście przekwitłych cebulowych
Z tego zestawu, który opisałaś na wiosnę nie ma nic. Więc będzie goło całkiem.
DariaB 12:06, 31 lip 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Daria, zmiany niesamowite!! Super wszystko wygląda.

A co do rabat, to ja lubię coś zimozielonego miejscami, co wiosną te rabaty bylinowe ożywia i trochę przysłania liście przekwitłych cebulowych
Z tego zestawu, który opisałaś na wiosnę nie ma nic. Więc będzie goło całkiem.

Co byś Asiu proponowała w takim razie? Mam te sosny kolumnowe ale one raczej się nie nadają, chyba że przy ogrodzeniu jaki żywopłot?
DariaB 12:07, 31 lip 2023

MagdaLenka napisał(a)

Nie mam swojego wątku, bo póki co brakuje mi czasu. Pewnie założę wątek w zimie, kiedy już minie mój wyścig z chwastami. Na razie jestem na takim etapie, na jakim Twój ogród był rok temu. Mam nadzieję, że w przyszłym sezonie u mnie też już będzie tak bujnie, jak u Ciebie. W przedogródku masz spektakularny postęp. Zazdroszczę.

No na pewno będzie bujnie, co do tego nie mam wątpliwości. Ja też się ścigam z chwastami nadal