Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Judith 11:58, 03 sie 2023

DariaB napisał(a)

Dzieki Judith marzyła mi się ta ścieżka odkąd podobną zobaczyłam u pewnej Gabrysi na insta
Tak Anabell daje w miarę radę podczas suszy, moje na grabowej podlała dwa razy w tym roku jak już były takie smętne podczas tych lipcowych upałów. Za ich plus uważam to, że wcześnie kwitną, długo są ładne i nawet zimą zachowują strukturę i formę. W plecy czyli najbliżej ściany garażu musiałabym dać coś co wytrwa suszę, bo tam jest dość suche miejsce, deszcz tam rzadko dociera, myślałam nawet o perovskiej bo z Anabellkami tworzy moim zdaniem idealne zestawienie kolorystyczne

Perovskia za Anabelkami nie będzie raczej widoczna...
DariaB 12:05, 03 sie 2023

edi75 napisał(a)
Daria...u mnie pogoda tez nie sprzyja..niestety
Kawał dobrej roboty wykonałaś

U mnie właśnie znowu leje jak z cebra
DariaB 12:05, 03 sie 2023

Judith napisał(a)

Perovskia za Anabelkami nie będzie raczej widoczna...

A tak pomiędzy nimi ale z tyłu
MagdaLenka 14:38, 03 sie 2023

Delikatny fiolet perovskiej chyba zniknie ne tle szarej ściany...
anuska2507 19:46, 03 sie 2023

Judith napisał(a)
Świetna jest ta brukowa ścieżka .
Ja w temacie hortensji jestem obecnie zdecydowanie na nie (potrzebują zbyt dużo wody i żadnych nowych już nie kupuję), jednak tegoroczne obserwacje pokazują, że Anabell strong dobrze znosi suszę - nie robi się smutna zbyt szybko, a jeśli tak się stanie - podlanie przywraca jej właściwy wygląd czyli oklapnięcie nie jest nieodwracalne. Zatem - idź w Anabelle strong, jeśli Ci ona w duszy gra .

Mam podobne obserwacje w pierwszym sezonie posiadania tych hortensji. W prawdzie podlałam je ze 2 lub 3 razy, ale bardziej zapobiegawczo, mając na uwadze, że były posadzone jesienią i mogły jeszcze nie ukorzenić się wystarczająco. U mnie w półcieniu dają radę. Oklapnięta w czasie upałów była tylko jedna, która rośnie prawie w czystym piasku.

Daria, jeśli masz Strong, to ukorzeniaj sama z patyków. One bardzo łatwo się przyjmują z byle patyczka, o wiele łatwiej niż bukietowe. Moje "patyczki" już nawet kwitną
anuska2507 19:49, 03 sie 2023

Z Annabelle ładnie też wyglądają hosty lub turzyce. Te drugie nie zanikają na zimę.
ewsyg 19:59, 03 sie 2023

Daria, tworzysz bardzo ładny ogród. Przedogródek bajeczny.
Roocika 13:40, 15 sie 2023

Pięknie wszystkim porosło. Rośliny mają moc!
DariaB 10:59, 26 sie 2023

Dziewczyny bardzo Wam dziękuję za wszystkie rady, powiem szczerze, że dały mi do myślenia i jeszcze nie zdecydowałam co tam posadzę. Z resztą jak posadziłam tawuły i sporobolusy, zostawiłam też sosny, to okazało się, że miejsca jest tam nie za wiele.

Ogarnęłam te rabaty przy ścianach domu, wyplewiłam, zasypałam korą i na chwilę będzie spokój.

Teraz się przebijam przez pozostałą część czyli rabatę bylinow-trawiastą i rabatę przy ogrodzeniu. Idzie jak po grudzie bo najpierw lało, a teraz takie upały że się nie da robić.
DariaB 11:04, 26 sie 2023

Na froncie na rabacie zrobił się kołtun,koniecznie muszę tam zrobić porządek bo wszystko się zlało i zrosło, a wydawało się, że tam tyle miejsca i wsztstko malutkie.