Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Muszelka 12:37, 06 lut 2024

Wtrącę swoje 3 grosiki

Drzewa tak naprawdę zaczynają mieć duże przyrosty, gdy na dobre rozbudują system korzeniowy. Dzieje się to ok. 8-10. roku po posadzeniu.

Jeśli drzewo ma zapisane w genach, że osiąga wys. np. 15-20 m. i szer. korony 6 m., to wszelkimi swoimi siłami będzie do tego dążyć.

Bezwzględne ograniczanie jego wzrostu będzie jakby kaleczeniem jego natury.

Jeśli zależy nam na mniejszym drzewie w ogrodzie, to może warto od razu szukać takiego gatunku/odmiany. A cięciem je po prostu tylko modelować.

Piszę to ja, która kupiła działkę z trzema rosnącymi na niej świerkami. Po latach był z nimi coraz większy i większy problem.

W ostatnim czasie wynajmowaliśmy do ich przycinania (metodą alpinistyczną) chłopaka (o cenie tej usługi nawet nie wspomnę).

Ostatecznie wszystkie poszły pod topòr, bo zagrażały bezpieczeństwu domu.

Także ten tego...
MagdaLenka 12:48, 06 lut 2024

Muszelka dobrze prawi (jak zwykle). Drzewa dobrze jest sadzić w takiej rozstawie, jakie są ich wymiary docelowe. Chyba, że mają tworzyć jednolity żywopłot, ale to już inna bajka.
DariaB 12:49, 06 lut 2024

Muszelka napisał(a)
Wtrącę swoje 3 grosiki

Drzewa tak naprawdę zaczynają mieć duże przyrosty, gdy na dobre rozbudują system korzeniowy. Dzieje się to ok. 8-10. roku po posadzeniu.

Jeśli drzewo ma zapisane w genach, że osiąga wys. np. 15-20 m. i szer. korony 6 m., to wszelkimi swoimi siłami będzie do tego dążyć.

Bezwzględne ograniczanie jego wzrostu będzie jakby kaleczeniem jego natury.

Jeśli zależy nam na mniejszym drzewie w ogrodzie, to może warto od razu szukać takiego gatunku/odmiany. A cięciem je po prostu tylko modelować.

Piszę to ja, która kupiła działkę z trzema rosnącymi na niej świerkami. Po latach był z nimi coraz większy i większy problem.

W ostatnim czasie wynajmowaliśmy do ich przycinania (metodą alpinistyczną) chłopaka (o cenie tej usługi nawet nie wspomnę).

Ostatecznie wszystkie poszły pod topòr, bo zagrażały bezpieczeństwu domu.

Także ten tego...

Jakbym to teraz ujęła, mądry Polak po szkodzie piszę o sobie oczywiście. Co prawda graby można prowadzić jak żywopłot i z moimi będę tak postępować, ale jak długo dam radę to nie wiem. Bo tak jak piszesz, drzewo będzie dążyć do swojego rozmiaru, a ja na siłę będę je ujarzmiać. Teraz nie mam innego wyjścia, no w sumie mam, wykopać póki młode i posadzić coś innego.
DariaB 12:53, 06 lut 2024

Marcin89 napisał(a)
Ja właśnie się przymierzam do tych Frans Fontaine Sadził bym je co 2 m

Marcin nie będę Ci odradzać bo graby są bardzo wdzięczne, każda roślina wymaga pracy, nie ma ogrodów bezobsługowych, to jest mit. Co m to dobry rozstaw. Tam gdzie ja mam posadzone swoje duże drzewa sąsiadów nie mam więc im nie przeszkadzają. Może kiedyś jak się ktoś za moim tarasem wybuduje to będzie kłopot ale póki co się tym nie martwię. Moje wiśnie wchodzą koroną na działkę sąsiada ale on dom ma daleko od granicy więc mu nie przeszkadzają, jego leszczyny też wchodzą do mnie
Muszelka 20:42, 06 lut 2024

Dario, za jakiś czas będziesz jadła orzeszki sąsiada, a sąsiad Twoje wisienki
olciamanolcia 14:43, 07 lut 2024

DariaB napisał(a)

Piękne, zwłaszcza te Piano!

Zamówione sztuk 4.
No gdzieś je wcisnę ….
Agatorek 18:35, 12 lut 2024

DariaB napisał(a)

Jakbym to teraz ujęła, mądry Polak po szkodzie piszę o sobie oczywiście. Co prawda graby można prowadzić jak żywopłot i z moimi będę tak postępować, ale jak długo dam radę to nie wiem. Bo tak jak piszesz, drzewo będzie dążyć do swojego rozmiaru, a ja na siłę będę je ujarzmiać. Teraz nie mam innego wyjścia, no w sumie mam, wykopać póki młode i posadzić coś innego.

Dlatego ja (oczywiście po uwagach eMa ) posadziłam wszystkie drzewa w znacznej odległości od domu, czy ogrodzenia. Tam se mogą rosnąć jak chcą.

Cięcie drzew z wysokości jest dość trudne. Mam kilkuletnią zwykłą akację. Jakiś czas stała w miejscu, później trochę przyschła, ale w końcu ruszyła, zgodnie z tym, co pisze Muszelka. I jak w tamtym roku jeszcze ją mogłam skorygować nożycami na wysięgniku i z drabiny, tak już w tym roku podcięłam ją tylko od dołu, a górę zostawiłam. Niech robi cień .

Ale też ogrodu bez drzew sobie nie wyobrażam .
DariaB 11:22, 13 lut 2024

Muszelka napisał(a)
Dario, za jakiś czas będziesz jadła orzeszki sąsiada, a sąsiad Twoje wisienki

Muszelko zdarza się mi już podjadać orzeszki które spadną na moją stronę, natomiast wiśnie z tych nie owocujących więc sąsiad nie skorzysta
DariaB 11:23, 13 lut 2024

olciamanolcia napisał(a)

Zamówione sztuk 4.
No gdzieś je wcisnę ….

A pewnie! Zawsze się gdzieś wpasują Ja na swoje róże też czekam
DariaB 11:25, 13 lut 2024

Agatorek napisał(a)

Dlatego ja (oczywiście po uwagach eMa ) posadziłam wszystkie drzewa w znacznej odległości od domu, czy ogrodzenia. Tam se mogą rosnąć jak chcą.

Cięcie drzew z wysokości jest dość trudne. Mam kilkuletnią zwykłą akację. Jakiś czas stała w miejscu, później trochę przyschła, ale w końcu ruszyła, zgodnie z tym, co pisze Muszelka. I jak w tamtym roku jeszcze ją mogłam skorygować nożycami na wysięgniku i z drabiny, tak już w tym roku podcięłam ją tylko od dołu, a górę zostawiłam. Niech robi cień .

Ale też ogrodu bez drzew sobie nie wyobrażam .

Aguś wszystko zgodnie ze sztuką U mnie w zasadzie nie ma bezpiecznych odległości od domu Każde drzewo jest za blisko, ale nie będę z tego powodu rozpaczać, mam zamiar cieszyć się tym co mam, a jak kiedyś drzewa staną się problemem to i z tym sobie poradzę Byłam u Ciebie w Twojej zimowej krainie jak z bajki.