Kasiu i Agnieszko dziękuję za dobre słowo. Przesadzanie nie jest złe tylko męczące. Najgorsze jest to, że oczami wyobraźni ja widzę ten mój ogród tylko jakoś w rzeczywistości mi nie wychodzi haha
Po ponad 5h dzisiejszego kopania jest tak
Front praktycznie skopany. Został jeszcze bok, tam chyba tak łatwo nie pójszie.
Jutro, o ile się ruszę, dalszy ciąg. Mąż obiecał pomóc trochę go zmusiłam no ale cóż, sama to jeszcze ze dwa tygodnie będę rwać i kopać.
Na koniec moja tulipanowa rzeczka
Aniu dziękuję, mąż mi dzisiaj pomógł, a i tak padam. Został jeszcze kawałek, ale najgorszy bo tam prawie sama glina. Ciężko się kopie, darń nie chce się oddzielać. Jeszcze kilka dni po troszkę i będzie zrobione.
I wiosnę powoli widać
Zrobiłam trochę przymiarek do przyszłych rabat
Widok na drugą stronę z planowanej ławeczki
Nie jestem pewna co do tych buków, czy ich nie trzeba trochę przesunąć, słabo je widać ale to trzy patyczki.
Ten układ wydaje się być korzystny jeśli chodzi o rabaty, później ścieżka płynnie przejdzie w bok domu.
Co myślicie?
No poszły inaczej się nie da. A co myślisz o tych bukach? Bo ja sobie nie potrafię wyobrazić tej ławeczki tak do końca. Ona chyba musiałaby stać na trawie, bo inaczej się będzie siedzieć na drzewie
O rety, współczuję tego kopania. Czemu nie wypożyczyliście glebogryzarki? Poszłoby szybciej.
Podoba mi się to co powstaje .
W jakiej odległości od płotu posadziłaś te buki? I jaka jest odległość pomiędzy nimi? I co to za buczki? Ławeczka będzie przestawiana czy jakoś przytwierdzona do podłoża na stałe?
Ławeczka jak najbardziej może stać w trawie. U mnie tak stoi jedna z ławeczek. Jedyne ograniczenie - nie może być u na betonowych nogach, trzeba mieć możliwośc przestawienia jej przed koszeniem.
W temacie buków za cienka w uszach jestem. Nie znam, nie wiem jak duże rosną. Wydaje mi się, ze posadzone są zbyt blisko ogrodzenia, ale jak oddalisz - będą za blisko okna. Sądzę, że w tym miejscu najlepsze byłyby drzewa kolumnowe. Ale to tylko moje odczucia .
Glebogryzarka wkroczy do akcji po zdjęciu darni, uparłam się żeby całkiem oczyścić glebę. Mam już kompost kupiony, zostanie rozplantowany, do tego trochę obornika i mączki bazaltowej i to przekopiemy glebogryzarką.
Buki rosną jakiś metr od ogrodzenia, to są buki kolumnowe dawyck purple, odstęp między nimi to 1,5m. A co śmieszniejsze, na dwóch pisze, że osiągają szerokość 1,5m, a na jednym, że 3m. A niby miały być takie same, a jeden na pewno jest inny bo ma większe i szersze liście. Na metce każdego z nich jest ta sama nazwa
Ławeczka teoretycznie wolnostojąca, o taka.