Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Johanka77 22:27, 06 kwi 2022

No i jak tak patrzę, to Ty wszystkie drzewa masz za blisko ogrodzenia.
Sąsiedzi mogą Ci to zarzucić za pare lat.

Póki te drzewa małe zrób porządek
DariaB 09:12, 07 kwi 2022

SlonecznyOgrod napisał(a)
Ale miałaś ładną zimę tej wiosny

To fakt, na szczęście już po zimie Teraz czekam na pełnię wiosny!
DariaB 09:28, 07 kwi 2022

Johanka77 napisał(a)

Bardzo mi te graby zgrzytają na tak wąskim pasku blisko domu.
Ja bym je przesunęła na prawo, aby były w tym obszarze najbardziej oddalonym od ściany domu. Graby są piękne, powinny się prezentować.
No i koniecznie odsuń je na conajmniej metr od docelowego żywopłotu, cisy będą grubsze).

Tak właśnie myślałam, że nie wygląda to dobrze Graby sadziłam jeszcze zanim powstał taras, jak zrobili taras to się okazało, że się zrobiło wąsko. Zamysł był taki, żeby te graby stworzyły zieloną ścianę, żeby dały intymność na tarasie. Jeśli nie graby to co? Co tam posadzić, żeby się zasłonić?
Mam dwie miejscówki na te graby, jedna to właśnie ta, którą zaproponowałaś, a druga to po prawej stronie ogrodzenia. Tam też by mi grały, bo sąsiedzi mają taras na podwyższeniu i jak siedzą to widzą dokładnie co się u nas dzieje.
Domalowane zielone kropki to graby.

A tak wygląda sytuacja z tarasu, sorki za zdjęcie, ale tylko takie robocze znalazłam.

Johanka77 napisał(a)
No i jak tak patrzę, to Ty wszystkie drzewa masz za blisko ogrodzenia.
Sąsiedzi mogą Ci to zarzucić za pare lat.

Póki te drzewa małe zrób porządek

Uporządkuję brzozy, wiśnie po lewej stronie raczej są już nie do ruszenia, buki też zostaną poprawione, trochę bardziej odsunięte od ogrodzenia. Sąsiad z lewej strony ma dom jakieś 20m ode mnie, raczej mu nie powinny te drzewa przeszkadzać, myślę, że do tej pory by już przyszedł, bo jak mu coś nie pasuje to od razu mówi.
Judith 09:41, 07 kwi 2022

Daria, odpowiedź na pytanie "co posadzić?" jest zależna wprost od zamiarów finansowych.
Najlepszym i najszybszym sposobem byłoby posadzenie drzew prowadzonych na płaskie ekrany, ale to też chyba najdroższe rozwiązanie.
Można też postawić drewniane panele ogrodzeniowe (też niespecjalnie tanie rozwiązanie, ale za to natychmiastowe o skuteczności niezależnej od pory roku), a przed nimi zrobić rabatę, której funkcją nie będzie przesłona, a li i jedynie ozdoba.
Szybkie rozwiązania sa najdroższe, niestety... Bezkosztowym rozwiązaniem w Twoim przypadku będzie oczekiwanie, aż urosną cisy . To jedocześnie jest rozwiązanie najmniej komfortowe .

EDIT: Sakramencko duża liczba słowa "TEŻ" w mojej wypowiedzi
DariaB 09:47, 07 kwi 2022

Judith napisał(a)
Daria, odpowiedź na pytanie "co posadzić?" jest zależna wprost od zamiarów finansowych.
Najlepszym i najszybszym sposobem byłoby posadzenie drzew prowadzonych na płaskie ekrany, ale to też chyba najdroższe rozwiązanie.
Można też postawić drewniane panele ogrodzeniowe (też niespecjalnie tanie rozwiązanie, ale za to natychmiastowe o skuteczności niezależnej od pory roku), a przed nimi zrobić rabatę, której funkcją nie będzie przesłona, a li i jedynie ozdoba.
Szybkie rozwiązania sa najdroższe, niestety... Bezkosztowym rozwiązaniem w Twoim przypadku będzie oczekiwanie, aż urosną cisy . To jedocześnie jest rozwiązanie najmniej komfortowe .

Z tym, że cisy urosną na ile, 1,50m? I to za kilka dobrych lat. A ja bym chciała, żeby to było coś co ma koronę ponad ogrodzeniem. No i pewnie z jakimś nierozbudowanym systemem korzeniowym, żeby tarasu nie rozwaliło. Na tej pustej działce sąsiad coś planuje budować, zaraz się może okazać, że będę miała za ogrodzeniem dom, oby tylko jeden, a nie całe osiedle
Drzewa prowadzone na płasko by tam pasowały, trzy powinny starczyć.
Judith 09:48, 07 kwi 2022

No TEŻ właśnie mówię, że czekanie na cisy to rozwiązanie najmniej komfortowe
anuska2507 09:55, 07 kwi 2022

Ja bym widziała graby tam, gdzie zaproponowała Johanka.
U sąsiada te tuje jeszcze trochę podrosną i już nie będziesz na widoku.
DariaB 10:02, 07 kwi 2022

anuska2507 napisał(a)
Ja bym widziała graby tam, gdzie zaproponowała Johanka.
U sąsiada te tuje jeszcze trochę podrosną i już nie będziesz na widoku.

To jest strona północna, już jest cień, czy jak dosadzę graby to nie będzie za bardzo cienisto? Druga strona jest od sąsiadów jest zachodnia, przed grabami mogłaby jeszcze fajna rabata powstać. Głośno myślę
DariaB 10:03, 07 kwi 2022

Judith napisał(a)
No TEŻ właśnie mówię, że czekanie na cisy to rozwiązanie najmniej komfortowe

No właśnie a one się za bardzo z tym rośnięciem nie spieszą
anuska2507 10:33, 07 kwi 2022

DariaB napisał(a)

To jest strona północna, już jest cień, czy jak dosadzę graby to nie będzie za bardzo cienisto? Druga strona jest od sąsiadów jest zachodnia, przed grabami mogłaby jeszcze fajna rabata powstać. Głośno myślę

Jeśli to jest strona północna, to te graby nie będą dawać Ci cienia, co najwyżej same będą w cieniu domu. Widać to trochę na ostatnim zdjęciu z tarasem.
Ale w takim układzie sąsiad wyżej jest od strony wschodniej. Przy jego płocie rabata ma szanse mieć sporo słońca.