Tak właśnie myślałam, że nie wygląda to dobrze Graby sadziłam jeszcze zanim powstał taras, jak zrobili taras to się okazało, że się zrobiło wąsko. Zamysł był taki, żeby te graby stworzyły zieloną ścianę, żeby dały intymność na tarasie. Jeśli nie graby to co? Co tam posadzić, żeby się zasłonić?
Mam dwie miejscówki na te graby, jedna to właśnie ta, którą zaproponowałaś, a druga to po prawej stronie ogrodzenia. Tam też by mi grały, bo sąsiedzi mają taras na podwyższeniu i jak siedzą to widzą dokładnie co się u nas dzieje.
Domalowane zielone kropki to graby.
A tak wygląda sytuacja z tarasu, sorki za zdjęcie, ale tylko takie robocze znalazłam.
Uporządkuję brzozy, wiśnie po lewej stronie raczej są już nie do ruszenia, buki też zostaną poprawione, trochę bardziej odsunięte od ogrodzenia. Sąsiad z lewej strony ma dom jakieś 20m ode mnie, raczej mu nie powinny te drzewa przeszkadzać, myślę, że do tej pory by już przyszedł, bo jak mu coś nie pasuje to od razu mówi.
Daria, odpowiedź na pytanie "co posadzić?" jest zależna wprost od zamiarów finansowych.
Najlepszym i najszybszym sposobem byłoby posadzenie drzew prowadzonych na płaskie ekrany, ale to też chyba najdroższe rozwiązanie.
Można też postawić drewniane panele ogrodzeniowe (też niespecjalnie tanie rozwiązanie, ale za to natychmiastowe o skuteczności niezależnej od pory roku), a przed nimi zrobić rabatę, której funkcją nie będzie przesłona, a li i jedynie ozdoba.
Szybkie rozwiązania sa najdroższe, niestety... Bezkosztowym rozwiązaniem w Twoim przypadku będzie oczekiwanie, aż urosną cisy . To jedocześnie jest rozwiązanie najmniej komfortowe .
EDIT: Sakramencko duża liczba słowa "TEŻ" w mojej wypowiedzi
Z tym, że cisy urosną na ile, 1,50m? I to za kilka dobrych lat. A ja bym chciała, żeby to było coś co ma koronę ponad ogrodzeniem. No i pewnie z jakimś nierozbudowanym systemem korzeniowym, żeby tarasu nie rozwaliło. Na tej pustej działce sąsiad coś planuje budować, zaraz się może okazać, że będę miała za ogrodzeniem dom, oby tylko jeden, a nie całe osiedle
Drzewa prowadzone na płasko by tam pasowały, trzy powinny starczyć.
To jest strona północna, już jest cień, czy jak dosadzę graby to nie będzie za bardzo cienisto? Druga strona jest od sąsiadów jest zachodnia, przed grabami mogłaby jeszcze fajna rabata powstać. Głośno myślę
Jeśli to jest strona północna, to te graby nie będą dawać Ci cienia, co najwyżej same będą w cieniu domu. Widać to trochę na ostatnim zdjęciu z tarasem.
Ale w takim układzie sąsiad wyżej jest od strony wschodniej. Przy jego płocie rabata ma szanse mieć sporo słońca.