Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

DariaB 11:22, 28 mar 2022

Judith napisał(a)
Ławeczka jak najbardziej może stać w trawie. U mnie tak stoi jedna z ławeczek. Jedyne ograniczenie - nie może być u na betonowych nogach, trzeba mieć możliwośc przestawienia jej przed koszeniem.
W temacie buków za cienka w uszach jestem. Nie znam, nie wiem jak duże rosną. Wydaje mi się, ze posadzone są zbyt blisko ogrodzenia, ale jak oddalisz - będą za blisko okna. Sądzę, że w tym miejscu najlepsze byłyby drzewa kolumnowe. Ale to tylko moje odczucia .

Judith buki są kolumnowe, a do okna to im jeszcze daleko Niech te gadziny puszczą już liście to będzie coś widać bo póki łyso to nawet patyka ciężko dojrzeć Może coś dojrzysz na tym zdjęciu
Judith 11:50, 28 mar 2022

Wszystko jasne - wiśnie kanzan wzięłam za buki .
mrokasia 11:50, 28 mar 2022

A Ty chcesz, żeby te buki po latach się zrosły? Bo jeśli wolałabyś odrębne kolumny to chyba trzeba byłoby je rozsadzić... One wolno rosną ale wbrew pozorom 10 lat mija szybko, ciocia Mrokasia Ci to mówi . No i będą przerastać przez ogrodzenie skoro rosną metr od niego.
DariaB 12:04, 28 mar 2022

mrokasia napisał(a)
A Ty chcesz, żeby te buki po latach się zrosły? Bo jeśli wolałabyś odrębne kolumny to chyba trzeba byłoby je rozsadzić... One wolno rosną ale wbrew pozorom 10 lat mija szybko, ciocia Mrokasia Ci to mówi . No i będą przerastać przez ogrodzenie skoro rosną metr od niego.

Właśnie nie wiem co lepsze, czy żeby były między nimi odstępy, czy żeby tworzyły ścianę. Mam tam za płotem sąsiada co nie przywiązuje wagi do ogrodu więc chęć zasłonięcia się jest duża.
Może je wysunąć bardziej do przodu? Ale wtedy nie będą w jednej linii z wiśniami.
Judith 12:17, 28 mar 2022

Cokolwiek zrobisz, spróbuj nie patrzeć na ten bok przy ogrodzeniu jak na całość, ale jak na poszczególne rabaty - jedna za ławeczką, druga dalej, a moze i trzecia?. To sa różne obszary, różne rodzaje drzew. Nie muszą być w jednej linii, to nie żywopłot . Ma być spójnie, ale to nie znaczy - jak w wojsku .
Wiem, że to trudne. Ja dopiero od niedawna przestałam sadzić wszystko w rządku . Kiedyś posadziłam tak nawet tulipany .
DariaB 12:27, 28 mar 2022

Judith napisał(a)
Cokolwiek zrobisz, spróbuj nie patrzeć na ten bok przy ogrodzeniu jak na całość, ale jak na poszczególne rabaty - jedna za ławeczką, druga dalej, a moze i trzecia?. To sa różne obszary, różne rodzaje drzew. Nie muszą być w jednej linii, to nie żywopłot . Ma być spójnie, ale to nie znaczy - jak w wojsku .
Wiem, że to trudne. Ja dopiero od niedawna przestałam sadzić wszystko w rządku . Kiedyś posadziłam tak nawet tulipany .

Haha a widziałaś moją rzeczkę tulipanów? Stoją w szeregu jak na musztrze Pomyślę co z tymi bukami, może dwa wysunąć do przodu, środkowego zostawić i ławeczka między nimi wtedy, zrobi się taki zakątek. Do przemyślenia
Agatorek 21:10, 28 mar 2022

DariaB napisał(a)

Właśnie nie wiem co lepsze, czy żeby były między nimi odstępy, czy żeby tworzyły ścianę. Mam tam za płotem sąsiada co nie przywiązuje wagi do ogrodu więc chęć zasłonięcia się jest duża.
Może je wysunąć bardziej do przodu? Ale wtedy nie będą w jednej linii z wiśniami.

Nie muszą być w jednej linii z wiśniami, zresztą Judith już o tym napisała .
A zanim przesadzisz buki, to przemyśl, czy chcesz ścianę, czy nie. One są zadołowane, czy już posadzone?

Tulipanową rzeczkę bym poszerzyła i zrobiła co najmniej 3 rządki . Albo pomieszała z krokusikami.
Yenna 10:45, 29 mar 2022

Hej

Witam się w Twoim ogrodzie
Przyszłam pokibicować, poinspirować się i potowarzyszyć
DariaB 12:19, 29 mar 2022

Yenna napisał(a)
Hej

Witam się w Twoim ogrodzie
Przyszłam pokibicować, poinspirować się i potowarzyszyć

Hej witam Cię serdecznie, nieświadoma, że mnie odwiedziłaś przeczytałam cały Twój wątek, jakieś magiczne przyciąganie nastąpiło? Towarzystwo, inspiracje zawsze mile widziane
DariaB 12:22, 29 mar 2022

Agatorek napisał(a)

Nie muszą być w jednej linii z wiśniami, zresztą Judith już o tym napisała .
A zanim przesadzisz buki, to przemyśl, czy chcesz ścianę, czy nie. One są zadołowane, czy już posadzone?

Tulipanową rzeczkę bym poszerzyła i zrobiła co najmniej 3 rządki . Albo pomieszała z krokusikami.

Buki są posadzone, chodziłam wczoraj wokół nich i się przyglądałam. Coś mi się tam w głowie powoli klaruje, ale pójdę za radą Judith i jeszcze to przemyślę Skłaniam się raczej ku trzem kolumnom, tym bardziej, że za plecami są jeszcze cisy.
Jeśli chodzi o rzeczkę tulipanową, to obecnie zrywam darń, rabata zyska dzięki temu kilkadziesiąt cm, będzie szerzej więc będzie można coś pomyśleć. Ogólnie mam tam bardzo wąsko, nie da się zbytnio poszaleć