Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Magara 00:29, 07 sty 2023

Haniu, Agnieszko - nie poszalałam z zakupami

Zrobiłam mega podstawowe z myślą o tej rabacie, na której wylądowały jabłonki i która będzie poszerzana, czyli będzie potrzebne coś na przody:

Kupiłam to co u mnie sprawdzone czyli bodziszki Rozanne
Dorzuciłam kocimiętkę Kit Kat, sześciopak (zobaczymy co Sfochowana powie)
I wpadły mi do koszyka supertunie Kilka do donic, ale kilka może i na rabatę pójdzie.
Niestety nie umiałam się oprzeć kupieniu sadzonek szałwi omączonej - żadna szałwia się z nią nie równa. Miałam raz, przypadkowo, kwitła pięknym kolorem do mrozów. Dwa lata temu kupiłam sadzonki, przezimowała tylko jedna i bardzo mi tej szałwii brakowało w kolejnym roku na rabatach. Jesienią kijkami zaznaczyłam gdzie ją posadzę, stąd moja konsekwencja zakupowa. I żeby zakupy były zbilansowane dorzuciłam papryki, które mi się wyjątkowo w zeszłym sezonie sprawdziły

Ceny sadzonek w tym roku powalają, mam porównanie ile płaciłam za bodziszki dwa lata temu, a ile trzeba zapłacić teraz... Nie mam absolutnie pretensji do producentów roślin - ich koszta też rosną, energia, woda, płace... Ale cieszę się, że nie jestem teraz na etapie pustych rabat
An_na 11:22, 07 sty 2023

Ooooo.... zakupy
Poczytałam o szałwi omączonej, bo wcześniej o niej nie słyszałam. Podoba mi się
Jakie drzewka narysowałaś?
Szukam inspiracji, chciałabym posadzić jakieś przy tarasie
Gruszka_na_w... 13:33, 07 sty 2023

Okrywałaś czymś tę szałwię?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 00:05, 09 sty 2023

Aniu z Żuław - posadziłam jabłonki rajskie - jakie? sama nie pamiętam, ale na pewno się chwaliłam i pisałam na forum, żeby ślad pozostał

Haniu - omączonej nie okrywałam, uznałam, że skoro jednoroczna to niech taka będzie Sama się zdziwiłam, że jedna z sześciu sadzonek odbiła Bardzo chcę ją mieć na swoich rabatach, w przyszłym roku chyba zaryzykuję z własnym wysiewem - może upchnę siewki komuś, kto ma lepsze warunki do pilnowania ciepła wysiewów niż ja
Generalnie nie okrywam roślin. Różom i nowym nasadzeniom drzewkowym rzucam stroisz i tyle. Kiedyś okrywałam agro hortensje ogrodowe, które przeniosłam na działkę z miejskiego tarasu. Przestałam w roku kiedy majowy przymrozek i tak "załatwił" kwiaty. U nas klimat taki, że nie przewidzisz
Napia 13:08, 09 sty 2023

Możesz zdradzić, gdzie robiłaś zakupy? Supertunie mnie interesują, a wolałabym ze sprawdzonego źródła, jeśli takie masz
Gruszka_na_w... 20:54, 09 sty 2023

Napia napisał(a)
Możesz zdradzić, gdzie robiłaś zakupy? Supertunie mnie interesują, a wolałabym ze sprawdzonego źródła, jeśli takie masz

Podejrzewam, że w sklepie Kasi B. Znajdziesz namiary w internecie na jej blogu ogrodniczym.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:05, 09 sty 2023

Magara napisał(a)

Haniu - omączonej nie okrywałam, uznałam, że skoro jednoroczna to niech taka będzie Sama się zdziwiłam, że jedna z sześciu sadzonek odbiła Bardzo chcę ją mieć na swoich rabatach, w przyszłym roku chyba zaryzykuję z własnym wysiewem - może upchnę siewki komuś, kto ma lepsze warunki do pilnowania ciepła wysiewów niż ja
Generalnie nie okrywam roślin. Różom i nowym nasadzeniom drzewkowym rzucam stroisz i tyle. Kiedyś okrywałam agro hortensje ogrodowe, które przeniosłam na działkę z miejskiego tarasu. Przestałam w roku kiedy majowy przymrozek i tak "załatwił" kwiaty. U nas klimat taki, że nie przewidzisz

Ładna ta szałwia, ale skoro u nas nie zimuje, to podziękuję.
Magara 00:12, 10 sty 2023

Aga Napia - dokładnie tak jak Hania napisała - supertunie kupowałam w sklepie "Kasi Bellingham". Są dostępne i w sklepie i na allegro. Supertunie to mój pierwszy raz, więc nie wiem co z nich będzie
A tak przy okazji, odnośnie sklepu "Kasi B." - zarówno na stronie jak i na allegro, sprzedającym jest nie Kasia a Gospodarstwo Ogrodnicze z Aleksandrowa Kuj. Zakładam, że Kasia wie co robi firmując ten sklep swoim nazwiskiem... Z sadzonek zawsze byłam zadowolona, ale jakiś niesmak mi pozostał, być może bezsensowny

Haniu - ja się do wysiewania tej omączonej mentalnie przygotowuję
Napia 19:39, 10 sty 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Podejrzewam, że w sklepie Kasi B. Znajdziesz namiary w internecie na jej blogu ogrodniczym.

Dziękuję Haniu
Napia 19:42, 10 sty 2023

Magara napisał(a)
Aga Napia - dokładnie tak jak Hania napisała - supertunie kupowałam w sklepie "Kasi Bellingham". Są dostępne i w sklepie i na allegro. Supertunie to mój pierwszy raz, więc nie wiem co z nich będzie
A tak przy okazji, odnośnie sklepu "Kasi B." - zarówno na stronie jak i na allegro, sprzedającym jest nie Kasia a Gospodarstwo Ogrodnicze z Aleksandrowa Kuj. Zakładam, że Kasia wie co robi firmując ten sklep swoim nazwiskiem... Z sadzonek zawsze byłam zadowolona, ale jakiś niesmak mi pozostał, być może bezsensowny

Haniu - ja się do wysiewania tej omączonej mentalnie przygotowuję

O supertuniach słyszałam w zeszłym roku i zupełnie o nich zapomniałam. Jeśli się sprawdzą, to będę miała żelazne rośliny do donic na cały sezon i bardzo by mi to odpowiadało. Znalazłam też ciekawe oferty na all, i jeszcze dziewczyny podpowiadają sprzedawców. Jestem w ogrodowiskowym niebie