Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Magara 00:21, 04 sty 2023

Instrukcję cięcia oczywiście zapisałam ale żeby uniknąć koszmarów sennych zajrzę do niej jutro
antracyt 06:44, 04 sty 2023

Spokojnie, jabłonki dość szybko rosną. Za kilka lat zapomnisz o pokurczach i będziesz się cieszyła, że tak fajnie je wyprowadziłaś na prostą
Gruszka_na_w... 09:14, 04 sty 2023

Magara napisał(a)
Instrukcję cięcia oczywiście zapisałam ale żeby uniknąć koszmarów sennych zajrzę do niej jutro

W tym podlinkowanym adresie masz bardzo dobry rysunek obrazujący cięcie. Są na nim wypisz wymaluj Twoje jabłonki. Te 90 cm licz od miejsca szczepienia. To jabłoń ozdobna, więc może mieć koronę ciut wyżej.
Pąki skierowane do wewnątrz masz na rysunku oznaczone na czerwono (kiedy z pąku wyrośnie gałązka, to będzie zagęszczała koronę drzewka w środku i zabraknie tam światła). Pąki skierowane na zewnątrz oznaczone są na zielono. Z nich wyrosną nowe gałązki, które równomiernie rozbudują koronę drzewka.

"pąk skierowany na zewnątrz krony i ułożonym w płaszczyźnie równoległej do pędu" znajdziesz w dolnej części gałązki (nie w górnej i nie z boku)
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 00:25, 05 sty 2023

Melduję, że trochę w temacie cięcia mi jaśniej się zrobiło, ale ręka pewnie zadrży jak dojdzie co do czego Haniu - dzięki
Magara 00:38, 05 sty 2023

Zapisek ku pamięci: leje i wieje okrutnie, ciężko wyjść z domu
Prognozy pogody - abstrakcyjne i niesprawdzalne. Nawet norweska, która dotąd nie zawodziła. Kilka dni temu była zapowiedź potężnych minusów. Teraz zapowiedź, że najbliższe dni w granicach zera. Obecnie jest 10 na plusie...
Nawet Sfochowana jest mega zdezorientowana temperaturami otoczenia i cały dzień siedzi na tarasie - normalnie o tej porze roku większość dnia spędzała w swoim sheratonie
Patrząc na aurę, pesymistycznie zakładam, że dla naszych ogrodów idą ciężkie czasy (o ciężkich czasach dla całego Świata już nawet nie wspominam).
Ale trochę optymizmu być musi więc informuję, że poczyniłam dziś pierwsze w tym roku zakupy Ceny trochę porażające, ale jeszcze ze skarbonki ogrodowej dało radę wygrzebać pieniążka
I tym optymistycznym akcentem życzę Wam udanego kolejnego dnia zmierzającego do wiosny
Mgduska 08:15, 05 sty 2023

Magara napisał(a)

1. ciachnąć je wszystkie (przewodniki mam na myśli, to cienkie pizdryki) na wysokości 90 cm (uśredniłam) nie patrząc na nic? I czy te 90 cm liczyć od ziemi czy wzwyż od miejsca szczepienia???
2. te długie boczne o połowę ciachnąć? Resztę zostawić w spokoju???

Tak.
Jak liczyć 90 też wiesz.
Wszystko wiesz, więc życzę Ci pewnej ręki Pamiętaj, że z różami poradziłaś sobie świetnie
lilarose 11:31, 05 sty 2023

no zazdroszczę Ci Daga dylematu cięcia młodych drzewek - mi małżonek wczoraj zameldował, że moja maleńka morela, właśnie poniosła śmierć na skutek trwającego na działce remontu Zwalił się na nią styropian (sic!) i złamała się przy samej ziemi
okropnie mi przykro, bo tak fajnie rosła
Gruszka_na_w... 14:37, 05 sty 2023

Magara napisał(a)
.
Ale trochę optymizmu być musi więc informuję, że poczyniłam dziś pierwsze w tym roku zakupy Ceny trochę porażające, ale jeszcze ze skarbonki ogrodowej dało radę wygrzebać pieniążka
I tym optymistycznym akcentem życzę Wam udanego kolejnego dnia zmierzającego do wiosny

Zapomniałaś napisać, co Ci wpadło do koszyka i czytelnikom trudno się zorientować, jakie są aktualne trendy zakupowe na forum.
PS. Ręka drży tylko przy pierwszym cieciu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Napia 18:43, 05 sty 2023

Na jabłonkach rajskich za bardzo się nie znam, na ich cięciu też nie, ale pałam ciekawością, jakież to poczyniłaś zakupy
Obiecywałam sobie, że w tym roku to już nic, nic, ale zaczynam się łamać Ech...
Zdjęcia the best są naprawdę the best - to pierwsze z jasnymi jeżówkami bardzo klimatyczne
Magara 00:07, 07 sty 2023

Magda - dziękuję Ci za wiarę w moją pewną rękę Co do róż - w zeszłym sezonie miałam do cięcia chyba jedną - teraz z osiem będzie Podskórnie czuję, że z różami nie będę miała oporów w nadchodzącym sezonie, wyrosną jak wyrosną, za rok się poprawi albo nie Ale jednak z drzewkami mam poczucie, że to wyższy level

Kaśka - drzewka żałuję razem z Tobą Strata to zawsze strata Ale mam w głowie jedną z myśli Danusi - jak coś padnie - nie rozpaczaj - masz miejsce na coś nowego Może nie do końca dokładnie zacytowałam, ale jest to myśl, która mnie trzyma w pionie ogrodowym