Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Mary 20:22, 07 gru 2023

GingerO napisał(a)
Witam się z Wami tutaj i dziękuję Dagmaro że mnie tu zaprosiłaś na grzede
Chciałam też poinformować, że grzedowalam już u Hani Gruszki, nie wiedząc o tym że siedzę na rzędzie, haha ha.
Bardzo mnie to rozbawiło, jak i to że jesteście takie dobre duszyczki, przygarnięcie kurczaki. Ja to jednak w jajku jeszcze siedzę, u Magary się wykluje, oby oby... Bo to będzie musiało skutkować utworzeniem wątku w przyszłości. Tak więc poczułam się wywołana, zaproszona i... dobrze mi tu

Fantastyczny wątek Dagmary pojawił się w wyniku wcześniejszego grzędowania.
Już się cieszę na kolejny wątek, który powstanie w przyszłości w wyniku grzędowania.
Nowy ogrodowiskowy trend.
Gruszka_na_w... 20:24, 07 gru 2023

antracyt napisał(a)

Peaky Blinders jest chyba na 1 miejscu wśród topowych seriali mężatego.
Z polecanych przez Ciebie skuszę się chyba dzisiaj na Lilyhammer.
Ja mam dość kontrowersyjną listę ulubionych mini seriali (a może trochę taką jak ogród - zlepek wszystkiego co kolorowe, chociaż niekoniecznie do siebie pasuje ). Zakłamane życie dorosłych, Kowbojka z Kopenhagi, Królowa(tylko polska). Z brytyjskich tasiemców oglądałam, o dziwo z przyjemnością, Downton Abbey

Lilyhammer jest taką swobodną kontynuacją Rodziny Soprano. Bardzo odprężający serial z różnicami kulturowymi w tle.

Downton Abbey też oglądałam, ale później mi jakoś uciekł z wizji. Polubiliśmy z mężem wspólne oglądanie, a on woli bardziej krwiste klimaty.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
anpi 20:35, 07 gru 2023

Jakoś wykluwanie skojarzyło mi się z pokazaniem oblicza( tu akurat ogródkowego) i się zaciekawiłam Ale oczywiście o wklejanie zdjęć na czyimś wątku wypada zapytać, uzgodnić z właścicielem. Myślę, że urzyczenie grzędy to uwzględnia, ale kto pyta, nie bładzi... też jestem ciekawa...!?
anpi 20:52, 07 gru 2023

Magara napisał(a)
I spacer zaliczony

Magaro! Fotografie jak obrazy! Piękne! Tak to ja lubię zimą pospacerować...wirtualnie
An_na 21:13, 07 gru 2023

Cześć GingerO
Grzędowanie jest fajne, ale jeszcze fajniej jest mieć swój kurnik (wątek)
Tak jak pisze Hania, to taki trochę pamiętnik
Helen 21:17, 07 gru 2023

Ja jeszcze wrócę do ścierek
Daga, ja byłam totalnie antyściereczkowa i w ogóle w to nie wierzyłam.

Ale coś mnie pokusiło i zakupiłam, również dla siebie, 4 różne kolory na a..o (trochę na prośbę naszej Pani sprzątaczki z biura). No i przepadłam

Trzeba tak robić jak napisała Ania:

Myjemy jak zawsze, tylko ostatni etap- psikanie płynem do szyb i wycieranie/ polerowanie ręcznikiem papierowym, zastępujemy przetarciem żółtą ścierką vileda actifibre windows all in 1

P.S. A widoki masz boskie po prostu Gdzie Ty mieszkasz, Kobieto
sylwia_slomc... 21:40, 07 gru 2023

Magara napisał(a)
I spacer zaliczony

Normalnie musiałam zacytować wszystkie. Cudne ujęcia. Przynajmniej trzy z nich na fototapetę
Grzędowanie u Ciebie.....no proszę jak się role odwracają
Magara 23:35, 07 gru 2023

Hmmm, muszę się tematycznie rozerwać na kawałki
Lecę zatem chronologicznie

1. Ania, Bożena, Zuza, Haniu, Basia, Anpi, Helen, Sylwia - widoki spacerowe mam faktycznie ładne Zimy nie lubię i zmuszam się do tuptania w śniegu, bo rozum podpowiada, że tuptać trzeba. Jak jest buro to się nie chce makabrycznie, ale jak słońce zaświeci - to inna bajka Zima, śnieg i słońce to bardzo fotogeniczne klimaty, same w sobie, niewiele im trzeba
Haniu - zdjęcia telefonem wykonane, chińczykiem Trochę szkoda, że stado czapli się spłoszyło, bardzo chciałam je uwiecznić

2. Ola - rozgość się i wykluwaj Grzęd można mieć wiele - o zakazie posiadania więcej niż jednej nie słyszałam
Tak jak Ania-Anpi pisze - pokazuj co masz w jaju
Panoszyć się możesz Pytania zadawaj, zdjęcia wklejaj jak chcesz się o jakiś konkret dowiedzieć Hania ma rację - im więcej pytań, tym forum jest ciekawsze i nabiera głębi.
Grzędowanie to dobra tradycja Mary to potwierdziła w swoim wpisie
Ale coś czuję, że jednak długo to Ty miejsca na grzędzie nie zagrzejesz
Sylwia - karma, również ta dotycząca grzędowania, wraca

3. Hania, Zuza -serialowe propozycje zapisane. Od kilku lat nie mamy telewizora i telewizji, trochę się boję że się znów wciągniemy

4. Temat ścierkowy - przyswoiłam info Muszę przemyśleć. Ja kupuję wypasiony płyn do szyb s.....x. Jest drogi, ale ja kupuję w bańkach 5litrowych i wychodzi taniej niż kupowanie jakiegokolwiek płynu w sklepie. Psikam raz. Ścieram ręcznikiem, papierowym (to ból jeżeli chodzi o myślenie ekologiczne). Psikam drugi raz, znowu przecieram - okna są czyste Ale temat ściereczek zostawiam sobie z tyłu głowy
Gruszka_na_w... 13:15, 09 gru 2023

Nabyłam wczoraj żółtą ściereczkę. Muszę przyznać, że wszystkie pozytywne opinie okazały się prawdą. Wystarczyło umyć ramę okna i szybę wodą z dodatkiem płynu do naczyń, potem psiknąć na szybę samą wodą i przetrzeć ściereczką. Smug zero, czas mycia skrócony o 1/2. Sama ściereczka ma, niespotykaną dotychczas przeze mnie, dziwną fakturę. Śmieci po myciu zero.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Alija 18:06, 09 gru 2023

Magara napisał(a)
I spacer zaliczony

Magarku, ależ masz cudne miejsca spacerowe, w takich okolicznościach przyrody nie dziwię się, że spacer zaliczony.
Czytam o tych magicznych żółtych ściereczkach , nie próbowałam, ale może rzeczywiście warto???