Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

sylwia_slomc... 22:39, 02 gru 2023

antracyt napisał(a)
Kilka lat mieszkałam na 11tym piętrze. Mycie okien to było wyzwanie - też mam lęk wysokości. Plus taki, że okna dużo mniej się kurzyły na takiej wysokości.

Ja jestem na pierwszym, a i tak od momentu jak z okna spadłam( na szczęście do mieszkania nie na zewnątrz to Em okna myje, ja zmieniam firany i zasłony. Mam lęk wysokości i kreci mi się w głowie, a nogi robią się miękkie i po prawdzie to nie wiem kiedy, a już leżałam na podłodze.
Mam też coś takiego jak oswajanie wysokości, tzn mieszkałam przez 20 lat dzieciństwa i młodości na drugim piętrze i na balkon wychodziłam bez kłopotu, teraz już nie wyjdę. A na 10 tym to nie podejdę dalej niż do połowy pokoju w stronę okna, potem mi już świat ucieka ostro w dół i się przewracam.
Kordina 23:15, 02 gru 2023

Basieksp napisał(a)
Ale w tych starych oknach jakie były piękne, szyby malowane mrozem teraz już takich raczej nie ma.

A niektórzy to nawet Matkę Boską w oknach widzieli (pamiętacie?) na pewno nie były czyste
Magara 23:38, 02 gru 2023

Moje okna nadal nieumyte Ale temat widzę nośny Nie wnikam czemu

Hania dobrze pisze, że to wysiłek energetyczny przy nowoczesnych oknach jest praktycznie żaden - tylko trzeba zacząć Ja dziś postanowiłam odespać kilka ostatnich dni - dokonałam tego Nie napiszę, o której wstałam

Zuza - na 11 piętrze okien od zewnątrz bym nie myła za żadne skarby świata - oczywiście o ile by to było związane z koniecznością stanięcia na parapecie po zewnętrznej

Basia - no nie wiem jak skomentować fakt, że rozmówkami w moim wątku zostałaś zmotywowana

Basia, Mary - ja używam ręcznika papierowego, niestety, ale w żadne szmatki nie wierzę Za to kupuję lepszy płyn do mycia okien, co sprawia, że tego ręcznika nie zużywam aż tak dużo

Alicja - cieszę się, że nie tylko ja mam takie wspomnienia związane z katorgą Malowanie mrozem chętnie będę wspominać, i tylko tyle

Sylwia - jesteś chyba przypadkiem ekstremalnym Dobrze jednak znać słabości swojego organizmu i nie ryzykować.

Bożena - ja nigdy "cudów" na szybach nie doświadczyłam ale rozmazane plamiska mnie drażnią Może jednak powinnam się im bliżej przyjrzeć i mycie odpuścić?
Margo2 00:21, 03 gru 2023

Jesteś kolejną osobą, którą podziwiam za tworzenie ogrodu z daleka od domu.
Jak już wiesz mam ogród przy domu, a czasem trudno się zmobilizować do pracy, a w dodatku pracy jest sporo, wykorzystuje każdą wolną chwilę, żeby wyskoczyć do ogrodu.
Ty musisz do niego dojechać.
Ale miejsce wybrałaś boskie.
ajka 21:34, 03 gru 2023

Widzę, że pojawił się temat znienawidzonego mycia okien. Też bardzo tego nie lubię, zawsze zostają mi jakieś mazy i na Black Friday sprezentowałam sobie jednego z najtańszych chińskich robotów do okien (Chovery) na próbę. Mam bardzo dużo okien i dla mnie mycie to koszmar, szczególnie okien tarasowych w salonie i okien w przedogródku (część mam nieotwieraną), a brudzą się koszmarnie bo za oknem ciągła budowa. Wypróbowałam na razie w tylko wewnątrz i jestem zachwycona. Robot musi mieć ramy dookoła szyby, ale udało mi się go także użyć z sukcesem i małym nadzorem na dużych lustrach w łazience i szafach. Jakby co polecam, kupiłam nawet teściowej na prezent.
Magara 00:03, 05 gru 2023

Gosia-Margo - od czasów covidowych osiedliliśmy się na stałe na działce Więc ogród i rabaty-dramaty mam jakby pod ręką Dojeżdżać nie muszę, co nie zmienia faktu, że nie zawsze temat ogrodowy ogarniam

Ania-ajka - wygoglałam, ciekawa rzecz

U mnie okna nadal nieumyte Niestety wciągnęliśmy się w pierwszy sezon serialu "Belfer" - cud, że obiad daliśmy radę zjeść
bialydomek 13:35, 05 gru 2023

....." Wygląda jak ekspres do kawy
Można zaprogramować cykl karmienia dobowo, a można karmić zwierza online.
My i tak zostawiamy net włączony, urządzenie działa w aplikacji. Ma kamerę i głośnik. No i oczywiście zasobnik na karmę.
My ustawiliśmy tylko dawkę suchej karmy.
Wchodzę w aplikację, na kamerze widzę obraz z tarasu, wołam Sfochowaną przez głośnik, patrzę czy jest, jak jest – daję komendę „feed”. Sfochowana, nauczyła się – biegnie galopem do miseczki CatFeedera i je Dosypuję, żeby kotek nie był głodny
Tak się mądrala nauczyła, że sama czasem podchodzi do karmidła i czeka – w takiej sytuacji dostaję komunikat, że jest ruch przy urządzeniu Mogę online sprawdzić, który kot przy bankomacie siedzi – jak mój – karmię Jak obcy to mogę przez głośnik pogonić
Zabawa przednia ale generalnie ulga wielka, że nie muszę nikogo prosić o karmienie kota."

genialne!!!! pękam ze śmiechu,
też mam armię 4nóg w postaci: 5sztuk kota i pies,

pies reaguje na głos z komórki, kotów jeszcze nie miałam okazji testować!!
wiadomo- zastępstwo urlopowe konieczne, a tu proszę ...jak wyżej
Gruszka_na_w... 15:39, 05 gru 2023

Magara napisał(a)

U mnie okna nadal nieumyte Niestety wciągnęliśmy się w pierwszy sezon serialu "Belfer" - cud, że obiad daliśmy radę zjeść

Jestem już po trzecim sezonie.
Polecam Skazaną z Agatą Kuleszą i powiązany ze Skazaną serial Pati.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
antracyt 16:11, 05 gru 2023

Haniu, ja przez Ciebie skusiłam się na Informację zwrotną. Temat ciężki, ale jakże prawdziwie pokazany. Znajome dorosłe "dziecko" z DDA odebrało ten serial jak fragment swojej biografii.
An_na 18:45, 05 gru 2023

Ja jeszcze w temacie okien. Odkąd odkryłam ściereczki Vileda w różnych kolorach (żółte do szyb i luster) życie stało się prostsze.
Szyby z większego brudu myję zwykłą ścierką czystą wodą, a potem żółtą tylko zwilżoną też czystą wodą. Szast prast i czysto. Nie ma mazańców
Meble w kuchni, na wysoki połysk i wielkie lustra tak samo.