Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

mirkaka 07:43, 03 mar 2024

Magara napisał(a)
Aga i Agnieszka
Róże już pocięte To był dziś impuls - po prostu zrobiło mi się okno czasowe i stwierdziłam, że teraz albo nigdy Trochę się nad nimi najpierw nastałam (sztuk mam AŻ 20 ). Później stwierdziłam, że jadę z koksem i że będzie co będzie
Miałam trochę wątpliwości przy takich widocznie chorych pędach wiodących, z których jednak wychodziły całkiem zdrowe gałązki, tyle że cieniutkie. Ostatecznie wychlastałam przy ziemi - dobrze???
Dużo mi w zimie przemarzło, pomimo okrywania stroiszem i niezbyt zimnej, jak na naszą okolicę, zimy. Kilka róż wygląda pokracznie bo cała jedna strona martwa a druga zdrowa - mam nadzieję, że wybiją z korzenia, dobrze myślę???

To ja miałam ten sam impuls i też swoje cięłam.
Zima u nas niby łagodna, ale z tego powodu róże całą zimę powolutku żyły, wypuszczały młode pędy, pewnie dlatego przemarzły. Moje nagorzej wyglądają Cippendale, te jeszcze zostawiłam, ale muszę pomyśleć jak je ciąć, chyba tak jak Ty , do ziemi
Basieksp 08:51, 03 mar 2024

Pewnie, że dasz radę dwa dni z pogodą to dużo, teraz już chyba takich dni będzie więcej drzewaek jeszcze nie bieliłam, ale mamy ogarnięty warzywnik i oprócz brzoskwini wszystko przycięte wczoraj tak fajnie mi się cięło, że nawet świerki, trochę ogoliłam od dołu, a nie planowałam tego, ale fajnie wygląda, lepiej dziś dalej będę działać w ogrodzie, ale to samopoczucie poprawia, brakowało mi tego
Rumianka 18:48, 03 mar 2024

Z cięciem róż się nie certolę...tnę jak mi pasuje, z tym, że mam głównie róże pnące. Wycinam suche badyle, które są brązowe, a resztę podwiązuję, by "szły" wg mojej wizji... A co...
Alija 19:51, 03 mar 2024

Gratuluję akcji cięcia róż. Też zamierzałam, ale jak zabrałam się w piątek (cały dzień z niewielkimi przerwami) za porządki
w przedogródku, głównie walka z bluszczem, to chyba przesadziłam i w sobotę siły zupełnie mnie opuściły. Tak więc moje róże czekają na cięcie.
Kordina 22:21, 03 mar 2024

Ja cięłam na jesieni w/g pana Grzegorza z zielonego pogotowia, a pod koniec marca jak miną ujemne temperatury przyciacham martwe pędy.
Magara 00:37, 04 mar 2024

Ania na Żuławach - "Rojst" to chyba najlepszy polski serial, który obejrzałam w ciągu ostatnich kilku lat Zachwyciła mnie dbałość o szczegóły jeżeli chodzi o scenografię, a i historia cała się w trzecim sezonie dość ładnie domyka Do tego aktorzy doborowi, brak widocznych błędów merytorycznych jeżeli chodzi o wątki kryminalne, całość spójna, nic, tylko oglądać

Mirka - dobrze mówisz - zima łagodna, róże sobie żyły i w pewnym momencie przemarzły. Jestem jednak optymistycznie nastawiona

Basia - jeszcze jutro ma być jakotaka pogoda, we wtorek deszcz, a później zimniej znowu Dlatego tak mi zależało, żeby podgonić. Szykuje mi się sporo dni poza domem, plan nie został wykonany, ale biorąc pod uwagę, że jest dopiero początek marca - i tak jestem do przodu

Rumianko - zazdroszczę nonszalancji przy cięciu róż Ja stoję i dumam, potem ruszam do boju

Alicja - walka z bluszczem jest mi obca, jeszcze

Bożena - mnie też cięcie jesienne kusi (wydaje się wygodniejsze), ale nie mogę się do niego przekonać
Magara 00:44, 04 mar 2024

Kilka fotek (Lidka prosiła ):

Magara 00:45, 04 mar 2024

Magara 00:46, 04 mar 2024

I krokusiki:

Magara 00:48, 04 mar 2024

A na koniec - kaszubskie strusie Drą ryje przeokrutnie, strasznie mnie to cieszy