Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Rojodziejowa 14:22, 12 maj 2024

Jacqueline Hiller prawdopodobnie
Agatorek 14:23, 12 maj 2024

A i jeszcze zobacz sobie Buka Mercedes, albo brzozę Golden treasure (też fotki u mnie), buk trochę niewyraźny, ale takie światło teraz
TAR 15:11, 12 maj 2024

Mam 2 brzozy Golden Treasure. Jedna dogorywala u kumpeli to mi przywiozla a druga szczepiona na kijaszu bardzo przyjemna. Niestety ladne okazy u nas ciezko zdobyc. Na all sa ale popierdolki.
Joku 17:32, 12 maj 2024

Przyszło mi na myśl że w nifrze we wspomnianej kiedyś Górze Pom. jest duży wybór różnych drzew, drzewek wszelkiej maści, wielkości i koloru ostatnio wzbogacony przez dostawy ze szkółki Szmita. Podpowiadam na wszelki wypadek gdyby dziewczyny nie zainspirowały dostatecznie . Jest też druga duża szkółka Cyrzana w Garczu koło Kartuz. Spory wybór.
Agatorek 20:19, 12 maj 2024

TAR napisał(a)
Mam 2 brzozy Golden Treasure. Jedna dogorywala u kumpeli to mi przywiozla a druga szczepiona na kijaszu bardzo przyjemna. Niestety ladne okazy u nas ciezko zdobyc. Na all sa ale popierdolki.

U mnie są ładne okazy, a Smerfetka należy do ONYch

Ps. One dość szybko rosną, tak jak i inne brzozy, więc popierdółka szybko przybierze na masie .

Jak szkółka polecana przez Joku ma dostawy od Szmita, to może też mają od nich te brzozy. Kupiłam w tym roku szczepioną na 1,40. Ale są też wersje krzaczaste.
Magara 00:09, 13 maj 2024

Dziewczyny - dzięki za wszystkie propozycje, każda super, ale też większość mieści się w zbiorze roślin podatnych na verti, który wrzuciłam wczoraj z artykułu, który Zuza jakiś czas temu mi podrzuciła.
Dla przypomnienia - podatne na verti są: klon, katalpa, judaszowiec, jesion, robinia, lipa, wiąz, berberys, bukszpan, dereń, perukowiec, ligustr, octowiec, bez, kalina.

Ziemię odkażę tak czy siak, bez względu na to co i kiedy tam zamiast Jordana posadzę.

Kasya - ja się nie znam na chorobach roślin. Podejrzenie werti się wzięło jednak nie z kosmosu, ale z obumierania gałązek, brązowienia i opadania przedwczesnego liści no i ostatecznie z przekroju trupa

Madzia - nie chcę ryzykować. Najmniej o kasę tu chodzi. Bardziej o to, że sadzisz, chuchasz, dmuchasz, roślina ma jakieś zadanie, a później ją szlag trafia i po planie

Judith - krzew jak najbardziej Zajarałam się tym Twoim ligustrem, ale on też na liście

TAR - do buków mnie zniechęciłaś ostatnio Pęcherznic mam nadmiar jako żywopłot. Jaśminowiec zostaje... Wiąz jest na vert-liście więc odpada.

Aga - buk i brzoza w notatniku

Jola-Joku - dzięki za przypomnienie
Agatorek 00:25, 13 maj 2024

W sumie to dwie brzozy .
Trost Dwarf to ta podobna do klona palmowego, a Golden treasure ma malutkie listki (jak brzoza), tylko, że żółte. Czy żółty brałaś pod uwagę? To prawie limonkowy
Anda 06:50, 13 maj 2024

Magaro, Przeczytaj jeszcze raz informacje z tego linka Wszystkie drzewa i krzewy oprócz jednoliściennych i odmian o których pisałam mogą zostać zaatakowane przez tego grzyba. Tylko niektóre są bardziej podatne, inne mniej. Jest to związane z przepuszczalnością tkanek przewodzących wodę w tych roślinach.
Wg mnie to posadź tam cokolwiek, czego nie będzie ci zbytnio żal, jeśli zostałoby zaatakowane Nie wiadomo, czy to była werticilioza czy nie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
LIDKA 08:40, 13 maj 2024

Magarku
Tez myślę troche jak Anda żeby się grzybami i innymi zarazami nie sugerować. Pamiętaj że to klonik był a one ogólnie kapryśne są.
Powinniśmy sadzić rośliny z naszego klimatu. No ale ...chcemy różności i sadzimy co się podoba.

Ja bym nie wydziwiała z wymianą ziemi itd, podlała pare razy to miejsce drożdżami i posadziła coś bardziej rodzime.
Mówię tak bo wykończyłam 2 klony , jeden umierał na raty od posadzenia a drugi chuchany dmuchany okrywany itp po zimie piękny a potem stopniowo mu schły liście i do jesieni było po mim.

A mam jeszcze rodzime klony szt 5 i żyją.

Obraziłam sie na japońskie i palmowe i nie sadze.

Teraz bedę krzakować mój ogród wzorem Mrokasi i Eli. Kaliny żylistki, bzy, lilaki, jaśminowce krzewuszki itp. z marzeniami o cudach się pożegnałam.

Trzymam kciuki za udany dobry wybór.

LIDKA 08:43, 13 maj 2024

dubelek

sorki