Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Gosialuk 17:55, 22 sie 2025

Na spokojnie. Na pewne rzeczy nie mamy wpływu.
Na meszki dobrze działa olejek goździkowy. Pierwszy sezon, w którym nie jestem przez nie pogryziona.
A pomidorki na balkonie też mi nie wyszły, bo złapały grzyba.
Magara 22:15, 24 sie 2025

Gosia, no ja właśnie "na spokojnie" staram się nie widzieć różnych utrapień
I napisz coś więcej o tym olejku goździkowym - meszki to dziadostwo straszne
Miskantowo 06:37, 25 sie 2025

tulucy napisał(a)

Ooo, z zadrapań chwilowo się wyleczyłam, pewnie nie na długo. Znowu niechcący wlezę w którą różę. Dlaczego nie wszystkie są jak Zefiryna?
Dlaczego człowiek musi wyglądać jak obraz nędzy i rozpaczy... z własnej nieprzymuszonej woli do tego. Nawet moje koty tak nie drapią.

Powiadasz, że Zefiryna taka przyjazna?
Rzucę okiem
Mnie demoluje tylko ogród.
Mam w domu kotkę, którą powinnam była nazwać Yeti.
Takich kotów jak ona …nie ma.
Moja nie drapie.
To znaczy drapie drapak. Mnie nigdy.
Ma ogromne, puszyste paputy i codziennie wieczorem włazi na mnie żeby mnie trochę pougniatać.
Myśle, że to sugestia abym zrzuciła choć parę kilogramów…
Po tej czynności układa mi się na moim obfitym popiersiu i obejmuje mnie za szyję żeby pogadać.
Wyrzuca z siebie rożne prrr, trrr, fryyy i czasami nawet miauuuu.

Miskantowo 06:41, 25 sie 2025

Magara napisał(a)
Dziewczyny - dzięki za wszystkie dobre słowa
Wiem, że ten sezon jest ciężki nie tylko u mnie. I wiem, że atrakcje pogodowe będą nas doświadczać. Mam całą jesień i zimę, żeby sobie wbić to do głowy A wiosną się obudzić z nową energią dla ogrodu
Czy się uda??? Nie mam pojęcia

Próbuję teraz walczyć z nową rabatą - "jubileuszową" Małżonek mówi, że już nie chce takiego prezentu No ale powiedziało się "A" trzeba powiedzieć "B" Zrywam darń, bardzo pomału, jak czas pozwala i pogoda. Cztery róże już w doniczkach są, czekają, budleje takoż. Może jakoś da się temat ogarnąć

Pewnie, ze się da.
Myśl pozytywnie. Tyle padało, ze darń daje się zrywać w sierpniu.
Jaki masz system zrywania trawniczka?
Mnie sie najlepiej sprawdzał ten przyrząd do robienia kancikow, taki półksiężyc.
Robiłam w darni wzór szachownicy i łopata podważałam pszczególne kwadraty.
Sprawnie szlo.
olciamanolcia 21:56, 25 sie 2025

Makao napisał(a)

Ja też mam bardzo przepuszczalną glebę ale najwyraźniej wysoka wilgotność powietrza wystarczy by choroby grzybowe atakowały rośliny.

U mnie non stop mokro i wilgotno
Moje wszyskie szałwię i lawendy zagrzybione.
Szałwię i przetaczniki podcięłam i jak się wkurzę to i lawendę zetnę do zera
ajka 15:33, 26 sie 2025

Oj Magarku, strasznie masz w tym sezonie pod górkę, jakoś mało radości, przytulam. Może nowy sezon będzie lepszy, musi.
ajka 15:35, 26 sie 2025

Miskantowo napisał(a)

Powiadasz, że Zefiryna taka przyjazna?
Rzucę okiem
Mnie demoluje tylko ogród.
Mam w domu kotkę, którą powinnam była nazwać Yeti.
Takich kotów jak ona …nie ma.
Moja nie drapie.
To znaczy drapie drapak. Mnie nigdy.
Ma ogromne, puszyste paputy i codziennie wieczorem włazi na mnie żeby mnie trochę pougniatać.
Myśle, że to sugestia abym zrzuciła choć parę kilogramów…
Po tej czynności układa mi się na moim obfitym popiersiu i obejmuje mnie za szyję żeby pogadać.
Wyrzuca z siebie rożne prrr, trrr, fryyy i czasami nawet miauuuu.

Moja kotka ma 7 lat i jeszcze nigdy w życiu nikogo nie drapnęła, ani nie fuknęła na nikogo. Jest bardzo cierpliwa, nawet do dzieci, jak cos jej już bardzo nie pasuje, ktoś chce ją pogłaskać jak sobie tego nie życzy, po prostu odchodzi na dwa kroki, potem znowu na dwa. A jak baaaardzo ją wkurzysz, a nie chce jej się ruszyć z miejsca, to liże rękę, co ma być dla ciebie ostrzeżeniem. Na głaski też przychodzi wieczorem jak leżymy przed tv, albo kładzie się obok. Ogólnie bardzo mało dźwięków z siebie wydaje, zwykle tylko po to by zakomunikować, że jest głodna. Chyba te dwie rasy mają podobne charaktery.
Miskantowo 15:52, 26 sie 2025

ajka napisał(a)

Moja kotka ma 7 lat i jeszcze nigdy w życiu nikogo nie drapnęła, ani nie fuknęła na nikogo. Jest bardzo cierpliwa, nawet do dzieci, jak cos jej już bardzo nie pasuje, ktoś chce ją pogłaskać jak sobie tego nie życzy, po prostu odchodzi na dwa kroki, potem znowu na dwa. A jak baaaardzo ją wkurzysz, a nie chce jej się ruszyć z miejsca, to liże rękę, co ma być dla ciebie ostrzeżeniem. Na głaski też przychodzi wieczorem jak leżymy przed tv, albo kładzie się obok. Ogólnie bardzo mało dźwięków z siebie wydaje, zwykle tylko po to by zakomunikować, że jest głodna. Chyba te dwie rasy mają podobne charaktery.

Tak, pusta miska tez prowokuje gadatliwość.
W ostateczności paca ja paputem żeby zadzwonić..
Bardzo delikatnie.
„Miska” to filiżanka na spodeczku, porcelanowa. Ma już trzy lata.
U mnie glaski nie są uzależnione od pory dnia.
Wystarczy, ze znieruchomieję w fotelu albo na kanapie i juz 7,5 kg futra wskakuje na mnie.
Monia81 20:47, 27 sie 2025

Mój kociak zaczął "mówić" tak od dwóch lat, jakoś na starość mu przyszło, a może też, że jego towarzysza zabrakło i w ten sposób daje sygnał, że On jest u mnie tak samo Wiola jak u Ciebie, zaraz się przy mnie położy lub na mnie jak telewizor włączony
Magara 22:27, 27 sie 2025

Wiola - darń zrywam dokładnie w taki sposób jaki opisałaś. Rzucam na kupkę. Jak przeschnie wytrzepuję.
Zefirynę mam - potwierdzam - zero kolców

Ania-ajka - no mizerny ten sezon, mizerny Ale poprawiam już koronę na przyszły sezon

Piszecie o kotach, fajnie się czyta Wasze wpisy
Ja na Sfochowaną też nie narzekam - kotka dzika, wolnościowa, czasem domowa A maniery ma jak z królewskiego dworu Nie pcha się gdzie nie wolno, nie jest nachalna, nie awanturuje się Nauczyła się miauczeć jakiś rok temu, ale mocno dyskretnie
No i uwielbia jak się ją ciągnie za ogon