Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

mirkaka 14:43, 01 sie 2025

olciamanolcia napisał(a)

Kochana u mnie w okolicy straż jeździła przez całą noc i całą noc na sygnale
W moim ogrodzie rano stała woda na rabatach, na trawniku też - chyba ryż posadzę

Uśmiałam się
mirkaka 14:50, 01 sie 2025

U nas też pada prawie codziennie, no takie lato wszędzie, ja sobie myślę że przynajmniej uzupełnią się trochę zasoby wodne podziemne, przez kilka ostatnich lat była susza, więc mimo że rośliny łapią grzyba, azalie mam szare od mączniaka, ogórki, winogrona muszę pryskać ale deszcze wszystko zmywają, pomidory pod chmurką zaczynają łapać ZZ, znów pryskanie, mimo to nie narzekam, wolę takie lato niż upały i suszę, więc może i Ty znajdziesz w tej pogodzie takie pozytywy ?
UrsaMaior 19:55, 04 sie 2025

A u mnie nie pada. Sucho...
Kordina 20:54, 18 sie 2025

Magarku! Gdzie jesteś?? "Śe pytam"
Agatorek 21:05, 18 sie 2025

Widziałam Magarka na forum, uprzejmie donoszę
Eupraksja 22:51, 19 sie 2025

Nadrobiłam zaległości u Ciebie, aż dziwnie czytać o takich opadach teraz w połowie sierpnia, kiedy już z kolei kolejny tydzień suchy... Liście w starym ogrodzie już żółkną i zasychają na krzewach i na brzozach.
Ciekawa jestem jak teraz u Ciebie, zdjęcia - jeszcze lipcowe - jak zawsze zachwycają, a już na pewno dawno nieaktualne i teraz inne już kwitną kwiaty
Magara 22:59, 19 sie 2025

Dziewczyny, jestem, żyję, podczytuję w telefonie co u Was
Weny do pisania mi jednak brak

Sezon lato 2025 u mnie jest sezonem zamkniętym. Chciałabym o nim zapomnieć.
Ponad pięć tygodni deszczu w lipcu i na początku sierpnia, dzień w dzień, przeważnie ulewnego, zrobiło co zrobiło. Wilgotność powietrza ponad 90 procent. Ślimaki dołożyły swoje 5 groszy.
Ogród wygląda marnie. Grzyb wszędzie. A do tego umiera mi 7letni ambrowiec, którego miałam od "patyczka" - najpierw "wiosenny" mróz mu zatrzymał przyrost liści, były malutkie, a później nagle, mimo braku słońca, zaczął się przebarwiać. Teraz gubi ostatnie liście... Eh...

Najbardziej mi jednak żal upraw użytkowych, bo włożyłam w nie dużo pracy, czasu i serca.
Pomidory w szklarni szlag trafił pomimo oprysków eko różnorakich. Zjadłam może trzy? Najpierw nie dojrzewały bo za zimno i brak słońca, później przyszła zaraza. Z ogórkami podobnie. Nie pociesza mnie to, że wszyscy w okolicy mają tak samo. Ogórki na ryneczku - 22 zeta za kilogram
Takie życie - nie poradzę nic a nic, ale żal jest.
Do tego doszła mi masa spraw i problemów nieogrodowych - może i dobrze, bo głowa zajęta czymś innym

Jestem na etapie czekania na wiosnę

ewsyg 23:03, 19 sie 2025

Współczuję. Chyba każda z nas ma czasami takie stany. Na szczęście one mijają.
pestka56 00:02, 20 sie 2025

Trzymaj się. Problemy się skończą, a pogoda zmieni.

U ciebie wody nadmiar, u mnie jej całkowity brak. Wszędzie choć trochę deszcz, a mój ogród niczym pustynia.
MartaCho 07:27, 20 sie 2025

Trzymaj się Kochana! Ściskamy! Jeszcze będzie znowu dobrze!

Zaraz zaczyna się dzieciom szkoła, koniec wakacji, to wróci zapewne piękna pogoda