Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Wafel 17:27, 02 wrz 2025

April jaki czarny humor
Judith 20:40, 02 wrz 2025

Magara napisał(a)

Judith - mądrze gadasz Ale to nie takie proste Róże na rabatę jubileuszową już kupione - część stoi od paru tygodni w doniczkach, część już zamówiona z gołym korzeniem - nie mam wyjścia, muszę się zmotywować i kopać

Aaa, no to w tej sytuacji mus działać .
Magara 23:17, 02 wrz 2025

Aga, TARcia - no wiadomo Sfochowana najbardziej umęczona, narobiła się patrząc
Wy psiary, ale kto żyje z kotem ten wie, że kot uważa, że jak człowiek (=służba) coś tworzy nowego - to na pewno tworzy coś dla kota Sfochowana uważa, że nowa rabata służy do tego, żeby ją czesać szczotką Staje pośrodku i czeka

Beata - ja tą rabatę robię od czerwca chyba Jest wrzesień a ja nadal w polu Fakt, aura letnia była jaka była, teraz mus nadgonić i zamknąć temat Mnie bolą nie łokcie, a raczej nadgarstki bo darń trzepię pazurkami

Jola - jak dobrze Cię widzieć
No sezon u mnie kiepawy Kot żyje Że Twój ogród nie w formie to ciężko uwierzyć Ale za kolejny sezon to też trzymam mocno kciuki, ten był do kitu

Judith - no nie mam wyjścia Mus dłubać w każdej wolnej chwili Trochę ich mam mało, bo sporo mnie nie ma na działce, ale próbuję klecić
Bee 09:23, 03 wrz 2025

Magarku, ale się trochę wkopałaś z tym ręcznym zdzieraniem darni.

Uwaga: tekst poniżej nie dla wrażliwych

Przy takiej dużej powierzchni potraktowałabym środek roundapem ostrożnie i poczekałabym z miesiąc aż trawa wyschnie. Kancik i brzegi rabaty ręcznie ale to już by była lekka praca. Potem tylko przekopanie, sadzenie róż, kartony i kora dookoła krzaków. W przyszłym roku darń i kartony byłyby już pięknie rozłożone i wzbogaciłyby glebę. Wtedy dosadziłabym rośliny towarzyszące.

Ale ja nie demonizuję niewielkiego użycia herbicydów w ogrodzie tam gdzie jest to użyteczne.
Judith 09:29, 03 wrz 2025

A ja lubię zrywanie darni . Robota dająca natychmiastową satysfakcję . Gdybym mieszkała bliżej, to machnęłabym Ci to miejsce .
Miskantowo 10:03, 03 wrz 2025

Magaro, ja te kwadraty darniowe od razu wywoziłam.
Bardziej mnie motywowało do pracy.
Układałam je w kompostowniku i obok. Darnią na dół. Przekładałam resztkami kory, drobnymi gałazkami i kartonami każdą warstwę.
Moja ziemia to ciężka glina, na górze kompost. Wszystko poprzerastane trawą i korzeniami.
Wyciągałam tylko palowe korzenie chwastów.
Zaglądałam wczoraj do jednej takiej trawnikowej pryzmy i widzę, ze wiosną bede miała super ziemię na rabaty.
Ładnie sie to kompostuje.
Gosialuk 10:37, 03 wrz 2025

Ważne, że działasz. W przyszłym roku zakwitną tam róże.
A Sfochowana wiadomo, że najważniejsza.
Mi też by pasowało jeszcze przed zimą machnąć takie poletko. Mam ostróżki i hosty do posadzenia. Dobrze by było ulokować je już w miejscach docelowych, więc jedno poletko nie wystarczy. Będę ci w myślach towarzyszyć.