Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Magara 23:50, 06 sty 2026

U nas dziś taka aura:

Jest zimno, bardzo zimno Ale dajemy radę
mirkaka 07:41, 08 sty 2026

Bardzo się cieszę że wszystko co złe wyjaśniło się na dobre
Oby ten rok i następne były spokojne i zdrowe
Zima przepiękna
Jak wołasz na Sfochowaną?
Magara 23:16, 08 sty 2026

Mirka, i my się cieszymy Powoli odzyskujemy spokój

Sfochowana (chyba dzięki Zuzce ma taki przydomek ) w realu ma na imię Kolo
Kiedy kupiliśmy domek i działkę, bytujące tu dwie kotki podrzuciły nam kocięta. Chyba o tym pisałam na początku wątku???
Kocięta trzeba było dokarmiać. Żeby sprawiedliwie rzucać jedzenie - trzeba było towarzystwo nazwać.
Nazwy były od umaszczenia - mała-szara = Masza, biało-szara = Biasza, kolorowa = Kolo, itd.
Sfochowana jest jedyną kotką z tamtego miotu, która z nami została, w maju 9 urodziny będzie miała, to już babcia Kolcia jest
Rumianka 12:09, 09 sty 2026

Fajne imiona nadawaliście kociętom... Pozdrawiam
Magara 23:33, 09 sty 2026

Doświadczyłam dziś czegoś magicznego - usłyszałam dźwięki gadającego zamarzniętego jeziora
Gdyby ktoś mi o czymś takim powiedział, najpewniej uznałabym, że mnie wkręca

Doczytałam jednak i wychodzi na to, że to, co dziś słyszałam jest naturalnym odgłosem tego co się dzieje w zamarzniętym jeziorze pod lodem. Coś się napręża i rozpręża, coś wyje, huczy, trzaska i szumi, pod wpływem słońca i temperatury, a efekt taki, jakby tam podwodna manufaktura/kuźnia/kopalnia działała z tysiącami duchów, niewiarygodne wprost
Było bajkowo, chociaż dźwięki są nieco horrorystyczne, szczególnie jak wokół jest tylko cisza
Polecam do wsłuchania się jak tylko będziecie mieli okazję, niesamowite przeżycie

Wielkie jezioro a całe zamarznięte. Woda jedynie w miejscu gdzie rzeka Słupia się wdziera
Basieksp 01:36, 10 sty 2026

Nigdy czegoś takiego nie słyszałam. Mój eM zaczął jeździć na ryby, na lód, w tej pogodzie udało mu się być na lodzie trzy razy. Wspominał nie raz o trzaskającym lodzie. I jak ostatnio byliśmy nad jeziorem, to mimo zamarźniętej całej tafli, w jednym miejscu było takie jakby pęknięcie przez całe jezioro. Lód u nas miał ładnych kilkanaście cm grubości, to dość dużo, teraz pewnie więcej, bo cały czas mrozi i lód przybiera.
mirkaka 10:42, 10 sty 2026

To wspaniale że usłyszałaś coś takiego, mnie takie zjawiska przyrodnicze zawsze zachwycają, uwielbiam ich doświadczać
LIDKA 20:17, 10 sty 2026

To super wrażenie musi być. Takie głosy natury.
Magara 22:58, 10 sty 2026

Basia - ja też pierwszy raz doświadczyłam A przecież znam to "nasze" jezioro, często w jego okolicy bywam, w zimie nawet częściej niż latem Nie wiem sama, może nigdy nie było aż tak bardzo zamarznięte żeby "gadać"? Zimowa aura i mrozy chyba faktycznie aż tak długo się w ostatnich latach nie utrzymywały???

Mirka, Lidka - faktycznie to było coś "z innej bajki"

Usiłowałam dziś więcej doczytać na temat dźwięków zamarzniętych jezior - przy okazji taki filmik znalazłam:
https://www.youtube.com/watch?v=k_BIMJClXaE
Nie ma kłamstwa na tym nagraniu U nas w realu wrażenia były ciut większe bo ptaki milczały

Juzia 10:04, 11 sty 2026

Ciesz się że usłyszałaś, bo jezioro nie zawsze śpiewa
Najczęściej słychać jak dopiero zamarza.
Jak jest zamarznięte i temperatura jest stała to nic nie słychać
Można też czasem samemu wywołać taki efekt jak lód jest jeszcze cienki i się na niego stanie, albo np rzucić kamieniem.

Ja uwielbiam śpiewające jezioro nawet jak wydaje się creepy
Polecam też filmik.... 2 godziny śpiewającego lodu plus widok na jezioro z drona => singing ice