Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Magara 23:51, 25 wrz 2023

Ha, a ja już na nic nie czekam i mam stan doniczek na tarasie ZERO I właśnie w nagrodę za ten wynik zamówiłam sobie cebulowych troszkę Plus dwie róże, które muszę zamówić bo kolektyw zaakceptował PLAN
Jest szansa, że skończę sezon jak człowiek a nie jak pies z wywieszonym jęzorem
Kordina 23:56, 25 wrz 2023

Ja chyba to drugie jeszcze tyle porobiłam sadzonek, chyba z kilkadziesiąt, nie wiem co mi sie stało
Zastanawiałam się nad przezimowaniem supertunii, zetnę je na krótko i przechowam na strychu z plusową ale nie wysoką temperaturą i znalazłam taki filmik, więc utwierdziłam się w moich planach:

https://www.tiktok.com/@podlewanepl/video/7153566503458147589

Moja Pomponella na nowym miejscu wygląda tak i kwitnie nie wiem który raz:

kwitną kosmosy, choć nie w takiej ilości jak rozrzucane nasiona

nadal zachwycają mnie powojniki, każdy kwiatek inny, mają ok 3m. Powojniki, nie kwiatki

Kontemplujemy z Polą zakątek przed szachownicą ziołowo-kuchenną

Muszelka 06:05, 26 wrz 2023

Kordina napisał(a)

Zastanawiałam się nad przezimowaniem supertunii, zetnę je na krótko i przechowam na strychu z plusową ale nie wysoką temperaturą i znalazłam taki filmik, więc utwierdziłam się w moich planach

Bożenko, napiszę o moim doświadczeniu. 2 lata temu zrobiłam we wrześniu sadzonki z supertunii. Bardzo szybko się przyjęły. Doniczki z sadzonkami trzymałam na dworze do połowy listopada. Niektóre nawet zaczęły kwitnąć. Bez problemu wytrzymywały niewielkie, nocne przymrozki.

Gdy zrobiło się mroźno, przeniosłam je do domu na parapet. Miałam wrażenie, że w domu zahamował się ich wzrost i wegetowały, czułam, że nie wytrwają do wiosny. Dlatego w styczniu wydałam je koleżance, która ma zimowy ogród. Tam zregenerowały się i w maju koleżanka miała na taras gotowe, duże sadzonki supertunii.
Iwonka 07:05, 26 wrz 2023

Bożenko nazwa Nowa Ziemia ma moc Narobiłaś się, ale sama wiesz już że warto. Ja też.
Tam gdzie mnie leń dopadł wciskam się w rośliny i poprawiam grunt.
A sadzę dokładnie jak ty. Na papierze czy w programie - nie umiem. Wszystko w głowie, spontanicznie. Choć w tej głowie ty też pewnie masz jakiś plan

Niezmiennie podziwiam umiejętności budowlane, twój zapał, żeby to zrobić.
Żałuję, że nie uczyłam się od taty.
Ścieżka i pergole wyszły świetnie.

Z wisterią wiem, że są obawy co do jej ekspansywności, ale wybrałaś odmianę karłową.
A z autopsji wiem, że da się i nad klasyczną wisterią zapanować. Moja przy altanie ma na pewno z 15 lat, nigdy nie pozwoliłam jej wkręcić się w drewno, sama sobie zbudowała stelaż na sobie
Da się tylko trzeba pilnować.

Ale miałaś gościa w sypialni!!! Chyba lubisz "futerkowe"
Ja tylko pająki, na resztę krzyczę jak wariatka.
No ale maluszek na zbliżeniach śliczny, nie ma ogonka więc może dałabym radę.
Basieksp 13:16, 26 wrz 2023

kwitną kosmosy, choć nie w takiej ilości jak rozrzucane nasiona

Ale śliczniutki ten kosmos po lewej stronie u mnie chyba mam dla nich za ciężką glebę, kiedyś je wysiewałam i jakoś tak słabo mi kwitły, ale patrząc na Twoje to na wiosnę chyba jeszcze raz je wysieję Aaa, zakątek przed szachownicą też mi się podoba

Patrycja_KG_Lu 11:03, 27 wrz 2023

Podpisuje się pod zachwytami nad kosmosem po lewej stronie. Takiego jeszcze nie widziałam.
antracyt 11:56, 27 wrz 2023

Kordina napisał(a)

Kontemplujemy z Polą zakątek przed szachownicą ziołowo-kuchenną

Ale mi się podoba to zdjęcie
ryska 10:17, 28 wrz 2023

I po forsycji
Spotkania nietoperza zazdroszczę. Niespotykany widok.
Piękna róża i to pnącze które opisałaś powojnik. Zdaje się, że to powój trójbarwny. Bardzo ładny i zdrowy. Wysiewasz każdego roku? Czy to jakaś inna roślina a ja wprowadzam zamieszanie?
anabuko1 16:30, 03 paź 2023

No to tych cebul dokupilas nie mało.
Ja też na troszkę się skusiłam
Szałwię teraz kupiłaś i sadzisz ??
Ja już może na wiosnę na jakieś się skusze
Kordina 22:12, 03 paź 2023

Muszelko - dzięki, upewniłaś mnie co do eksperymentu z supertuniami. Na pewno spróbuję i dam znać na wiosnę jak wyszło

Iwonko - dziękuję za tak obszerny wpis Miło wiedzieć, że ktoś tak samo jak ja "planuje" ogród Też mam takie zdanie, że nad klasyczną wisterią można zapanować, jak ja niegdyś.
Iwonka napisał(a)
(...)No ale maluszek na zbliżeniach śliczny, nie ma ogonka więc może dałabym radę.

Ha, ha, a więc ogonek stanowi problem dałabyś radę.

Basiu Patrycjo - dzięki spróbuję zebrać nasionka z tych ciekawszych kosmosów, może się uda
jeszcze mam takie białe podwójne:

Zuzanko - fajnie, że podoba Ci się to zdjęcie, to mój ulubiony zakątek w ogrodzie, lubię tam siedzieć i kontemplować

Renatko - forsycja zmieniła miejsce, mam nadzieję, ze się przyjmie, choć jest trudnym krzewem do przesadzania. Masz rację, to jest powój trójbarwny cudny jest nadal i się zagęszcza jak się ściemnia lub jest pochmurno zamyka kwiaty jak piąstki. Na przyszły rok też go wysieję.

Aniu - szałwię jeszcze dokupiłam, bo lubię różne i się napatrzyłam u innych na Ogrodowisku oto moje nowe zakupy:

a przetacznik różowy, to mnie zaszokował swoją wielkością, takie rośliny, to ja rozumiem: