Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

daszum 23:03, 25 paź 2024

Piękne okolice
Magara 23:09, 25 paź 2024

Bożenko, piękne okolice masz - jako i ja, więc nie zazdroszczę nic a nic
Jesień bardzo łaskawa w tym roku jest, trzeba tyłki ruszyć i się widokami napawać
Alija 09:32, 28 paź 2024

Bożenko, przepiękne widoki, uwielbiam wodę i las. Jak pisze Magarka jesień rzeczywiście w tym roku bardzo łaskawa, słoneczna i kolorowa, jest co podziwiać.
Margo2 22:54, 28 paź 2024

To mnie nie pocieszyłaś z tymi narcyzami.
Ja kupiłam kilka takich odmianowych, a że narcyzy ogólnie słabo u mnie rosną, to pewnie te juz całkiem zanikną
Ja tez nie mogę zaliczyć się to tego kółeczka, ponieważ w sobotę zakupiłam jeżówkę. No być w szkółce i nic nie kupić?
Miskantowo 17:27, 29 paź 2024

Mieszkasz w sielskiej okolicy, pięknie tam.

Jeżeli chodzi o przyznawanie się do ogrodowych zakupów to na razie kupilam tylko nasiona cynii queen lime i maków…
anabuko1 21:14, 29 paź 2024

Kordina napisał(a)
Miałam ze 2 lata temu zakupione odmianowe narcyzy, były piękne, ale do następnego roku miały tylko ze 2-3 kwiaty. Zobaczymy jak będą się sprawować te babcine
Na stronie producenta, taka informacja (wkleję też dla siebie, żeby mieć pod ręką)

Cebule narcyzów sadzimy od września do listopada, co około 18 centymetrów, na głębokość OK. 12 cm. Na zimę posadzone cebulki warto okryć grubą warstwą kory, słomy lub igliwia. Po ostatnich przymrozkach wiosną okrycie trzeba zdjąć i rośliny porządnie podlać. Narcyzy nawozimy podobnie jak tulipany. Narcyzy wymagają podlewania, jeśli wiosna jest sucha. Dokarmiamy je nawozami wieloskładnikowymi 2 lub 3 razy od momentu kwitnienia. Rabaty systematycznie odchwaszczamy.

Przechowywanie

Narcyzy przesadzamy co kilka lat, wówczas cebule wykopujemy w końcu czerwca lub na początku lipca, suszymy. Do czasu sadzenia przechowujemy w koszykach w suchym, przewiewnym pomieszczeniu.

Dzisiaj byłam w Borach Tucholskich na grzybicy i nie mogę się powstrzymać z wrzuceniem kilku zdjęć, ale bardzo się ograniczałam, żeby nie przesadzić. Było po prostu pięknie, złociście, miedziano, błękitnie

Leśnie jezioro - Tuszynek:

Rozświetlone drogi leśne:

Jezioro Kałębie i o zachodzie:

Piękne pejzażowe kadry
Kordina 00:46, 30 paź 2024

Margo2 napisał(a)
To mnie nie pocieszyłaś z tymi narcyzami.
Ja kupiłam kilka takich odmianowych, a że narcyzy ogólnie słabo u mnie rosną, to pewnie te juz całkiem zanikną
Ja tez nie mogę zaliczyć się to tego kółeczka, ponieważ w sobotę zakupiłam jeżówkę. No być w szkółce i nic nie kupić?

Margo tak możesz zasiąść w kółeczku AO ale Ty Wioletko jeszcze się nie kwalifikujesz poczekamy na rozwój
Małgoś zobacz co znalazłam u Przemka w ogrodzie z 2018 roku, takie łany! A w ogóle świetny ogród:
Justyna napisał(a)

anabuko1 napisał(a)

Piękne pejzażowe kadry

Aniu dziękuję i na dodatek potwierdzę
Fajny pomysł w tym wątku na taką skrzynię z cukiniami, zapisuję u siebie:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2447-ogrod-zamkniety-w-skrzyniach?page=11
figa napisał(a)
Dzisiaj pada...ale wreszcie mam chwile by wrzucić zaległe zdjęcia.
To mój cukiniowo-ogórkowy wynalazek - zwany roboczo budą. Wszyscy znajomi myśleli że będziemy mieli psa Inspiracja był link od Danusi, który przerobiłam na potrzeby warzyw bardziej wymagających i żarłocznych. Wypełnienie z nierozłożonego kompostu.

April 09:23, 30 paź 2024

Bożenko, jakie widoki piękne zaserwowałaś Magiczna okolica.
Co do narcyzów mam podobne doświadczenia jak większość, zanikają jeszcze szybciej niż tulipany, niestety. Uwielbiam białe narcyzy ale już nie kupuję, nie warto.
Zana 16:51, 30 paź 2024

Te narcyzy uwielbiam. W tym roku robię trzeci raz do nich przymiarkę. Tym razem posadziłam na rabacie słonecznej, może odniosę sukces. Poprzednie miejscówki im ewidentnie nie odpowiadały, może za mało słońca, może ziemia nie taka. Nie wiem. Ale nie rezygnuję.
Ja już w tym roku nic nie kupuję więc do kółeczka się chyba nie kwalifikuję Ale w ostatnią sobotę sadziłam jeszcze trawy. Z wiosną wszystkie zasiądziemy do tego kółeczka
Przepiękne widoki krajobrazowe, do pozazdroszczenia
Kordina 20:41, 30 paź 2024

Dzięki Jolu i Anula
Robię porządki, wycięłam resztki lilii, hosty, tojady, trojeść, wszystkie floksy, trochę pustawo się zrobiło. Przeniosłam krzaczor hortensji ogrodowej w nowe miejsce z którego najpierw usunęłam czego nie chciałam. Niewielkie hosty przeznaczyłam na obwódkę w innej części.
Narcyzy posadzone, czosnki ale tylko 3 Maxima wkopane, liliowiec długo kwitnący Stella wkopany, usunięty rabarbar zbyt wielki, idzie w inne miejsce.
Nasiona gaury wrzuciłam w glebę, mulenbekie poszły do donicy i 4 supertunie przycięte na nisko też. Jak temperatura będzie spadać pójdą na strych, zobaczymy czy przetrwają. To moje drugie podejście do supertunii a do 3x sztuka.
Qrczę jednak nadal siedzę w tym kółeczku AO, dzisiaj kupiłam jeden Rozchodnik okazały 'Stardust' Sedum spectabile biały (bardzo dobrze rozmnażają się rozchodniki w mojej glebie), 8x cyklamenki (tak Jolu, tak...) oraz jeden Wiesiołek okazały 'Siskiou Pink' Oenothera speciosa (wiesiłki mam 2 odmiany i one super się rozmnażają przez rozłogi)
Na swoje usprawiedliwienie ma 3 fakty:
- kupuję mało na samodzielne rozmnażanie
- cyklamenki miałam i mi wyginęły, więc sentyment i uzupełnienie
- wiesiołek był w zamyśle i koszyku cały rok, ile miał jeszcze czekać?
Chyba zrozumiałe, czyż nie??

Jestem w trakcie robienia sobie ściągi - kiedy co przyciąć, sprzeczne informacje w necie.
Dalia zaczęła mi kwitnąć a z ziemi zaczynają pomału wystawać małe pąki tulipków, jak tak dalej pójdzie to mrozy je wykończą