Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Monika83 22:01, 05 lut 2025

Kordina napisał(a)
Dzięki za odwiedziny Koleżankom Ogrodowiskowym
Wyobraźcie sobie, że do mnie też wiosenka zajrzała, aż się dziwię pozytywnie:

ciemierniki ładnie się rozkrzewiają:

Wiosennie pięknie a cyklemeny cudne!❤
ElzbietaFranka 23:51, 05 lut 2025

Jakie piękne te maluchy.
Może i ja sobie sprawie takie.

U mnie też dużo samosiejek bratków mają pąki kwiatowe, ale jeszcze śpią. U nas dosyć ładna pogoda słoneczko już grzeje dobrze. Mam dosyć wysokie czosnki jak na tę porę roku.

Bluszcze wycinam nie ma zmiłuj. Rosną jak oszalałe nikt ich nie przycina tylko ja. W zeszłym roku wywiozłem 10 taczek tego badziewia po przycięciu. Dosyć, już się więcej męczyć nie będę.

Już siejesz ja może po niedzieli zacznę ale bez przesady.
ewsyg 11:01, 06 lut 2025

Dopisek:
w tym roku kupiłam sobie takie małe 4,5/4.5 cm (ale są większe w różnych rozmiarach) na kiełkowanie nasionek, mnie bardzo odpowiada taka forma, w zeszłym roku zbyt wiele miałam, w tym mam zamiar się ograniczyć. Cynie 0 wschodów, z wielu nasion w zeszłym roku bezpośrednio do ziemi, wzrosło tylko kilka. Najlepiej wschodzą własne nasiona papryk. Paluch do porównania wielkości pojemniczków

A to jestem zaskoczona Twoimi cyniami. Ja moje wczoraj umieściłam na mokrym ręczniku kuchennym, a dzisiaj już widzę kilka korzonków.

sylwia_slomc... 20:30, 06 lut 2025

Myślałam, ze u mnie ranniki takie wyrywne bo zaczeły wychodzic, a tu u Ciebie już nawet zakwitły. Pamiętasz może odmianę tych cyklamenków? Może i ja bym się skusiła po raz drugi ze sprawdzoną odmianą. Kiedyś próbowałam, ale wytrwały tylko jeden sezon. Teraz zim nie ma może by dały rade u mnie na leśnych. Podrzuć do mnie nazwę jeśli możesz. Bo nie wiem kiedy znowu będę miała czas tu zajrzeć.
Kordina 14:39, 08 lut 2025

WIOSNO!!! Gdzie jesteś? Nie widzisz mojej tęsknoty? Czy co??
A już się człowiek do temperatur na plusie przyzwyczaił ....

Podziękuję zbiorczo za Wasze odwiedziny
Sylwio moje cyklamenki występowały pod nazwą - alpejski bez nazwy odmianowej niestety.
Dzisiaj zimno i wicher, pomimo słońca lenistwo jakieś.
Ale za to, parę dni temu, chyba 4 był spektakularny zachód taki fioletowo-oranżowy, a właściwie pozachodzie nad J.Drużno):

Z racji odwiedzin małoletnich rodzinnych przygotowałam taki zestaw galaretek, trochę świąteczny w kolorystyce, trzeba pamiętać, zeby włożyć do zamrażarki kopułki, wtedy łatwo wychodzą nieuszkodzone, tu widać jak im rozmrażają się czubeczki

i gotowiec:

W zeszłym tygodniu jak przycinałam klematisy (Błękitnego Anioła i nn) i lawendy (Hidcote ta mniejsza i nn fajniejsza), to wrzuciłam po 2 gatunki na rozmnożenie, zobaczymy co z tego wyniknie:

Rojodziejowa 15:18, 08 lut 2025

Super te galatetki Moi też uwielbiają. Prosta rzecz, a większość dzieci przeszczęśliwe. Ale przez ten kształt to chyba jeszcze lepiej smakują

Cyklameny podziwiam!
nicol21 21:06, 08 lut 2025

Galaretki czaderskie! podziwiam pomysł!!

Widok cudny.

coś dajesz do lawendy do ukorzeniania? Ostatnimi czasy moja mama bardzo polecała miód... w ub roku ukorzeniała hortensje i mówiła że dużo lepiej niż z tymi ukorzeniaczami ze sklepu co miała w poprzednich latach.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Kordina 21:20, 08 lut 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Super te galatetki Moi też uwielbiają. Prosta rzecz, a większość dzieci przeszczęśliwe. Ale przez ten kształt to chyba jeszcze lepiej smakują ...

O tak! Dobrze jest zachować w sobie coś z dziecka, twórczą radość z byle czego ale Ty to wiesz

nicol21 napisał(a)
...coś dajesz do lawendy do ukorzeniania? Ostatnimi czasy moja mama bardzo polecała miód... w ub roku ukorzeniała hortensje i mówiła że dużo lepiej niż z tymi ukorzeniaczami ze sklepu co miała w poprzednich latach.

Dzięki Nicola Do lawendy użyłam ukorzeniacza właśnie, o miodzie nie słyszałam, podoba mi się ten sposób, tym bardziej, że mam swój, a co myślisz o rozcieńczonym do podlania?
Zanurzała łodyżki w czystym miodzie czy rozcieńczonym?

Uprzejmie donoszę, że szklarenka okienna została zniesiona ze strychu, zainstalowana i pracuje na razie na pół gwizdka
Kilka odmian papryczek z pierwszymi listkami, trochę kwiatowych, skorzonera (może wyjdzie a moze nie) i fasolnik egipski, z tym to chyba za wcześnie, bo przez 2 dni urósł jak szalony.

Makao 22:32, 08 lut 2025

Ej, fajna ta szklarnia okienna. Uniwersalne rozwiązanie
Magara 23:03, 08 lut 2025

Chyba muszę się u Ciebie cofnąć w wątku i odszukać system szklarenki okiennej, zaraz zacznie mi dramatycznie brakować miejsca