Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Kordina 21:40, 28 sty 2025

Marcin widziałam, że Ty tak dość systematycznie ryjesz w ogrodzie ja dopiero zaczynam, cd nastąpi

Wioletko na te dwie zapisałam się na później bo są w produkcji Caribbean Crush i Clementine - piękne są i chyba niedoceniane jako ogrodowe. Nie mogę się doczekać wiosny i ciepła, żeby kontynuować prace nad szkalrenką

Basieksp napisał(a)
Ale pyszności zrobiłaś kurczę, no nie będę już podjadać wieczorem

Basiu wirtualnie, to bezpiecznie 0 kalorii
olciamanolcia 21:48, 28 sty 2025

Poka tego hyzopa
Masz gdzieś?
Kordina 22:18, 28 sty 2025

Okręgową znalazłam hyzopa szukam...
Aż się dziwię, że nie mam go w pełni kwitnienia, znalazłam w23r końcówkę kwitnienia z 7 listopada, jeszcze miał kwiatki, ten ciemnofiolecik, obok masz lawendy do porównania wielkości

basia3012 22:37, 28 sty 2025

Bożenko, wpadłam zapytać co tam grzebiesz w ziemi. A tu sama piszesz o wszystkim. To jeszcze dopytam czy róże pnące to już ciąć?
A te cudeńka na deser to i pojeść i popatrzeć warto.
LIDKA 07:11, 29 sty 2025

Ślinka cieknie na widok deseru. Musiał być puszny. ❤️ Mniam
Alija 12:30, 29 sty 2025

Bożenko, jestem pod wrażeniem deseru, masz świetne pomysły ogrodowe i kulinarne, podziwiam.
Rumianka 15:55, 29 sty 2025

Natura obdarzyła Cię zdolnościami na wszystkich frontach...skubnęłam troszkę, było pyszniutkie...Mniam...
Ogrodowo dozuj sobie pracę po zimie...na zakwasy przyjdzie czas.
Urszulla 17:55, 29 sty 2025

Kordina napisał(a)
Nie wiadomo czy to natura, czy geoinżynieria ? Najważniejsze, że są bezpieczni.

Jak tęsknię za "moimi" kolorowymi łączkami, po horyzont z łanami chabrów i rumianków...

Ale widoki

Serniczki smaka robią

Te dziewanny w nasionach zamówiłaś czy sadzonki? U siebie mam austriacką i żółtą, fajnie byłoby zagospodarować nimi większy teren, ale chyba za mokro u mnie dla nich. Musiałabym poszukać stanowiska.
Miskantowo 18:00, 29 sty 2025

Bożenko, moje dziewanny też dotrą dopiero w lipcu.
Kupiłam już teraz bo w zeszłym roku nie mogłam ich nigdzie znaleźć w środku sezonu.
Kordina 22:51, 29 sty 2025

basia3012 napisał(a)
Bożenko, wpadłam zapytać co tam grzebiesz w ziemi. A tu sama piszesz o wszystkim. To jeszcze dopytam czy róże pnące to już ciąć?

Basiu pnące mam 3 i dla dwóch zanotowałam to co producent proponuje w sprawie cięcia:

ROSE DE TOLBIAC - zimą cały krzew na wys 1,2 m. \A tu cytat od kogoś: W tym roku przytnę ją na łuku /czyli skrócę odrosty nad trzecim oczkiem/
RÓŻA PNĄCA PIROUETTE - pędów głównych nie skracamy; pędy boczne przycinamy nad 3-5 oczkiem.

Wychodzi na to, że zależy od gatunku ja jeszcze trochę poczekam, mam wewnętrzne wrażenie, że jeszcze przymrozi jednak.

basia3012 napisał(a)

Lidziu, Alu i Elisko dziękuję nie mogę napisać, że deserek dziękuje, bo wszelki ślad po nim zaginął

Ula zamówiłam sadzonki, liczę na samiostny wysiew, ale jak pisze Wioletka to nie wiadomo, czy je znajdę na przyszły rok
Posadzę je gdzieś "na oku"
Dzisiaj z uciętych wczoraj lawend zrobiłam rozmnóżki, doczytałam, że trzeba im przyciąć stożek wzrostu, żeby energia poszła w korzenie, zobaczymy co z tego wyniknie. O tu:
https://www.nastrojowyogrod.pl/category/moj-ogrod/