Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Monika83 08:51, 20 lip 2025

Miskantowo napisał(a)
Lilie bardzo urodziwe.
Mam w ogrodzie tylko dwie i ciągle zastanawiam się czy ich nie usunąć.
Przez kota. Lilie są dla kotów zabójcze a moja kocia zaraza łazi czasami sama po ogrodzie.
O kurcze nie wiedziałam że lilie mogą być zabójcze dla kotów? a mam ich całkiem sporo...
Kordina 11:44, 20 lip 2025

Miskantowo napisał(a)
Lilie bardzo urodziwe.
Przez kota. Lilie są dla kotów zabójcze a moja kocia zaraza łazi czasami sama po ogrodzie.

Wioletko - dzięki, nie usuwaj. Miałam 5 kotów ogrodowych, pozostały 3 kilkunastoletnie. Poprzednia Nuta żyła lat 19, w tych liliach właśnie Może dotyczy to małych psiaków czy kotków, ale te pilnuje się jak małe dzieciaczki, żeby np nie zjadło czerwonej jagody z cisa. Moje koty ani pies nie odżywiają się liliami, także nie dajmy się zwariować prawda jest taka, że większość roślin w ogrodach jest trująca dla zwierząt (część dla człowieka również, szkoda, że nie dla golasów ).
Wyszukałam trujące rośliny z różnych stron:
krokus, naparstnica, szachownica, konwalia, oleander, barwinek, śniedek, cis, tulipan, hiacynt, amarylis, żonkil, bluszcz, cyklamen, aloes(!) wilczomlecz, azalia, geranium, lawenda, lilia, ostróżka, hortensja, bukszpan, ostrokrzew.
Na razie tyle wynalazłam

Juzia napisał(a)
...
Twoje chlebki takie ładne... daj przepis. Poproszę

Juziu przepis na poprzedniej stronie z 17 lipca z YT na zielono Nie martw się, często też przelatuję pismo obrazkowe, bo za dużo, żeby wszystko czytać, doba za krótka jak mam zaznaczonych chyba z 60 stron do obserwacji

Miskantowo napisał(a)

O, jaka fajna podpora/obelisk
Gdzieś takie moźna zlokalizować?

Wioletko a to na 2 stronie mojego wątku, z 02 maj 2022 prace ręczne wykonane samodzielnie
Monika83 napisał(a)
Bożenko piękne lilie i sporo ich u Ciebie co ile lat dzielisz przybyszowe cebulki od matecznej? Ja te suchelce badyle lili przycinam na jesieni bo mnie drażnią

Moniczko nie mam jakiegoś specjalnego przepisu na to, raczej jak widzę, że robi się zbyt gęsto, wtedy wkraczam do akcji z narzędziami chirurgicznymi Przeważnie lepiej dać im z rok, dwa na zbudowanie konkretnej cebulki niż takie cienkusze wyciągać.

A w lawendach bombowce latają, tyle ich w ruchu, ze trudno uchwycić

LIDKA 12:06, 20 lip 2025

Liliowa królowo! Zarażasz swoją pasją do nich.
Piękne je masz. Moje pomiędzy różami to niech rosną. Ale w dużej kępie to robią super wrażenie.

Dziś chciałam wsadzić jabłonke blisko lawendy i strach tam iśc, tyle bąków. Boje się ich. Coś mało pszczół widuje w tym roku.
Kordina 13:10, 20 lip 2025

Lidzia nie bój nic, w życiu mnie bąki nie zaatakowały
Mam wrażenie, że rozszyfrowałam tą moją lilię zakupioną jako czarną o nazwie - Lilia Trąbkowa Nightrider najprawdopodobniej to będzie Lilia trąbkowa Pink Planet z opisu, liści, wnętrza kwiatu

sylwia_slomc... 17:17, 20 lip 2025

Miskantowo napisał(a)
Lilie bardzo urodziwe.

Nie dajmy się zwariować. Zwierzęta mają instynkt, który im podpowiada co mogą, a czego nie powinny jeść. Inaczej by nie przetrwały. Przecież dzikim zwierzętom nikt nie mówi co wolno i nikt ich nie pilnuje, a żyją.
Juzia 17:52, 20 lip 2025

Hahahaha! No przegapiłam ten przepis
Ale już mam! Dzięki!
Magara 00:03, 21 lip 2025

Kordina napisał(a)

Magarku rogownicę ścięłam krótko i dopiero odrasta, zrobię zdjęcie ale chyba za 2-3 dni niech podrośnie Wybaczam jej brzydki wygląd po kwitnięciu bo ją lubię i w sumie fajnie wygląda

No to mamy do niej taki sam stosunek

Mam zdjęcia swojej, zaraz wrzucę, może moja to przypadek beznadziejny??? Ciekawa jestem co powiesz.
Eupraksja 05:49, 21 lip 2025

Kordina napisał(a)

Ewo - Eupraksjo (to z mitologii greckiej czy od księżniczki XVII - wiecznej? sprawdziłam ) Właściwie to cały czas mam tam lilie, tylko trochę dalej. Tam rosły same byliny i po usunięciu jesienią była pustka, więc po 1- musiałam rozrzedzić lilie bo za mocno już dzieliły im się cebulki i po 2- zależało mi na czymś zimozielonym stąd mały żywopłocik i dwa iglaczki:

Bożenko, od księżniczki kijowskiej z XI wieku A tak naprawdę z inspiracji książką przeczytaną kiedyś przypadkiem, z biblioteki - jak nie mam pamięci do książek kompletnie, tak tę zapamiętałam za tytuł „Zostaniesz cesarzową – uszczęśliwisz świat”. Po prawdzie, to nic już z niej więcej nie pamiętam, tylko tytuł i imię głównej bohaterki

A liliowa rabata rzeczywiście po zmianach zyskała – jest bardziej wielowymiarowa, zyskała takiej głębi, no i faktycznie przez to że one zanikają na zimę trzeba czegoś dokładać na pozostałe pory roku.
Polon 09:52, 21 lip 2025

Kordina napisał(a)

Ogromne kwiaty, piękne
Patrycja_KG_Lu 14:10, 21 lip 2025

Kordina napisał(a)

Ale trafiłaś Jolu w punkt właśnie wyszukałam zdjęcia z zeszłego roku magnolii przed cięciem, które odbyło się pod koniec września 24 roku, wbrew tzw zasadom, które głoszą o cięciu tuż po przekwitaniu

i obecnie, dla mnie wygląda pięknie to drzewko:

Wniosek :
te wszystkie zasady o niełączeniu roślin, o cięciu w określonych warunkach są tylko zasadami, dopóki im nie zaprzeczysz własną działalnością

Kordina napisał(a)

Patrycja, chciałaś zobaczyć zdj magnolii z liśćmi, więc wygląda tak:

Dziękuję, że pamiętałaś. Piękna zmiana. Super decyzja to była z jej przycięciem. Kupiłam niedawno ciekawego lilaka „Aucubaefolia” i też bym go chciała tak poprowadzić/podkrzesać od dołu jak Ty.

Co do kleszczy i szukania na futrze to może spróbujesz włączyć filtr negatywu na telefonie? Ładnie wtedy kleszcze można zauważyć? Są instrukcje w necie jak go włączyć.