Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Joku 19:44, 04 mar 2026

Czy liriope można przycinać po zimie? Zrobiło się mało urodziwe, prawdopodobnie z powodu zalegającego śniegu. Jak traktujesz swoje?
LIDKA 19:47, 04 mar 2026

Ja swoje liriope przycinam tak o 1/3 lub połowę, zależy jak wygląda. Dalekie odrosty usuwam i kępki trochę gęstnieją.

Swoim zwyczajem cicho nie usiedziałam i odezwalam się choć pytanie do Bożenki było.

Bożenko wybacz♥️♥️♥️
ajka 20:39, 04 mar 2026

Śliczna ta toaletka mi bardzo podoba się w nowej białej wersji.
Joku 21:09, 04 mar 2026

Lidka, każda podpowiedź się liczy . Liriope mam od niedawna, od Kordiny właśnie dlatego ją zapytałam.
Kordina 23:33, 04 mar 2026

Dziękuję Wszystkim za głosowanie nad kolorem toaletki, czyli biel wygrywa! Na podium!!

Joku napisał(a)
Czy liriope można przycinać po zimie? Zrobiło się mało urodziwe, prawdopodobnie z powodu zalegającego śniegu. Jak traktujesz swoje?

Jolu, tak, wczoraj cięłam i mam zapisane - ciąć liście zanim wypuści nowe
Wszystkie rośliny jakie kupię - umieszczam sobie w tabeli, robię im zdjęcia, piszę ważne sprawy od producenta, jak cięcie, nawożenie itp, fajna ściąga na potem

LIDKA napisał(a)
...
Bożenko wybacz♥️♥️♥️

Nie wybaczę Lidzia ha, ha,
Pytasz o pomieszczenie do malowania - tak mam na nigdy nie dokończonym strychu ale toaletkę malowałam w pokoju, za duża do targania na strych, tam robię decoupage i mniejsze mebelki i maluję i robię grafiki.

Polon napisał(a)
Ostatnio porwałam się na odnowienie krzesła, które ma tralki w oparciu, reszta prosta, bez ekscesów. Samo wyszlifowanie tralek mnie zgniotło, więc widząc te wszystkie detale i rzeźbienia tym bardziej podziwiam.
A detal w postaci wyklejenia szuflad - no miodzio . Śliczny mebelek

Tylko wiesz zależy do jakiego stanu, bo nie zależy mi na szlifowaniu do całkowitego zdarcia lakieru, a raczej na przetarciu, żeby uzyskać zmatowioną powierzchnię i żeby farba nie spływała Chociaż robiłam też meble do całkowitego usunięcia lakieru, wtedy to trochę hardcorowa praca rzeczywiście. A krzesło chciałaś uzyskać naturalnie drewniane czy do malowania?
Co do wyklejania szuflad mam swój pomysł, maluję na biało wszystkie kąty, wycinam naklejkę ok 5mm mniejszą i wtedy jakieś mikro przesunięcia nie są widoczne.

Hiacynty:
Każda cebulka ma 2 kwiatki, ale kuń już sobie nie radzi z podtrzymywaniem kwiatu w pionie
Co przejdę obok, to wciągam, uwielbiam ten zapach, najchętniej umieściłabym tam mój nochal na stałe Szkoda, że nie ma perfum hiacyntowych

mirkaka 08:38, 05 mar 2026

Kordina napisał(a)
Agnieszko, Mirko zakupiłam na polskim portalu na All.... Tak, to kwestia gustu
Trochę z nim było zachodu, przypuszczam, że to produkt z Indonezji sądząc po niedoróbkach najpierw szpachla do drewna poszła we wszystkie szparki, potem papier ścierny całości, benzyna i malowanie 4-5 x. Farba którą od zawsze używałam akrylowa straciła swoją jakość. Kiedyś można było poprzestać na jednej warstwie, w tej chwili 4-5, ale wszystko było w częściach, więc łatwiej mi było malować systematycznie
2 dni temu rozpoczęłam sezon ogrodowy od przycięcia lawend, niektórych traw dzisiaj ciąg dalszy, bo pogoda fajna.

Bardzo ciekawe co piszesz Bożenko, że w częściach, czyli to mebel skręcany?
Napracowałaś się, masz do tego talent

Ja lawendy przycinam po kwitnieniu, i teraz już nie muszę
Ewa777 09:25, 05 mar 2026

Przepiękna toaletka Podziwiam Twoje zdolności. Kompozycja z hiacyntów do przywoływania wiosny zadziałała Śnieg stopił się i zrobiło się ciepło

Chciałam jeszcze dopytać o surfinie. Już zamawiasz, ale prześlą pod koniec kwietnia? Zawsze zamawiam w maju, żeby od razu posadzić. Czy powinnam teraz zamówić, bo potem może nie być sadzonek? Masz jakieś sprawdzone miejsce? Może mają taniej?
Marcin89 09:25, 05 mar 2026

Piękne kolorki hiacyntów Też miałem kilka z dwoma kwiatami z cebulki.
Ulina 18:54, 06 mar 2026

Bożenko, ogrom pracy z toaletką, masz jakiś warsztat?

Cięcie lawend w lutym, a nawet rozmnażanie z patyczków można robić beż zmartwień

Jestem ciekawa lili od Ciebie, kiedy mniej więcej wychodzą z ziemi?
Kordina 23:50, 06 mar 2026

mirkaka napisał(a)

Bardzo ciekawe co piszesz Bożenko, że w częściach, czyli to mebel skręcany?
Napracowałaś się, masz do tego talent

Ja lawendy przycinam po kwitnieniu, i teraz już nie muszę

Mireczko po kwitnieniu przycinam też, ale ten obyczaj ścinania na jeżyka przeważnie w lutym, przejęłam od Justyśki z wymarzonego
Tak, mebel był w częściach, osobno nogi , blat z szufladami, a wrzucę zdj:

Ewa777 napisał(a)
...Chciałam jeszcze dopytać o surfinie. Już zamawiasz, ale prześlą pod koniec kwietnia? Zawsze zamawiam w maju, żeby od razu posadzić. Czy powinnam teraz zamówić, bo potem może nie być sadzonek? Masz jakieś sprawdzone miejsce? Może mają taniej?

Ewo kupowałam na Allegro i w opisie napisali, ze dostawa w kwietniu w kolejności złożenia zamówień Napisałam na priv

Marcin89 napisał(a)
Piękne kolorki hiacyntów Też miałem kilka z dwoma kwiatami z cebulki.

No właśnie taki zakup, to ja rozumiem - kupuję trzy a mam sześć

Ulinko lilie pewno w tym roku w kwietniu się pokażą, no chyba że marzec okaże się ciepłym