Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Kordina 22:57, 25 lut 2023

ElzbietaFranka napisał(a)
Bożenko tak na szybko. Werbena wysięk i postaw na dworze. Musi przejść nostryfikacje. Albo wstaw paczkę do lodówki na 1 miesiąc i później wysięj.
Jutro zajrzę bo widzę wszyscy sieją tylko ja do tyłu.

Elu - dzięki za przypomnienie, już robię zetknęłam się z opinią ogrodniczki, że właściwie wszystkie byliny dobrze jest poddać stratyfikacji i coś w tym jest, bo przecież w naturze, tak właśnie się dzieje.
Agatorek 23:30, 25 lut 2023

Kordina napisał(a)
U mnie Pani Wiosna też coś zostawiła, jak łoś tylko pachnące omiotła połą swojego zielonego płaszcza ogród i czym prędzej się ulotniła.

Mam lenia, a może depresję? Lepiej brzmi jestem słońcolubna, lub słońcozależna. W ogrodzie za zimno, mokro, ma być mróz, więc mam zamiar jeszcze zabezpieczyć nowe krzaczki, które już wypuściły zielone pączki.

Nasionka na ręczniku mnie urzekły, ale to przebiśniegi i ranniki teraz królują. Piękne. ❤️

Trzymam kciuki za wysiewy. Masz gdzie to później wysadzić?
LIDKA 07:25, 26 lut 2023

Nasionka przygotowałaś super. Czy tak sianą rzodkiewkę trzeba potem przerywać?

Oznaki wiosny masz całkiem wyraźne. Lubie przebiśniegi. Kwitną na moje urodziny. To pierwsze kwiatki jakie w życiu dostałam od osobnika płci przeciwnej. Miałam 6 lat.

Basieksp 09:21, 26 lut 2023

Masz ładne poletko ranników Bardzo je lubię, u mnie narazie się rozrastają, może za rok też będę miała poletko
April 09:22, 26 lut 2023

Dziewczyny a te nasionka mają dyplomy że chcecie je nostyryfikować

Lepiej poddajcie je stratyfikacji

Ranniki masz śliczne, u mnie ciągle na liście zakupowej.
Kordina 09:34, 26 lut 2023

April napisał(a)
Dziewczyny a te nasionka mają dyplomy że chcecie je nostyryfikować

Lepiej poddajcie je stratyfikacji

Ranniki masz śliczne, u mnie ciągle na liście zakupowej.

Ha, ha, ha, dobre! Ale się uśmiałam, ale to takie podobne wyrażenia (udało mi się jeszcze poprawić )

Agnieszko wszystkich nasionek na raz nie wysiewam, one w tej postaci mogą parę lat, jak to nasionka, przeczekać
Nie trzeba w takiej postaci posianych nasion przerywać, odległości pomiędzy nasionami uwzględniają wielkość rośliny dlatego są różne i oznaczyłam sobie na linijce (patrz - filmik instruktażowy )
Lidziu fajna historia z 6-latkiem. Ja też mam fajne wspomnienie, a nawet zdjęcie w parku na ławce z 6-letnim zakochanym we mnie Witusiem jako mała dziewczynka z zakręconymi warkoczami ze wstążkami
Napia 21:09, 26 lut 2023

Pięknie się wiosna panoszy w ogrodzie przebiśniegi i ranniki cudne
Ale z nasionkami na taśmie to poszalałaś Fajnie to wygląda i na pewno oszczędzisz sporo nasion. Ja zawsze wysiewałam za gęsto i musiałam przerywać - tak mi się coś wydaje, że więcej wyrzucałam niż zostawało. Dziękuję za instrukcję, może czas na zmiany także u mnie
Alija 21:20, 26 lut 2023

Kordina napisał(a)

Mam lenia, a może depresję? Lepiej brzmi jestem słońcolubna, lub słońcozależna. W ogrodzie za zimno, mokro, ma być mróz, więc mam zamiar jeszcze zabezpieczyć nowe krzaczki, które już wypuściły zielone pączki.

Te ranniki niczym małe słoneczka świecą na szarych rabatach, co roku na wiosnę obiecuję sobie, ze muszę je posadzić,
a potem zapominam, są śliczne.
Podziwiam Twoje wysiewy, ja nie mam do tego zacięcia, zawsze czegoś nie dopilnuję i po zasiewach, więc dałam sobie z tym spokój. W ubiegłym roku nawet ładne pomidorki wykiełkowały na parapecie, ale niestety syn nie zamknął drzwi do pokoju i koty załatwiły sprawę. Trochę uratowałam, ale na drugi dzień sytuacja się odwróciła, syn zamknął te nieszczęsne drzwi, z tym, że nie zauważył, że kot był w pokoju. Jak myślisz, jak to się skończyło?
Kordina 00:24, 27 lut 2023

Agnieszko - dzięki podoba mi się taki pomysł z nasionkami, właśnie dlatego, ze nie trzeba przerywać i siać na kucki

Alija napisał(a)
W ubiegłym roku nawet ładne pomidorki wykiełkowały na parapecie, ale niestety syn nie zamknął drzwi do pokoju i koty załatwiły sprawę. Trochę uratowałam, ale na drugi dzień sytuacja się odwróciła, syn zamknął te nieszczęsne drzwi, z tym, że nie zauważył, że kot był w pokoju. Jak myślisz, jak to się skończyło?

Alu - ha, ha, jak w fizyce kwantowej z kotem Schrödingera, kot równocześnie jest i go nie ma
antracyt 15:28, 27 lut 2023

Kordina napisał(a)

Zuzanko - zajrzałaś?

Łoś, który chodził po naszych ogrodach, zostawił coś, 3 kopy kupy teraz chodzę z moim pieskiem Polą i oglądam każdy zakątek bardzo dokładnie. Chyba pozbieram ten egzotyczny nawóz jak w Indiach ale za to jaka oryginalna będę! No, kto ma nawóz łosia na Ogrodowisku? No kto?

Zajrzałam i nawet już na parapet z podgrzewanej podłogi przeniosłam, bo zielone się pokazało

Egzotyczny nawóz od łosia - dobre Myślę, że jesteś jedyna na O, która taki ma