Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Makao 12:57, 25 sie 2023

Ja mam Elegantissimę ale może też być Sibirica Variegata.
No chyba że niska to Ivory Halo.
Gruszka_na_w... 13:15, 25 sie 2023

Derenie i brzozy to piękne, acz trudne sąsiedztwo. U mnie się nie sprawdziło. Derenie są wilgociolubne, a brzozy poprzez płytki i rozległy system korzeniowy wypijają z gleby wodę. Takie połączenie będzie wymagało sztucznego nawadniania.
U mnie z założenia ogród ozdobny jest zasilany tylko wodą deszczową. Derenie mi pod brzozami zmarniały. Musiałam je wysadzić.
A tak bardzo marzył mi się zimowy widok czerwonych gałęzi dereni na tle pni brzóz.

U Ciebie pasowałyby derenie Ivory Halo. One z natury rosną najmniej silnie. To piękna karłowa odmiana. Zimowe wybarwienie gałązek mają trochę mniej intensywne niż ich potężniejszych krewniaków. U mnie Sybirica, Elegentassima i Variegata dorastają w sezonie do ponad 2 m wysokości i podobnej szerokości.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Patrycja_KG_Lu 13:19, 25 sie 2023

Na końcu działki w części warzywno-owocowej wybrałam Pigwowca okazałego w odmianie Cameo (2 szt.) oraz małe leszczyny - Webba Cenny (2szt.) oraz Tonda Gliffioni (1 szt).
Zobaczcie jaki piękny kolor kwiatów, a pózniej owoce do zjedzenia (przetwory, nalewki, do herbaty) ma ten Cameo. Taki rośnie u Pliszka5.
Pliszka5 napisał(a)

Patrycja_KG_Lu 13:22, 25 sie 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Derenie i brzozy to piękne, acz trudne sąsiedztwo. U mnie się nie sprawdziło. Derenie są wilgociolubne, a brzozy poprzez płytki i rozległy system korzeniowy wypijają z gleby wodę. Takie połączenie będzie wymagało sztucznego nawadniania.
U mnie z założenia ogród ozdobny jest zasilany tylko wodą deszczową. Derenie mi pod brzozami zmarniały. Musiałam je wysadzić.
A tak bardzo marzył mi się zimowy widok czerwonych gałęzi dereni na tle pni brzóz.

U Ciebie pasowałyby derenie Ivory Halo. One z natury rosną najmniej silnie. To piękna karłowa odmiana. Zimowe wybarwienie gałązek mają trochę mniej intensywne niż ich potężniejszych krewniaków. U mnie Sybirica, Elegentassima i Variegata dorastają w sezonie do ponad 2 m wysokości i podobnej szerokości.

Czyli najmniej silne = mniejszy system korzeniowy, mniejszy pobór wody, tak?
Wiolka5_7 13:50, 25 sie 2023

Ja mam Ivory Halo na brzozowej ,nie podlewam dodatkowo,ale w nogach mają glinę i dają radę póki co
Mary 17:02, 25 sie 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Dzisiejszy zbiór własny, w tym pierwsza papryka w sezonie.

O matko!
Tyłu pomidorów to ja przez cały sezon nie mam.
Patrycja_KG_Lu 13:23, 26 sie 2023

Mary napisał(a)

O matko!
Tyłu pomidorów to ja przez cały sezon nie mam.

Nie mogliśmy się doczekać swoich pomidorów. Pierwszy rok mamy tunel, do tej pory kilka-kilkanaście sadzonek w gruncie było. W przyszłym roku chcemy więcej mieć tych na przetwory (więcej suchej masy, krótsze odparowanie). Sąsiadce ZZ zniszczyła plony to się dzielimy. Na kolejny sezon mam wybraną też odmianę do gruntu, bo widzę po tym sezonie, że mamy spore potrzeby na pomidory i sam tunel nie wystarczy. Z uwagi na to, że to mój pierwszy raz z tunelem to miałam kilka błędów w sezonie, które wpłynęły na owocowanie. Podsumowanie zrobię na zakończenie sezonu.

Marcin89 13:45, 26 sie 2023

Duże masz pomidory, moje są drobniejsze, ale jest ich dużo. Wczoraj wstawiłem zdjęcie u mnie

Ja z kolei obrywam wszystkie liście z żółtymi i brązowymi plamami, myśląc, że to zaraza ziemniaczana. Niektóre krzaki mają tylko owoce (zdrowe) i gołe łodygi. Ale zastanawia mnie skąd zaraza w szklarni? Tam nie ma moczenia liści, jest przewiew. A może jednak to coś innego, że liście wyglądają tak źle?
Naprawdę nie wiem jak temu zaradzić. To skraca okres owocowania. Koniec sierpnia, początek września i jest padaka
Makao 23:11, 26 sie 2023

Takie bardzo lubię. Świetnie się je zjada, jak arbuza. Mój największy miał prawie pół kilo. W przyszłym roku wrócę do takich dużych
Muszelka 09:54, 27 sie 2023

Ale olbrzymy!