Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Angelika95 16:47, 19 wrz 2023

Marcin, ja mam Graziellę, co prawda bardzo młode i małe sadzonki miałam, ale zakwitły i kwitną naprawdę pięknie
olciamanolcia 17:02, 19 wrz 2023

Graziella nie jest wysoka
Ma ładne zwarte kępy i białe kwiatostany
Mam ją posadzoną za trzcinnikami
Marcin89 17:16, 19 wrz 2023

I już mi się oczka zaświeciły Zawsze mogę mniej sadzonek Morning Light, czy Gracillimus zrobić. Bo mam ich dosłownie po 5-7 sztuk i będę dzielić dopiero. A wtedy kupić Graziellę
Można fotki na Waszych wątkach?
Do jakiej wysokości u Was dorasta?
olciamanolcia 17:35, 19 wrz 2023

Niestety …. Od 20 minut nie mogę załadować zdjęć…

Wstawione
Marcin89 18:20, 19 wrz 2023

Mam nadzieję Patrycji nie przeszkadzają te moje pytania? A może przy okazji trafimy na ciekawą i sprawdzoną odmianę miskanta i Patrycja skorzysta
Wiolka5_7 19:23, 19 wrz 2023

Marcin89 napisał(a)
Ja mam właśnie te dwie i kuszą mnie inne, np. Graziella lub Memory. A miejsca nie mam za wiele.

Ale tak cudnie wyglądają, gdy kwitną.

Czy Gracillimus ma ładne wiechy?
Moje zbyt młode jeszcze.

Graciella bardziej kompaktowa a Memory to olbrzym. Moje w 3 roku miały 2m średnicy

Gracillimus oryginalny zakwitnąć może końcem października, kwiatostan taki sobie.
Teraz kwitną oszukane Gracki
Marcin89 20:00, 19 wrz 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Graciella bardziej kompaktowa a Memory to olbrzym. Moje w 3 roku miały 2m średnicy

Gracillimus oryginalny zakwitnąć może końcem października, kwiatostan taki sobie.
Teraz kwitną oszukane Gracki
Które to oszukane Gracki hehe?

Widzicie znowu Internet zawiódł, zdjęcia tej samej odmiany są różne w necie. Wysokości prawie jakby ktoś z fusów wróżył. Nie ma to jak praktyka i wiedza ogrodników
Dorii 20:51, 19 wrz 2023

Marcin89 napisał(a)

Widzicie znowu Internet zawiódł, zdjęcia tej samej odmiany są różne w necie. Wysokości prawie jakby ktoś z fusów wróżył. Nie ma to jak praktyka i wiedza ogrodników

Jak myślałeś że masz gracki a teraz kwitną to znaczy że masz oszukane gracki :⁠-⁠P

Wysokość miskantów zależy nie tylko od odmiany ale także od ilości wody w czasie ich wzrostu i oczywiście od zasobności gleby/nawożenia. A zdjęcia w necie często są kopiowane i nie masz pewności że dobrze dopasowane do danej odmiany.
Wiolka5_7 21:16, 19 wrz 2023

Marcin89 napisał(a)

Oszukane to te co kwitną w sierpniu , wrześniu.
Kupiłam 2 razy takie jakiś czas temu :-/

Tak internet często podaje błędne informacje. Szkółki sprzedają pomylone odmiany...
Wiosną kupiłam 6 szt. miskanta Malepartus. Jak zakwitły okazało się , że 3 szt to one a 3 szt to jakieś inne odmiany.... masakra. Złożyłam reklamacje, uznali , mają przysłać dobre,ale i tak sezon w plecy :-/
MagdaLenka 21:22, 19 wrz 2023

Marcin89 napisał(a)

Czy Gracillimus ma ładne wiechy?
Moje zbyt młode jeszcze.

Właśnie z Gracillimusem to jest tak, że w naszym klimacie podobno nie kwitnie. U mnie kilka zakwitło - chyba z powodu bardzo ciepłej wrześniowej aury. Jutro zrobię zdjęcia i wstawię u siebie.