Patrycja o ciemnych lisciach jest jeszcze rozchodnik Matrona.
Pare dni rmu byłam u siebie w szkółce i były rozchodniki bardzo bardzo ciemne śmię twierdzić ,że wpadały w brąz, niewysokie ale powiem szczerze , że nie wyglądały zbyt atrakcyjnie.
Mam zielony flaviramea, zabieram na nową działkę, mega jest zielone łodygi, ładne też zimą, nie wiem jak rośnie bo go ciacham - ostro - co 2gi rok wszystkie najgrubsze gałęzie. Nowe ma cieńsze i jasnozielone
Justyna, widziałam Matronę, z tym że ona w opisach ma tak do 60 cm. Z tego co pisała Wiola Hakonechloa Greenhills ma jak dobrze pamietam jakoś 60-80 cm wysokości. Myślisz, że lepiej pójść w wyższe rozchodniki mimo, że to brzeg rabaty?
Przebarwienia jesienne piękne u niej, choć 3 października już prawie brak liści.
Z kolei derenia białego Siberian Pearls ma Mrokasia (znalazło mi w wyszukiwarce). Sadzony w 2022 roku. Już u niej właśnie zapytałam jak obecnie wygląda.
60cm??? to wyższy niż moje ?Eee on chyba ąż taki to nie jest. Moje są wysokie -W zeszłym roku sięgały mi za kolano
To skoro te trawy sa wysokie-jak napisała wiola ( ja się kompletnie na nich nie znam, nie posiadam chociaż jak patrzę na Wioli hakony jesienią to mi się ich chce) to posadż je.
U mnie przez kilka sezonów były na brzegu rabaty i dopiero wiosnę dosadziłam seslerię
A ten żywotnik to nie bedzie za wielki? Jak już chcesz coś zimozielonego i koniecznie okrągłego to może żywotnika Mirijam? Ten , o którym piszesz to wielki rośnie chyba ,ze będziesz go ciąć.
Poza tym wszystkie rośliny masz w miarę wysokie-niskie rozchodniki zaginą