Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

DariaB 14:43, 18 wrz 2023

Patrycjo kibicuję Twojemu planowaniu rabat i z ciekawością śledzę wątek. Wymiana szałwii na rozchodniki to moim zdaniem dobry krok.
MagdaLenka 15:16, 18 wrz 2023

Jestem tego zdania, co Daria. Szałwia po przekwitnięciu jest mało reprezentacyjna. Rozchodniki natomiast zdobią prawie przez cały rok.
olciamanolcia 15:22, 18 wrz 2023

Patrycja o ciemnych lisciach jest jeszcze rozchodnik Matrona.
Pare dni rmu byłam u siebie w szkółce i były rozchodniki bardzo bardzo ciemne śmię twierdzić ,że wpadały w brąz, niewysokie ale powiem szczerze , że nie wyglądały zbyt atrakcyjnie.
Wiolka5_7 15:23, 18 wrz 2023

Hania ma derenie Sibirica

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6369-to-tu-to-tam-lopatke-mam?page=2130#post_7
Kontonaogrod 16:09, 18 wrz 2023

Mam zielony flaviramea, zabieram na nową działkę, mega jest zielone łodygi, ładne też zimą, nie wiem jak rośnie bo go ciacham - ostro - co 2gi rok wszystkie najgrubsze gałęzie. Nowe ma cieńsze i jasnozielone
Patrycja_KG_Lu 16:27, 18 wrz 2023

Dzięki Daria i MagdaLenka.

Justyna, widziałam Matronę, z tym że ona w opisach ma tak do 60 cm. Z tego co pisała Wiola Hakonechloa Greenhills ma jak dobrze pamietam jakoś 60-80 cm wysokości. Myślisz, że lepiej pójść w wyższe rozchodniki mimo, że to brzeg rabaty?
Patrycja_KG_Lu 16:28, 18 wrz 2023

Wiolka5_7 napisał(a)
Hania ma derenie Sibirica

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6369-to-tu-to-tam-lopatke-mam?page=2130#post_7

Przebarwienia jesienne piękne u niej, choć 3 października już prawie brak liści.

Z kolei derenia białego Siberian Pearls ma Mrokasia (znalazło mi w wyszukiwarce). Sadzony w 2022 roku. Już u niej właśnie zapytałam jak obecnie wygląda.
Wiolka5_7 16:31, 18 wrz 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Przebarwienia jesienne piękne u niej, choć 3 października już prawie brak liści.

Z kolei derenia białego Siberian Pearls ma Mrokasia (znalazło mi w wyszukiwarce). Sadzony w 2022 roku. Już u niej właśnie zapytałam jak obecnie wygląda.

Tak piękne ,Hania pisała , że on wcześnie zaczyna się przebarwiać
olciamanolcia 16:49, 18 wrz 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Dzięki Daria i MagdaLenka.

Justyna, widziałam Matronę, z tym że ona w opisach ma tak do 60 cm. Z tego co pisała Wiola Hakonechloa Greenhills ma jak dobrze pamietam jakoś 60-80 cm wysokości. Myślisz, że lepiej pójść w wyższe rozchodniki mimo, że to brzeg rabaty?

60cm??? to wyższy niż moje ?Eee on chyba ąż taki to nie jest. Moje są wysokie -W zeszłym roku sięgały mi za kolano
To skoro te trawy sa wysokie-jak napisała wiola ( ja się kompletnie na nich nie znam, nie posiadam chociaż jak patrzę na Wioli hakony jesienią to mi się ich chce) to posadż je.
U mnie przez kilka sezonów były na brzegu rabaty i dopiero wiosnę dosadziłam seslerię
A ten żywotnik to nie bedzie za wielki? Jak już chcesz coś zimozielonego i koniecznie okrągłego to może żywotnika Mirijam? Ten , o którym piszesz to wielki rośnie chyba ,ze będziesz go ciąć.
Poza tym wszystkie rośliny masz w miarę wysokie-niskie rozchodniki zaginą
An_na 17:17, 18 wrz 2023

Wiaan napisał(a)
Nie znam tych ciemnolistnych rozchodników, najbardziej podoba mi się red sparkle, w połączeniu z hakonechloa wręcz idealny. Ciekawe jak wygląda na żywo, może ktoś stąd będzie go mieć

Edit: jeszcze Oriental Dancer ciekawy.

Mam Oriental dancer. Rośnie tak do 50cm.