Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 02:36, 18 wrz 2023

Magara napisał(a)
Patrycja, zaglądam ale nic nie piszę bo ja do planowania się nie nadaję
Ale doczytałam, że masz wątpliwość czy szałwia na brzeg czy mini rozchodniki i uznałam, że się wypowiem Szałwia zakwitnie i trzeba przyciąć - nie wygląda wyjściowo wtedy, moim zdaniem przynajmniej. Rozchodniki na obrzeżach rabaty są ozdobne od wiosny - rosną w swoim tempie. Mam kilka niskich, takich do 30 cm - kupowane w kwiaciarni przy cmentarzu jako n/n, ale pewnie i w necie dałoby się znaleźć

Właśnie takie niskie chyba byłyby super. Może nawet o jakiś bordowych liściach?
Kontonaogrod 07:02, 18 wrz 2023

Mam mauzery na 4 paletach. Działa. Kiedy zgniją te na samym spodzie będzie mała katastrofa bo to ciężkie cholerstwo (napełnione wodą). Ale wystarczy by móc podstawić konewkę i ją napełnić. Prócz tego mam pompę Bosh na baterie (ładowane później z gniazdka) - za pomocą których udaje się uzyskać niezłe ciśnienie do podlewania pomidorów w tunelu.

Rozchodniki są super, musza mieć pełne słońce. Minusem ich jest to że każde chyba? (miałam do tej pory 4-5 różnych odmian) za parę lat łysieją w środku i wylegają. Trzeba szukać odmian które tego nie robią - pewnie już to hodowcy udoskonalili?
Fajnie się u Ciebie dzieje
Anda 07:28, 18 wrz 2023

Kontonaogrod napisał(a)
Mam mauzery na 4 paletach. Działa. Kiedy zgniją te na samym spodzie będzie mała katastrofa bo to ciężkie cholerstwo (napełnione wodą). Ale wystarczy by móc podstawić konewkę i ją napełnić. Prócz tego mam pompę Bosh na baterie (ładowane później z gniazdka) - za pomocą których udaje się uzyskać niezłe ciśnienie do podlewania pomidorów w tunelu.

Rozchodniki są super, musza mieć pełne słońce. Minusem ich jest to że każde chyba? (miałam do tej pory 4-5 różnych odmian) za parę lat łysieją w środku i wylegają. Trzeba szukać odmian które tego nie robią - pewnie już to hodowcy udoskonalili?
Fajnie się u Ciebie dzieje

Wystarczy je wiosną podzielić, gdy są w stadium małych kapustek. Poza tym sprawdza się u nich Chelsea chop
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Wiaan 07:40, 18 wrz 2023

Patrycja widziałam, że zamówiłaś jeżówkę Magnus. U mnie się nieźle wysiała, jak będziesz chciała tego uniknąć musiałabyś ścinać kwiaty z nasionami.
Ja swoje w tym roku trochę zaniedbałam, to znaczy nie wycinałam przekwitniętych kwiatów ale tym razem zetnę wszystkie kwiaty aby już się nie siała bo zdominuje mi rabatę
Judith 07:53, 18 wrz 2023

Cytowanie czyjegoś zdjęcia w jego wątku różni się znacząco od cytowania czyjegoś zdjęcia w swoim wątku lub gdzie indziej, czyż nie?

Kwestia ta jest jak najbardziej określona w Regulaminie - zerknij na punkt 10.
Pozdrawiam serdecznie.
Kontonaogrod 08:11, 18 wrz 2023

Anda napisał(a)

Wystarczy je wiosną podzielić, gdy są w stadium małych kapustek. Poza tym sprawdza się u nich Chelsea chop

no tak a ja leniwa chciałabym rośliny które sadzi się raz i ma spokój na lata
olciamanolcia 08:15, 18 wrz 2023

Kontonaogrod napisał(a)

Rozchodniki są super, musza mieć pełne słońce. Minusem ich jest to że każde chyba? (miałam do tej pory 4-5 różnych odmian) za parę lat łysieją w środku i wylegają.

mam odmianę Autumn Joy albo jak kto woli Herbstfreude. Nie zauważyłam problemu łysienia Posadzone w 2018 -trzymaja fason.
Odmiana żelazna. Polecam
Bardzo lubię Mr Goodbud ale u mnie chyba im sie nie podoba-bardzo słabo przyrastają
Anda 08:56, 18 wrz 2023

Kontonaogrod napisał(a)

no tak a ja leniwa chciałabym rośliny które sadzi się raz i ma spokój na lata

Kto by nie chciał
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 08:58, 18 wrz 2023

olciamanolcia napisał(a)

mam odmianę Autumn Joy albo jak kto woli Herbstfreude. Nie zauważyłam problemu łysienia Posadzone w 2018 -trzymaja fason.
Odmiana żelazna. Polecam
Bardzo lubię Mr Goodbud ale u mnie chyba im sie nie podoba-bardzo słabo przyrastają

Potwierdzam, tez mam. Żelazna odmiana, sztywno stojąca, tworzy potężne kępy już pod dwóch, trzech latach

Mam jeszcze Class Act ale też o wiele słabiej przyrasta.
olciamanolcia 08:59, 18 wrz 2023

Judith napisał(a)
Cytowanie czyjegoś zdjęcia w jego wątku różni się znacząco od cytowania czyjegoś zdjęcia w swoim wątku lub gdzie indziej, czyż nie?

Kwestia ta jest jak najbardziej określona w Regulaminie - zerknij na punkt 10.
Pozdrawiam serdecznie.

Mnie osobiście to nie przeszkadza czy ktoś zamieszcza moje zdjecia w swoim wątku albo swoje na moim...
Co w rodzinie to nie zginie

Na początku mojej działalności zamieściłam chyba u Martki w wątku zdjęcie z pinteresta-od razu zostało usunięte i zostałam pouczona ,ze tylko można wkleić link .