Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Muszelka 15:20, 31 sty 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

W tym roku zdecyduje się na klasykę tak jak robiłaś do tej pory. W zeszłym roku testowałam perlit i nie wyszło totalnie. Nie mam już czasu na eksperymenty, bo rabaty czekają gotowe.

Kiedyś napisałaś taki wpis o hortensjach sztywnołodygowych z podziałem na kolory. Czy, któraś z tych białych poradziłaby sobie na rabacie wschodniej u mnie? W plecach miałaby żywopłot osłaniający od porannego słońca, potem pod kątem dostałaby trochę południowego słońca i cześciowo zachodniego dopóki cień budynku by ba nią nie padał.

Tak, odmiany o białych kwiatostanach np. 'Polar Bear', 'Magical Moonolight' czułyby się na takim stanowisku wspaniale. To mocne odmiany o ogromnych kwiatostanach, ok. 40 cm. Niestraszne im ulewy. To piękne, "dostojne", bardzo widowiskowe odmiany.
Ich patyczki też mogę Ci wysłać
Patrycja_KG_Lu 15:32, 31 sty 2024

Muszelko, czym się różnią te wymienione odmiany wg Ciebie? Chętnie przyjmę
Muszelka 15:33, 31 sty 2024

Piękna jest ta odm.'Annabelle Strong Abetwo'. Ciekawe, czy jest bardziej wytrzymała na słońce od swoich kuzynek Strong. Kupię!
Muszelka 15:37, 31 sty 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Muszelko, czym się różnią te wymienione odmiany wg Ciebie? Chętnie przyjmę

Polarny Miś ma kwiatostany z rodzaju "bielszy odcień bieli"
Biel aż daje po oczach
Angelika95 17:58, 31 sty 2024

Poziomki Regina pyszne, bezproblemowe i mają duże owoce, też mam z siewu własnego

Co do rabaty na froncie to muszę przyznać, że mnie zaskoczyłaś. Dla mnie to całkiem inny styl niż Twoje rabaty wąskie, trójkątna pod oknem w kuchni i rabata z brzozami. Ale na pewno będzie pięknie, po prostu mniej kolorów w porównaniu z powyższymi. Chyba chcesz front bardziej na elegancko?
NowaKiKi 20:16, 31 sty 2024

Muszelka napisał(a)

Biel aż daje po oczach

Dokładnie tak, bielszych nie ma, to był powod dlaczego je wybrałam
LIDKA 21:01, 31 sty 2024

Muszelka napisał(a)

Biel aż daje po oczach

Taaak. Jak kwitną to bardzo przyciągają wzrok. Mam je daleko od podjazdu a goście i tak wykręcają głowe w ich strone.
Muszelka 11:24, 01 lut 2024

Patrycjo, gdy będziesz planować posadzenie hortensji bukietowych, weź pod uwagę, że są to duże krzewy (nie mam tu na myśli odmian kompaktowych typu 'Confetti', 'Bobo'). 

Po ok. 6, 7 latach bukietówki stają się krzewami o wys. 180 cm. (i więcej) i podobnej szerokości. Nawet, gdy wiosną są nisko przycinane, to i tak wypuszczą w sezonie ok. 200 cm. pędy.
LIDKA 13:41, 01 lut 2024

ups ... ja takich rozmiarów hortek nie przewidziałam przy sadzeniu. Efekt jest taki że w przedogródku mam miscanty do ciągłego odchudzania bo się bedą pożerać nawzajem.
Muszelka 16:27, 01 lut 2024

LIDKA napisał(a)
ups ... ja takich rozmiarów hortek nie przewidziałam przy sadzeniu.

Lidko, spójrz na zdjęcie. (Pati, wybacz, potem usunę. Jakoś zawsze lepiej zobrazować słowa zdjęciem.)

Przedstawia 9-letnią 'Limelight' z zawiązanymi kwiatostanami. Ma wys. ok. 240 cm. Gdy rozwiną się kwiatostany będzie jeszcze wyższa. Nie mierzyłam jej szer., ale z pewnością ma ok. 160-180 cm.
Podczas sadzenia krzaczek miał może wys. 40-50 cm. i 3-5 gałązek.

Nie dokarmiam jej jakoś specjalnie. Ziemia naturalna to piach. Pod koronę dostaje kompost i jeden raz w sezonie nawóz dedykowany dla hortensji. Rośnie w słońcu, więc wody jej nie żałuję.

Hortensje to duże krzewy.

Edit: Jeszcze dodam, że akurat ta hortka pół swojego żywota przeżyła w bardzo trudnych warunkach. Rosła bowiem pod koroną 18 m. świerku, który bardzo ją ocieniał i podkradał jej wodę.

Zdjęcie sprzed kilku lat - strzałka wskazuje limkę.

Znalazłam jeszcze jedno stare zdjęcie.Tu lepiej ją widać.